Tulburari oculare semnificative

 
Tulburari oculare semnificative
1. Lacrimarea oculara, insotita de roseata difuza si secretie poate fi intalnita in:
- conjunctivite (vezi: „Ochiul rosu”);
- glaucom cronic (prima faza);
- uveite cronice torpide (leptospiroza, toxoplasmoza).

Fara alte manifestari, apare in prezenta concretiunilor calcare, colesterolice, uratice; in cursul reumatismului; afectiunilor hepatorenale.

2. Scaderea lenta si progresiva a vederii are loc in urmatoarele imprejurari:
- tulburari de refractie; prezbitie;
- modificari ale mediilor transparente oculare (cataracta; leucom; inflamatie, degenerescenta sau hemoragia corpului vitros);
- leziuni coroidoretiniene cu localizare predominant in macula;
- leziuni ale cailor optice (toxice, inflamatorii, prin compresiune anevrismala sau tumorala).

3. Scaderea brusca sau rapida a vederii survine in:
- glaucomul acut (glob ocular dur, miozis, dureri);
- hemoragii masive ale corpului vitros (diabet, angiomatoza, boli hemoragipare, hipertensiune, viroze);
- embolia arterei centrale a retinei (endocardita subacuta};
- tromboza venei centrale a retinei (arterioscleroza);
- nevrita optica retrobulbara;
- amauroza (uremie, arterioscleroza cerebrala).

4. Tulburari vizuale survenind in accese de scurta durata si urmate de revenirea vederii pot fi determinate de:
- migrena oftalmica (scotom scanteietor urmat de cefalee);
- spasmul arterei centrate a retinei (hiper- sau hipotensiune).

5. Disparitia unei zone intinse din campul vizual:
- dezlipire de retina;
- tumoare cerebrala.

6. Puncte negre in campul vizual:
- cand sunt fixe se datoresc unor opacitati cristaliniene in vitros sau hemoragiilor in retina;
- cand sunt mobile, corespund unui proces vascular (retinopatii prin hipertensiune sau senescenta);
- cand iau aspectul unei ploi de funingine, presupune o dezlipire de retina sau de vitros, ori o coroidita acuta.

7. Senzatia de stele verzi (fotofopsii) provine:
- in urma excitatiilor trecatoare ale cailor optice de catre tumorile retinei, tulburari vasculare sau de dezlipirea de retina.

8. Vederea unor inele colorate monocrom se intalneste in:
- tulburari de refractie necorectate sau corectate incorect;
- depozite dismetabolice (cistina) sau postterapeutice (antimalarice de sinteza).

9. Vederea unor inele policrome (curcubeu) apare in jurul surselor de lumina, in cazurile de:
- glaucom.

10. Diplopia (vederea dubla monoculara) este provocata de opacitatile corneene sau cristaliniene;
- diplopia binoculara este realizata in urma paraliziei muschilor oculomotori (traumatism cranian; infectii de vecinatate; miastenie; afectiuni cerebrale).

11. Fotofobia este prezenta in:
- tulburari meningiene;
- hipotensiune;
- tumori cerebrale incipiente.

Foto: www.gandul.info
 

Lentila de noapte pentru corectarea miopiei la copii

 
Lentila de noapte: indicatii, avantaje, efecte, norme de igiena
Aceasta reprezinta o metoda neinvaziva de corectie a miopiei, o metoda moderna folosita cu succes in SUA de peste 20 ani si, mai nou, de cativa ani si in Romania unde sunt peste 1000 de purtatori la ora actuala.

In Europa sunt peste 40000 de purtatori, cei mai multi in Olanda, in special adulti. In Asia cei mai multi purtatori sunt copii unde 80% din cei sub 18 ani sunt miopi.

Stiinta care se ocupa cu studiul lentilelor de noapte se numeste ortokeratologie si are ca obiectiv controlul progresiei miopiei.

Lentilele sunt construite dintr-un material rigid, gaz-permeabil si au o forma speciala care le permite sa realizeze o presiune usoara prin intermediul filmului lacrimal la nivelul suprafetei oculare (corneea) in timpul somnului. Deci remodeleaza corneea in timp ce dormiti.

Indicatii: pacientii care sufera de miopie si astigmatism miopic moderat, pacientii care nu doresc sa poarte ochelari sau lentile in timpul zilei, pacientii la care nu se pot efectua tratamente laser.

Avantajele: vederea buna fara ochelari, practicarea tuturor sporturilor (inclusiv cele acvatice sau de contact); cel mai important efect este acela de incetinire sau chiar stopare a evolutiei miopiei. Lentilele pot fi purtate de catre copii si adolescenti pentru a controla miopia si de catre adulti in scop refractiv. Fara alergii, fara senzatia de ochi uscat sau nisip in ochi, mai ales atunci cand se lucreaza in fata calculatorului.

Inainte de a incepe tratamentul se efectueaza un examen oftalmologic complet care include si o topografie corneana (harta suprafetei oculare) in functie de care sunt comandate si personalizate lentilele, pentru fiecare ochi in parte.

Efectele apar inca din primele zile, corneea isi pastreaza o forma aplatizata pentru o buna parte din zi sau pentru restul zilei. Pacientii trebuie sa le poarte in fiecare noapte pentru a mentine aplatizarea corneei si, astfel, a avea o vedere clara, altfel miopia va reveni la valoarea dinaintea tratamentului.

Respectand normele de igiena, controalele necesare si instructiunile recomandate de catre medicul oftalmolog, pacientii pot dormi cu aceste lentile fara nicio problema sau complicatie ulterioara pe tot parcursul unui an de zile, cat sunt valabile aceste lentile.

Cum se aplica?

Se aplica seara, inainte de culcare, se recomanda un somn de aproximativ sase ore si se inlatura dimineata la trezire. Efectul care se obtine este o vedere clara pe tot parcursul zilei fara ochelari sau lentile de contact moi.

Expert: dr. Iolanda Neagu, medic specialist oftalmolog. Foto: www.clario.ro
 

Bai termale in sezonul rece

 
Bai termale iarna Romania
Ce poate fi mai relaxant intr-un weekend friguros de iarna decat o vizita la baile termale? Romania este bogata si din acest punct de vedere si va vom prezenta cateva dintre locurile minunate pe care le puteti vizita in iarna aceasta.


Baile Govora...

Statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 20 km S-V de Ramnicu Valcea; altitudine 360 m; dispune de instalatii pentru impachetari cu namol, bai calde cu ape minerale, electroterapie, sali pentru gimnastica medicala, terapie respiratorie.


Statiunea Baile Felix...

Este cea mai mare statiune balneara cu regim permanent. Aflata in judetul Bihor, aproape de Oradea, statiunea poate fi o alegere relaxanta si revigoranta chiar si pe timpul iernii.

Apele termale izvorasc la Baile Felix in tot timpul anului si temperatura izvoarelor variaza intre 45°C si 112°C, iar apele raului si ale lacului Petra ajung pana la temperatura de 30°C.


Baile Tusnad...

Statiunea balneoclimaterica Baile Tusnad, denumita si Perla Ardealului, este situata pe Valea Oltului superior, in partea sudica a Depresiunii Ciucului, la o altitudine de 650 m, intre muntii Harghita si Bodoc intr-un splendid defileu al Oltului. La Baile Tusnad apele medicinale si mofetele, clima sub alpina, aerul puternic ionizat negativ ofera reale posibilitati terapeutice.


Vatra Dornei...
Vatra Dornei este o statiune de tratament de interes national si functioneaza permanent. Apartine judetului Suceava si este situata intr-o depresiune inconjurata de culmile Muntilor Calimani, Suhard si Giumalau, aproape de Muntii Bistritei. Are izvoare cu ape ce au calitati terapeutice deosebite si un climat natural favorabil refacerii starii de sanatate a intregului organism.


Borsec...

Statiune balneoclimaterica permanenta, situata intr-o vale - depresiunea cu acelasi nume, inconjurata de paduri de conifere. Dispune de ape carbogazoase, bicarbonatate, calcice, sodice, magneziene etc. Atractiile turistice din zona sunt Pestera de gheata, Poiana zanelor, Grota ursilor, dar si partii de schi.


Sovata...

Tratamentul cu apa sarata si namol sapropelic de aici are un efect intens antiinflamator si de diminuare a durerilor, atat imediat cat si pe termen de trei-sase luni post-tratament. Cu ajutorul lor pot fi tratate afectiuni cronice: locomotorii, ginecologice, respiratorii, neurologice si dermatologice. In plus, la Danubius Health Spa Resort va puteti bucura de terapiile Spa (masaje cu pietre vulcanice, impachetari, bai aromatice etc).

Foto: blog.hotelguru.ro
 

Tusea: uscata, productiva, chintoasa, voalata, latratoare...

 
Tusea: uscata, productiva, chintoasa, voalata, latratoare, emetizanta, matinala
Act reflex sau voluntar declansat de iritatia mucoasei respiratorii si avand ca rezultat expulzarea aerului aflat in interiorul cailor respiratorii. Se deosebesc mai multe aspecte clinice ale tusei, care nu sunt lipsite nici de semnificatie diagnostica si nici de o sanctiune terapeutica imediata.
  • Tusea uscata este o tuse iritativa, datorita unei laringite (se insoteste de disfonie), unei pneumopatii france ori virotice (febra, frison, notiunea de epidemie, Rx.), unei bronsite, pleurezii mai ales uscate (matitate ori frecaturi la baza) sau unor leziuni bronsice tbc.

    Aceasta tuse este daunatoare, deoarece in loc sa contribuie la toaleta bronhoalveolara prin indepartarea secretiilor patologice, disemineaza infectia si incarca si mai mult mica circulatie, obosind si epuizand bolnavul. Se cere calmata prin medicatie.

    In prezenta tusei uscate, atentie particulara semnelor de sindrom mediastinal (neoplasm pulmonar; adenopatie mediastinala) mai ales atunci cand tusea survine la efort sau in anumite pozitii. Nu trebuie omise nici excitatiile extrarespiratorii ale zonelor tusigene (cardiopatii, faringe esofag, ureche, colecist, uter, ovar etc.) si mai ales de ordin neurotic, caci la multi bolnavi tusea nu reprezinta altceva decat un tic nervos.
  • Tusea productiva sau grasa este produsa de prezenta secretiilor patologice in caile respiratorii si de aceea ea insoteste majoritatea proceselor inflamatorii, acute sau cronice, ale acestor cai. Mucilaginoasele (demulcente) si expectorantele contribuie la ameliorarea ei.
  • Tusea chintoasa sau spastica se caracterizeaza prin succesiunea repetata a miscarilor reflexe de tuse. In afara tusei convulsive, usor de diagnosticat atunci cand apare repriza de tip convulsiv, ea mai poate fi intalnita in: virozele respiratorii (notiunea de epidemie); troheobronsita alergica (accese de dispnee expiratorie, testele cu acetilcolina, noradrenalina); corp strain intrabronsic (bronhoscopie); cancer bronsic. Acesta din urma este suspectat la bolnavii care au depasit varsta de 40-50 de ani; localizarea traheala sau la nivelul bronhiei primare explica lipsa unei expresii radiografice. Bronhoscopia este de rigoare.
  • Tusea voalata apartine fazei catarale a unor boli infectocontagioase pe care le anunta (rujeola, rubeola, crup difteric) sau laringitei ori tumorilor laringiene.
  • Tusea latratoare este privilegiul copiilor, in laringita striduloasa.
  • Tusea devine emetizanta atunci cand prin violenta ei provoaca vomitari; obnubilanta cand, de la prima chinta sau dupa o serie de chinte, conduce la o stare de obnubilare trecatoare, dar care poate imbraca aspectul de sincopa (ictus laringian) ca in astmul bronsic sau in insuficienta respiratorie pneumogena avansata (bronhoscopie, teste de ventilatie); bitonala, atunci cand este intretinuta de prezenta unor ulceratii sau paralizii laringiene.
  • Tusea mai poate fi matinala ca in bronsitele cronice si, in general, in toate sindroamele supurative bronhopulmonare, cand ea asigura un fel de toaleta bronsica, contribuind la eliminarea secretiilor acumulate in cursul somnului. Tusea are un caracter nocturn in edemul pulmonar.
 

Ce este trismusul? Cate tipuri de trismusuri se cunosc?

 
Ce este trismusul? Cate tipuri de trismusuri se cunosc?
Ce este trismusul? Trismusul reprezinta contractura muschilor maseteri care limiteaza deschiderea gurii. Cate tipuri de trismusuri se cunosc? Aflati mai multe informatii in acest articol!


Cuprins articol:


Trismusul provocat de tetanos

Acesta este primul diagnostic de luat in seama in prezenta unui trismus; gravitatea unui asemenea diagnostic justifica precaderea care i se acorda. Acest trismus care poate traduce debutul unui tetanos, survenind la un subiect nevaccinat sau incorect vaccinat in ultimii 15 ani, se caracterizeaza prin faptul ca este permanent, de neinvins, impiedicand treptat masticatia si vorbirea.

Pentru completarea diagnosticului se cauta poarta de intrare a bacilului care, in afara celei clasice, poate consta si intr-o ulceratie cronica: gangrena arteritica, ulcer varicos, fistula osoasa etc. Alte semne caracteristice: redoarea cefei, contractura muschilor fetei, incapacitatea de a inghiti pana si lichidele.

Numai dupa indepartarea acestui diagnostic grav, care impune transferul urgent al bolnavului intr-un serviciu de spital, se abordeaza celelalte etiologii posibile.


Trismusul de origine locala

De regula, acest trismus este caracterizat prin predominanta contracturii de o singura parte si prezenta febrei. Poate fi provocat de: eruptia maselei de minte; un flegmon al amigdalei sau o artrita temporomaxilara (de natura reumatismala, infectioasa, tumorala sau traumatica).

Cel mai adesea este implicata in declansarea acestui trismus, aparitia unei artrite temporomaxilare, la 9 zile dupa o injectie de ser antitetanic. Diagnosticul il pune prezenta celorlalte semne ale bolii serului (urticarie, alte artralgii).


Trismusul iatrogen

Acesta este provocat de ingestia de neuroleptice. Se caracterizeaza prin asocierea unor simptome extrapiramidale: mioclonii, miscari coreoatetozice, tremor etc. O injectie intravenoasa cu Diparcol indeparteaza prompt trismusul, precum si celelalte manifestari.


Trismusul determinat de alte cauze

1. Mialgia maseterina din cursul unei bacteriemii. Semnele generale ale bolii de baza trec pe primul plan.
2. Trismusul determinat de leziuni bulboprotuberantiale se insoteste si de alte simptome neurologice si dispare in cursul unor miscari automate ca de exemplu in cursul cascatului.
3. Trismusul isteric este un diagnostic de luat in considerare numai in final.

Foto: en.wikipedia.org
 

Pierderile de constiinta de scurta durata

 
Pierderile de constiinta de scurta durata
Desi de scurta durata si trecatoare, aceste pierderi de constiinta sunt partiale sau complete, asa ca prima problema care se pune medicului aflat in fata unui asemenea caz este de a elimina acele stari determinate de abolirea brusca a tonusului muscular, dar care-l lasa pe subiect deplin constient de ce se intampla cu el.

Cu alte cuvinte este vorba de vertijul provocat de afectarea sistemului acusticovestibular, cand bolnavul simte o senzatie falsa de deplasare a obiectelor din jur (cadere, dar cu luciditatea pastrata, nistagmus) sau de sindromul simpatic cervical posterior interesand ramurile arterei vertebrale (cervicartroza, cu dureri cervicale si cracmente). O emotie puternica poate de asemenea produce o cadere cu cataplexie, asa cum se intampla in cursul sindromului Gelineau, dar fara pierderea constiintei.

Dupa ce s-a stabilit ca este vorba intr-adevar de o pierdere de constiinta, incercam sa precizam daca a fost completa sau incompleta si daca s-a insotit de cadere.


Cuprins articol:


Pierderea de constiinta completa dar neinsotita de cadere

Ea corespunde in general absentei epileptice. Survenind la copii sau adolescenti, absenta epileptica se traduce prin curmarea brusca - timp de cateva secunde - a vorbei sau actului in curs, perioada in care pierderea de constiinta este totala, fapt exprimat de altfel de imobilitatea in care ramane bolnavul, precum si de privirea lui absenta. Se repeta de mai multe ori in cursul unei zile, insotindu-se de o amnezie retrospectiva totala. E.E.G. practicata eventual dupa hiperpnee (examen care permite inregistrarea activitatii electrice spontane a neuronilor cortexului cerebral) sau stimulare luminoasa arata descarcari paroxistice le varfuri-unde (3 c/sec.) bilaterale, simetrice si sincrone.


Pierderea de constiinta incompleta dar insotita de cadere

Se intalneste in mai multe situatii:
  • In lipotimie, mai frecventa la indivizii cu labilitate neurovegetativa si survenind de obicei in urma unui ortostatism prelungit in caldura sau atmosfera confinata, sau dupa o emotie, o manevra medicala (priza de sange). Anturajul remarca adesea paloarea bolnavului gata sa se prabuseasca, deoarece lipotimia este precedata de o stare de rau general, greu de definit (ameteala, senzatie de gol in creier, perdea in fata ochilor, zgomote in urechi) insotita de transpiratii, uneori de greata sau voma. Daca in aceasta stare, bolnavul nu a reusit sa iasa la aer sau sa se culce in pat ori sa se aseze pe un scaun, el face cativa pasi si cade brusc, fara insa sa se traumatizeze. Asa lesinat, ramane intins la pamant, inert. Pulsul este slab, tensiunea arteriala scazuta. Insa dupa cateva secunde de decubitus, subiectul se recoloreaza, isi recapata rapid constiinta, fara sa pastreze urma de dezorientare.
  • Criza isterica apare si ea la femei tinere dar urmeaza de regula unui conflict afectiv, fiind precedata de o stare de agitatie dezordonata, cu strigate si tremuraturi. Caderea are loc treptat, nefiind de loc traumatizanta si se prelungeste destul de mult. La revenirea din asa-zisa stare de inconstienta, bolnava izbucneste intr-un plans caracteristic iar, daca este abil interogata, ea marturiseste ca pastreaza amintirea vaga a faptului ca a fost transportata, a preocuparilor anturajului ingrijorat, a celor discutate. Examenul obiectiv nu descopera nimic neurologic, decat cel mult tremuraturile fine ale pleoapelor, abolirea reflexului laringian, modificarile paradoxale de sensibilitate.
  • Crizele fruste de hipoglicemie pot produce pierderi partiale de constiinta, insotite de cadere. Ele se caracterizeaza insa printr-un cortegiu de semne care le insotesc: senzatie de foame cu dureri epigastrice, transpiratii profuze, aparitia lor la un diabetic sub tratament ori la un gastrectomizat si departe de ora mesei. Dozarea glicemiei face diagnosticul.
  • Crizele de epilepsie psihomotorie sunt responsabile de o anumita stare de obnubilare; aceasta se insoteste insa de halucinatii, EEG completeaza diagnosticul.

Pierderea de constiinta completa si insotita de cadere

Aceasta se datoreaza fie unei crize de epilepsie, fie unei sincope.
  • Criza de epilepsie este usor de diagnosticat, chiar daca medicul nu a asistat la desfasurarea ei. Prin intrebarile puse anturajului putem stabili ca aceasta s-a manifestat, dupa cadere, printr-o faza tonica, urmata de convulsii si relaxarea sfincterelor si ca s-a terminat cu faza stertoroasa, in care bolnavul si-a recapatat respiratia si a aparut o spuma sangerie la coltul gurii. Amnezia retrospectiva confirma diagnosticul. Chiar dupa terminarea crizei, EEG arata un traseu caracteristic: varfuri-unde, polivarfuri si polivarfuri-unde descarcandu-se paroxistic, bilateral si simetrice sau focale.
  • Odata eliminata aceasta eventualitate, nu ramane de luat in considerare decat posibilitatea unei sincope. Un examen clinic complet, care sa comporte auscultatia inimii, controlul pulsului si al tensiunii, examenul fizic pulmonar si ulterior, electrocardiografic, poate indeparta prezenta unei sincope cardiace sau respiratorii. Datele circumstantiale, interogatoriul anturajului scot in evidenta conditiile care au condus aceasta lipotimie prelungita, veritabila sincopa emotiva sau reflexa: stare emotiva sau de teama, explorare medicala instrumentala, punctie pleurala, chinta de tuse (ictus laringian).

    Alta cauza de aparitie a unei sincope la un subiect care nu prezinta nicio afectare cardiopulmonara este hipersensibilitatea sinusului carotidian. Sediul superficial al corpusculului carotidian pe fata laterala a gatului il poate expune la iritatie cu ocazia unei rotiri bruste a capului sau printr-o leziune vecinatate, inflamatoare, neoplazica, diverticul esofagian lori anevrism aortic (sincopa apare cu prilejul inghititului fortat). Ea se insoteste de hiperpnee, puls slab si uneori convulsii. In aceasta ultima eventualitate se recomanda practicarea unei EEG, care pune in evidenta undele lente caracteristice ischemiei cerebrale. Sincopele cardiace propriu-zise au in comun riscul de a expune bolnavul la o moarte subita determinata de o insuficienta hemodinamica prin ritm ineficace (bradicardie Adams-Stokes; bloc atrioventricular; fibrilatie paroxistica; tahicardie) sau de incapacitatea miocardului (obstructie coronariana; stenoza aortica). ECG contribuie la precizarea diagnosticului etiologic.
Foto: www.i-medic.ro
 

Tipuri de vome sau de varsaturi

 
Tipuri de vome sau de varsaturi
Act reflex complex cu centrul in bulb, calea centripeta fiind reprezentata de trigemen, plexul simpatic sau de zona chemoreceptoare din ventriculul 4; aceasta cale porneste de la organe abdominale - esofag, intestin, peritoneu, diafragm; senzoriale - urechea interna, ochi; sau din anumite zone sensibile - lueta, baza limbii - precum si din sange care influenteaza chemoreceptorii.

Calea centrifuga este reprezentata de fibrele motorii ale vagului, nervii intercostali, abdominali, frenicul, care impreuna determina contractia simultana a stomacului si a presei abdominodiafragmatice, relaxarea cardiei si inchiderea pilorului si a glotei. Toate aceste acte sinergice complexe sunt regizate de catre centrii encefalici.

Voma are drept scop sa elimine substante toxice intragastrice. Uneori este insa inutila, provocata de iritarea unor centri vegetativi, sau produsa in mod reflex de alte organe. Voma este precedata in general de greata, ameteli, transpiratii si alte simptome vegetative.
  • Voma spontana, aparuta brusc, fara greata, asociata cu cefalee, redoarea cefei, uneori febra este de origine meningocerebrala si necesita pentru precizare, examen de fund de ochi, lichid cefalorahidian, EEG, ventriculo- si arteriografie etc.

    Tabesul dorsal se poate insoti de varsaturi rebele; se recunoaste prin semnul Romberg (titubatie la inchiderea ochilor), areflexie tendinoasa, disociatia reflexelor pupilare, semnul Argyll-Robertson, R.B.W. in sange si lichid.
  • Voma matinala evoca diagnosticul de sarcina, uremie, etilism, parazitoza si obliga la investigatii anamnestice, clinice si paraclinice.
  • Voma postprandiala, cu orar fix, gust acid evoca diagnosticul de boala ulceroasa sau dispepsie hiperclorhidrica si impune efectuarea radioscopiei gastrice sau eventual gastrofibroscopia.
  • Voma tardiva sau fara legatura cu alimentatia, cu miros ranced si in cantitate mare, continand alimente nedigerate este caracteristica pentru stenoza pilorica (se mai noteaza: clapotaj gastric, largirea „in carafa” a antrului piloric, aspectul de fulgi de zapada la caderea pastei baritate in stomac).
  • Voma cu gust amar, insotita de dureri in hipocondrul drept iradiate in spate si in umar, uneori subicter si febra este caracteristica pentru colecistite, diagnostic precizat prin tubaj duodenal minutat, bilicultura si sediment, colecistografie pentru depistarea litiazei sau dismorfiei, care o pot genera.
  • Voma fecaloida este specifica ocluziei intestinale intr-un stadiu avansat, care a fost precedat de oprirea scaunului si a gazelor, colici intestinale insotite de zgomote caracteristice - sindrom König - hiperperistaltism urmat de silentiu abdominal. Rx. arata imagini hidroaerice.
  • Voma cu dureri spontane si la presiune in tot abdomenul, mai ales in cel inferior si Douglas, aparare musculara, stare colapsoida si uneori febra defineste sindromul peritoneal (septic sau perforatie de organ cavitar).

    Voma din infarctul miocardic este insotita de dureri anginoase persistente, care nu mai raspund la nitroglicerina, hipotensiune arteriala, tahicardie, uneori frecatura pericardica trecatoare, galop, aritmii, V.S.H. accelerata, cresterea citoenzimelor in sange iar in ECG unda de necroza.
  • In acidoza diabetica voma este insotita de respiratie Küssmaul, uscaciunea mucoaselor, hipotonia globilor oculari, prezenta corpilor cetonici in urina, scaderea rezervei alcaline si a pH-ului sanguin.
  • Uremia este insotita de vome repetate, halena cu miros de urina, limba uscata, tegumente palide-galbui, hemoragii mucoase, sughituri, mioclonii, cresterea creatininei, ureei si acidului uric in sange.
S-ar putea sa va intereseze si: 6 ceaiuri care stopeaza greata si varsaturile

Foto: www.i-medic.ro
 

Tipuri de stomatita

 
Tipuri de stomatite
Anuntata si dominata de dureri ce se limiteaza la o zona in dreptul catorva dinti sau cuprinzand intreaga gingie, stomatita se mai manifesta concomitent si prin modificari locale (eritem, ulceratii, necroze, hiperplazie) cu gingivoragii, sialoree si fetiditatea halenei. Alteori, ele nu provoaca decat un minimum de simptome, desi aparitia ei poate fi revelatoare pentru o afectiune care necesita intreaga perspicacitate a internistului.

Interogatoriul, examenul clinic si investigatiile biologice sunt atunci necesare pentru obtinerea unui diagnostic etiologic, uneori de mare gravitate. Diferite forme clinice pot fi observate:


Stomatita eritematoasa...

Frecvent intalnita, mai ales la nivelul incisivilor, aceasta stomatita imbraca un caracter subacut sau cronic, tradus printr-o iritatie locala cu eritem si sangerari la contact. Acest eritem se poate insoti pe alocuri de o descuamare care da gingiei un aspect albicios opalin; de pete purpurice; de un edem al mucoasei jugale sau al limbii, care poarta amprenta dintilor. Stomatita eritematoasa poate fi datorita:
  • unui enantem in cadrul unei boli infectocontagioase: rujeola, scarlatina etc.;
  • unei deshidratari, care se manifesta de altfel si prin uscaciunea limbii (casexie);
  • unei intolerante locale declansate de: proteza, rosu de buze;
  • secundara unei cauze dentare locale: stomatita tartrica (se manifesta in puseuri subacute, cu gingivoragii, hiperplazie si ulceratii); stomatita cu parodontita sau prin malocluzie;
  • unei carente vitaminice: PP (pelagra); C (scorbut) sau prin anemie sideropenica (sindromul Plummer-Vinson = stomatita eritematoasa cu disfagie).
Stomatita ulceroasa...

De obicei, aceasta succede unui episod de stomatita eritematoasa in cursul careia manifestarile functionale incep a se accentua si se intovarasesc de semne generale (stare subfebrila). Local, pe fondul eritematos apar ulceratii de dimensiuni variabile, tumefiate dar fara induratie, inconjurate de un contur neregulat, zdrentuit si acoperite de depozite putride. Aceste ulceratii isi au sediul preferat la nivelul bordurii gingivale, pe care o erodeaza, dar se pot extinde la mucoasa jugala, la comisura buzelor, bolta palatina sau pilierii valului si antrena astfel o disfagie. Cauzele acestei stomatite ulceroase sunt diverse:
  • Stomatite medicamentoase sau profesionale dupa tratament ori manipulari de mercur, bismut (au devenit exceptionale).
  • Stomatita de cauza generala: nefrita azotemica; infectii urinare; diabet; casexie.
  • Stomatita de cauza locala: secundare unei carii dentare netratate, unui granulom dentar, infectiilor radiculare oculte sau, in special, in cursul eruptiei dentare, mai ales a maselei de minte (aspect de accident acut cu febra, trismus, sialoree).
Stomatita ulceronecrotica...

Se caracterizeaza prin ulceratii gingivale necrozate si acoperite de depozite difteroide, care se insotesc de un sindrom toxiinfectios, cu stare generala alterata, dureri vii, trismus, disfagie, sialoree, halena fetida. De regula, cauzele acestor stomatite ulceronecrotice sunt de ordin general si reclama o hemograma si un examen al florei locale, pentru stabilirea etiologiei, care poate fi:
  • Mononucleoza infectioasa: stomatita se insoteste de adenomegalie (laterocervicala, angulomaxilara) dura, fara periadenita si de splenomegalie. Leucograma arata hiperleucocitoza cu mononucleoza (80%). Reactia Paul-Bunnel-Hanganutiu devine pozitiva din a 7-a zi de boala.
  • Aplazia medulara este depistata pe baza hemo- si eventual a mielogramei (anemie normocitara cu numar scazut de reticulocite si aspect medular aplazic sau cu absenta eritroblastilor adulti).
  • In leucozele acute, ulceratiile gingivale necrotice sunt mai rare; de obicei acestea dau hiperplazie gingivala cu purpura.
  • O hemograma normala sau cu o neutrofilie moderata orienteaza catre o angina fuzospirilara (Vincent), de presupus din cauza adenopatiei unilaterale dureroase si confirmata de frotiul prelevat din ulceratii.
Stomatita veziculobuloasa...

Diagnosticul naturii acestor stomatite este in general delicat, mai ales ca adesea ele sunt surprinse abia in stadiul de leziuni erozive; forma lor rotunda sau policiclica, prezenta unor aderente epiteliale care reprezinta vestigiile veziculobuloase, numarul mare al elementelor, caracterul lor dureros, confluenta si topografia lor (mucoasele gingivala, labiala, jugala, faringiana) sunt elemente care pledeaza pentru diagnosticul de stomatita veziculobuloasa. Discriminarea intre afectiunile veziculoase si cele buloase nu rezulta practic decat din aprecierea dimensiunilor lor, cele buloase fiind de dimensiuni mai mari.
  • Stomatita herpetica se manifesta sub forma clinica de primoinfectie, la copiii in varsta de la 1 la 3 ani, traducandu-se printr-o stomatita cu eroziuni si ulceratii, adenopatie cervicala voluminoasa si dureroasa, disfagie si febra. Evolutia ei este, de regula, favorabila. La adult, aceasta stomatita debuteaza cu febra ridicata si disfagie, iar dupa 24-48 de ore apar buchetele de vezicule, care dispar repede, lasand in urma lor ulceratii superficiale, cu contur policiclic, acoperite cu depozite membranoase, de culoare brun-murdar. Ulceratiile se extind si la faringe si bolta palatina, stomatita asociindu-se cu o angina. Dureaza 8-10 zile si prezinta o contagiozitate familiala.
  • Aftele izolate sunt ulceratii superficiale de intindere redusa, marginite de un lizereu eritematos si acoperite cu depozite aderente, de culoare galbena sau bruna; se insotesc de reactie ganglionara discreta. Putin numeroase, aceste elemente izolate sunt raspandite pe gingii, in varful limbii sau sub limba, pe mucoasa jugala si provoaca o senzatie dureroasa ca o arsura, care impiedica masticatia si vorbirea. Dureaza 4-8 zile, putandu-se insoti de unele tulburari digestive. Sunt puse in legatura cu o alergie (alimentara), cu menstruatia, unele cauze endocrine sau unele emotii.
  • Stomatita aftoasa idiopatica este destul de rar intalnita si unii specialisti o atribuie contaminarii de la animal, in urma ingestiei de lapte nefiert. Aftele si ulceratiile mucoasei raspandite in intreaga gura apar concomitent cu febra si exantemul, localizat mai ales in zonele distale ale membrelor.
  • Stomatita eritemoaftoida care insoteste eruptia dentara se observa la copii, intre 1 si 3 ani si se manifesta astfel: gingiile tumefiate sunt de culoare violacee, mai ales in jurul dintilor gata sa apara si prezinta ulceratii de marimea unui bob de mei. Aceleasi eroziuni sunt diseminate si pe fata dorsala a limbii, mucoasa jugala si a buzelor. Ganglionii, moderat tumefiati, sunt durerosi.
  • Sindromul Behcet, de aparitie exceptionala, se traduce - pe langa ulceratii mucobucale si genitale - si prin artralgii, tulburari oculare si uneori si neurologice.
  • Zona zoster isi dispune veziculele dupa o topografie caracteristica, interesand pe langa gingii si portiunile de tegument care corespund traiectului nervilor maxilar inferior sau superior.
  • Stomatita toxoplasmozica, foarte rara si ea, asociaza aftelor, adenomegalia diseminata si dureroasa, febra si astenia. Confirmarea o face laboratorul: neutropenie cu mononucleoza; reactii serologice specifice.
  • Dermatita polimorfa dureroasa recidivanta (boala Duh-ring-Brocq) debuteaza in 30% din cazuri cu eruptie buloasa la nivelul mucoaselor gingivala si bucala, insotita de leziuni cutanate polimorfe (urticarie, papule) si eozinofilie sanguina. Dureaza cateva saptamani si poate recidiva.
  • Eritemul polimorf este precedat uneori de o stomatita buloasa, eroziva, care se extinde si la restul mucoaselor bucale si in care elementele sunt inconjurate de un halou eritematos. Insa prezenta eruptiei eritemobuloase, distribuita simetric si cu localizare predilecta pentru partile descoperite ale tegumentelor orienteaza diagnosticul.
  • Pemfigusul poate debuta si el, uneori, cu eritem difuz si eroziuni postbuloase la nivelul mucoaselor bucala si gingivala. Afecteaza indivizi in varsta si ii este asociata eruptia buloasa diseminata pe intreg corpul. De cautat semnul Nikolski: tractiunea epidermei provoaca deco-P"ea ei. Evolutie infausta.
Stomatita hiperplazica...

Este realizata de hipertrofia fibromucoasei gingivale pe o singura portiune (regiunea incisivilor sau a molarilor, mai ales) sau pe intreaga ei intindere, constituind un fel de fund de sac in jurul dintilor, pe care ii acopera in parte. Poate fi vorba de:
  • O hiperplazie genetica familiala (rara).
  • O stomatita toxica (mai ales dupa consum de medicamente).
  • O stomatita in cursul unei hemopatii, de un diagnostic delicat mai ales atunci cand hiperplazia gingivala este unicul simptom al unei leucoze acute sau cronice, unei mononucleoze infectioase sau al unui granulom eozinofil. Hemograma si eventual mielograma orienteaza diagnosticul.
  • O stomatita hiperplazica de natura endocrina. Este vorba in primul rand de stomatita femeii gravide, care debuteaza in luna a 3-a cu o gingivita eritematoasa, se hiperplaziaza la maximum in luna 5-a si se retrage spontan dupa nastere. In patogenia ei au fost incriminati: estrogenii sau carenta de vitamina C. Aspecte asemanatoare se pot intalni: in perioada de pubertate, in cursul diabetului, mixedemului sau dupa tratamente cu corticoizi.
  • O gingivita hiperplazica este revelatoare uneori pentru prezenta unei parazitoze intestinale (tricocefal; anchilostoma; giardia). Se practica un examen parazitologic al materiilor fecale si cercetarea eozinofiliei sanguine.
Foto: www.medici-stomatologi.ro
 

Gama Gerovital H3 Derma+

 
Gama Gerovital H3 Derma+
Compania Farmec a lansat prima gama dermatocosmetica Gerovital H3 Derma+, realizata in stransa colaborare cu specialisti in domeniul sanatatii.

Produsele sunt recomandate pentru diferite patologii dermatologice: dermatita seboreica (crema pentru piele cu roseata si scuame), dermatita de scutec (crema copii), cuperoza (crema anticuperozica hidratanta), piele uscata (gel crema concentrata si crema corp), ten sensibil (apa micelara), pentru problemele scalpului si parului (sampon sebocorector si sampon nutrireparator).

Produsele sunt hipoalergenice, fara parabeni sau alte substante sensibilizante, cu rol de calmare sau accelerarea vindecarii.
Comenzi online





 

Ma dor articulatiile! Cum pot combate durerile?

 
Ma dor articulatiile! Cum pot combate durerile?
Odata cu racirea vremii se amplifica si durerile articulare. De ce apar, cine este mai predispus, cum se manifesta si ce puteti face pentru a le ameliora, veti afla in acest articol.

Articulatiile reprezinta totalitatea elementelor prin care se asigura unirea dintre capetele a doua sau mai multor oase. Articulatiile corpului uman au structura si caracteristici diferite, adaptate la functia pe care trebuie sa o indeplineasca: miscarea.

Astfel, ele sunt clasificate in: articulatii fixe (sinartroze), articulatii semimobile (amfiartroze) si articulatii mobile (diartroze). O articulatie este formata din extremitatile osoase acoperite de cartilaj cu rol de tampon pentru amortizarea socurilor.

Articulatia este inconjurata de o membrana sinoviala care secreta lichid sinovial pentru lubrifierea articulatiei. Durerile pot fi cauzate de inaintarea in varsta, leziunile preexistente, pierderea masei musculare, inflamatia in cadrul micilor traumatisme, greutatea in exces etc.


Afectiunile reumatice...

Reumatismul reprezinta o categorie larga de afectiuni inflamatorii cronice dureroase (peste 100 de boli ce afecteaza oasele, articulatiile, muschii, tendoanele si ligamentele).

Ele produc inflamatie (inrosire, umflare, rigiditate si durere) si schimbari la nivelul articulatiilor, precum si la nivelul structurilor inconjuratoare. Simptomele variaza, dar toate afecteaza sistemul musculoscheletic. La unele persoane pot fi afectate organele interne: inima, rinichi, plamani, piele.


Reumatismul articular...

Este afectiunea cea mai frecvent intalnita. Aceasta include:
  • Spondilita anchilozanta - inflamarea articulatiilor dintre vertebre si a celor dintre coloana vertebrala si pelvis. Durerea este insotita de o senzatie de intepenire. Alte simptome care pot aparea: presiune respiratorie, monoartrita genunchiului si gleznei iar, uneori, limitarea discreta a flexiei lombare. Exercitiile sunt singurele care cresc mobilitatea pacientilor. De asemenea, in momentul de fata, nu se cunosc agenti terapeutici care sa modifice evolutia bolii.
  • Guta - forma complexa de artrita caracterizata prin accese de durere, sensibilitate a articulatiilor, roseata. Principala cauza a gutei este excesul de acid uric din sange, insa nu toate persoanele care au hiperuricemie fac si guta. Guta este o boala invalidanta daca nu este tratata corect.
  • Artrita infectioasa, gonococica si artrita cu parvovirus. Artritele infectioase sunt cauzate de prezenta bacteriana, virala sau fungica, la nivel articular unde determina leziuni specifice. Cele mai agresive sunt artritele bacteriene care mai sunt cunoscute sub numele de artrite septice.
  • Artrita juvenila idiopatica - apar dureri persistente, umflaturi, rigiditate. Reprezinta cea mai intalnita forma de artrita care afecteaza copiii. Totodata, constituie una dintre cele mai severe boli cronice reumatologice din aceasta grupa de varsta (1-16 ani). In timp, ea poate evolua de la inflamatie articulara pana la anchiloza articulara invalidanta. Scopul tratamentului medical pentru artrita reumatoida juvenila este de a ameliora durerile articulare si de a preveni disfunctiile copiilor. Fizioterapia si medicatia reprezinta baza tratamentului medical pentru artrita reumatoida juvenila.
  • Osteoartrita - boala degenerativa care apare cand cartilajul articulatiilor este distrus. Sunt afectate frecvent mainile, soldurile, genunchii, gatul. Tratamentul consta in eliminarea cauzei (daca este posibil), menajarea articulatiei, exercitii fizice moderate pentru mobilizarea articulatiei, reducerea manifestarilor dureroase si refacerea cartilajului. In cazul unei crize severe, o infiltratie cu corticoizi usureaza durerea dupa cateva zile, iar efectul dureaza cateva saptamani.
  • Febra reumatica - se dezvolta ca urmare a complicatiei faringitei streptococice, netratata sau tratata inadecvat.
Cum se pune diagnosticul?

Acesta se realizeaza prin examinarea distributiei articulatiilor afectate, examen radiologic, teste sanguine si examinarea lichidului sinovial obtinut prin aspirare din articulatia tumefiata.


Cum se trateaza?

Tratamentul se realizeaza in functie de cauza care a declansat afectiunea. Analgezicele, antiinflamatoarele sau relaxantele musculare sunt deseori recomandate pentru tratarea simptomelor usoare.

In cazul in care pacientul acuza dureri grave, tratamentul consta in administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene eliberate cu prescriptie medicala. Multe dintre aceste medicamente, insa, au efecte adverse asupra organismului, crescand riscul de accident vascular sau cerebral sau infarct miocardic. De aceea, cea mai buna metoda de tratament este... preventia!

Suplimente alimentare pentru tratarea simptomelor usoare:
Va recomandam sa cititi si: Tratamentul natural al afectiunilor reumatice


Metode eficiente de prevenire...

Prima masura atat in preventia cat si in tratamentul bolilor articulare este de a ne imbraca adecvat cu temperatura de afara. O imbracaminte care sa ne asigure un confort termic inclusiv la nivelul articulatiilor mainilor si picioarelor ne poate scuti de durere, medicamente si multa bataie de cap.

Exista suplimentele alimentare ce se pot administra ca adjuvanti in artrite. Acestea au la baza substante precum glucozamina, condroitina, acidul hialuronic, metilsulfonilmetan, extracte de boswellia si curcumin - au rolul de a pastra integritatea si mobilitatea cartilajelor; si antioxidantii sunt benefici - extracte de struguri, ceai verde, vitamina C si E - ei detoxifica si intaresc organismul.

Metodele alternative, cum ar fi compresele reci pe zonele dureroase, plasturii impotriva durerilor si inflamatiilor pot ameliora durerile articulare. Pacientii artrozici se plang de dureri la debutul mobilizarii. Se recomanda 30 de minute de gimnastica care sa intareasca musculatura membrelor. Exercitiile de stretching ajuta la cresterea mobilitatii si flexibilitatii si contribuie la ameliorarea durerilor.


Exercitii pentru oase si articulatii...

Genuflexiunile, fandarile, flotarile abdomenele si alte exercitii care lucreaza partea superioara sau cea mediana a corpului sunt benefice pentru intarirea oaselor si flexibilitatea articulatiilor. Abdomenele intaresc oasele si muschii spatelui si fortifica partea mediana a corpului.

Pentru sanatatea oaselor, puteti face 30 de minute de exercitii cu gantere o data pe saptamana.Yoga este excelenta pentru sistemul osteo-articular: creste forta si flexibilitatea intregului corp si densitatea oaselor.


Pentru sanatatea articulatiilor...

Pentru reducerea inflamatiilor articulare, consumati alimente bogate in acizi grasi esentiali: peste gras (somon, hering, sardine), seminte de in, nuci si cereale integrale.

Ananasul contine bromelina, o substanta care reduce inflamatia. Afinele, ciresele si visinele contin antioxidanti puternici (proantocianide) care ajuta la combaterea artritei. Benefic in ameliorarea simptomelor gutei este consumul de betacaroten (legume si fructe galbene).

Toate articulatiile sunt expuse bolilor, patologia la acest nivel fiind foarte variata. Exista peste 200 de boli care pot afecta articulatiile, 50% din populatie sufera de aceste afectiuni.

Foto: www.ziarulring.ro
 

Problemele urechii la copii

 
Problemele urechii la copii
Problemele urechilor la copii apar din cauza infectarii urechii externe sau mijlocii sau in urma blocarii tubului care uneste urechea, nasul si gatul.

Dupa cum probabil stiti, urechea este formata din trei parti, de la urechea externa un canal duce spre timpan. In spatele lui exista o cavitate, urechea mijlocie, in care se afla trei oase care transmit vibratiile sonore urechii interne (responsabile cu auzul si echilibrul).


Problemele urechii externe la copii...

Pielea care tapeteaza canalul urechii externe se inflameaza cand exista o infectie. Aceasta poate aparea cand copilul inoata in apa cu clor sau isi baga diverse obiecte in ureche. Copii cu eczeme sunt dispusi la asemenea infectii.






Simptomele infectiei pot fi: durere la nivelul urechii (cand isi atinge urechea sau se culca pe ea), roseata a canalului auricular, scurgere din ureche, mancarime.

Ce puteti face? Dati-i copilului un antiinflamator pentru a-i calma durerea, apoi mergeti cu el la doctor pentru a-i prescrie picaturi cu antibiotic sau antiinflamatorii.

Va recomandam sa cititi si: Screeningul auditiv


Infectiile urechii mijlocii la copii...

Cand exista o infectie la nivelul urechii mijlocii, cavitatea din spatele timpanului este infectata sau inflamata, de obicei din cauza unei infectii care s-a extins la nivelul gatului. Trompa lui Eustachio (de la gat la ureche) este foarte scurta si ingusta, permitand extinderea infectiei. Pana la varsta de sapte-opt ani trompa lui Eustachio va creste in diametru, scazand pericolul infectiilor.

Posibile simptome: dureri mari la nivelul urechii, copilul plange si se freaca la ureche, febra, surditate partiala.

Ce este de facut? Pe langa doza recomandata de antiinflamator, puteti pune o compresa calda la ureche. Daca are scurgeri, nu incercati sa curatati urechea, lasati-l sa stea pe o batista curata, culcat pe urechea cu scurgeri, pentru a se drena scurgerea.






Mergeti de urgenta la ORL-ist pentru a incepe tratamentul corect. Daca a aparut puroi in spatele timpanului, poate prescrie un medicament pentru drenarea acestuia. Poate fi necesara chiar si o mica interventie chirurgicala.

Va recomandam sa cititi si: Cauze otita, simptomele si tratamentul otitei


Otita purulenta...

Aceasta este o acumulare de lichid lipicios la nivelul urechii mijlocii provocata de infectii repetate ale acestei parti a urechii. Poate aparea surditatea partiala dupa infectii repetate.

Uneori este necesara o operatie simpla, sub anestezie, care consta in realizarea unei incizii sub timpan si introducerea unui tub subtire. Acesta are rolul de a egaliza presiunea aerului de ambele parti ale timpanului.

Va recomandam sa cititi si: Otita seroasa la copii: responsabili, manifestari, complicatii

Pentru a-i pune picaturi in ureche, rugati-l pe cel mic sa se intinda pe o parte si sa stea linistit. Tineti-l in aceasta pozitie aproximativ un minut dupa aceea.

Foto: www.copilul.ro





 

Cum pot fi mai fericit?

 
Cum pot fi mai fericit?
Chiar daca avem momente cand lucrurile par complicate, in orice moment al zilei putem face gesturi mici cu rezultate pe termen lung. Asta daca vrem sa experimentam starea de bine.
  • Petreceti 15 minute afara, zilnic. Aerul proaspat, razele de soare si conectarea cu natura sunt elemente de baza atunci cand vorbim de sanatate si fericire. De cele mai multe ori deficienta de vitamina D este strans legata de o stare depresiva si diverse probleme de sanatate.
  • Iertati pe cineva. Iertati un prieten sau chiar pe voi insiva... Simtiti cum se elibereaza tensiunea interioara si... se duce si va simtiti mai usori, plini de forte proaspete. Viata este destul de scurta si merita sa faceti loc lucrurilor frumoase in viata voastra.
  • Reluati o legatura. Hraniti-va sufletul si oferiti unui prieten o parte din timpul vostru. Atunci cand sunteti cu adevarat interesati de cel de langa voi, simtiti cum mintea, trupul si spiritul vi se insufletesc. Generozitatea se manifesta in diverse moduri. Oferiti-le celor dragi o parte din timpul vostru. Inseamna mult pentru ei, credeti-ma pe cuvant!
  • Invatati lectia generozitatii. A va oferi timpul si talentul pentru a aduce lumina in vietile oamenilor este un gest plin de recompense si bucurie. Petreceti timp cu oameni care au nevoie de timpul si lumina pe care le transmiteti. Este un gest nepretuit.
  • Transpirati! O zicala spune ca „succesul este 1% inspiratie, 99% transpiratie”. Daca vreti sa fiti fericiti, aveti in vedere ca aerobicul va elibereaza de stres, creste nivelul de serotonina, fapt pentru care dupa ora de sport simtiti o reala stare de fericire. In doar 30 de minute simtiti o doza crescuta de sanatate fizica si mentala... Deci este timpul sa va miscati!
  • Beti un suc natural. Toate vitaminele, mineralele si antioxidantii din sucurile de fructe si legume va ajuta sa eliminati toxine si sa va ridicati nivelul de energie. Si daca aveti energie, reusiti sa faceti o multime de lucruri bune si frumoase...
  • Aveti grija de voi. Daca sunteti conectati la tehnologie 24/7, la un moment dat veti simti nevoia sa spuneti stop-pauza pentru doua-trei zile. Alegeti activitatea potrivita - meditatie, mers pe bicicleta, o baie cu spuma, o plimbare in parc. O data pe saptamana este nevoie de asa ceva.
Aveti liber la ciocolata!

La intrebarea: avem voie ciocolata, raspunsul meu, in calitate de health coach, este afirmativ. Sper ca va bucura raspunsul meu, mai ales ca este validat stiintific. Ciocolata contine antioxidanti puternici si compusi ce va creaza o stare de buna dispozitie, cu conditia sa faceti alegerea corecta - 70% cacao, organica pe cat posibil. Daca are zahar si chimicale, nu este ceea ce trebuie.

Expert: Oana Miruna Stanga, life coach (oanastinga.com). Foto: www.kudika.ro
 

Epilare clasica sau epilare definitiva? Avantaje si dezavantaje...

 
Epilare clasica sau epilare definitiva? Avantaje si dezavantaje...
Standardele esteticii au evoluat de-a lungul timpului, la fel si modalitatile de ingrijire si infrumusetare. Suntem in fata unei noi dileme - care este modalitatea cea mai potrivita prin care puteti inlatura parul nedorit? Alegerea va apartine si nu incercam sa va influentam, ci doar sa va prezentam avantajele si dezavantajele fiecarei proceduri, in felul acesta veti fi informate si veti lua cea mai buna decizie in cunostinta de cauza.


Epilarea clasica (cu ceara)...

Este de preferat sa fie realizata cu ceara de unica folosinta pentru a preintampina posibile infectii si iritatii ale pielii. Epilarea cu ceara calda are nenumarate beneficii (daca o comparam cu epilarea cu ajutorul lamelor de ras).

Efectele ei sunt de durata, firele de par cresc mai greu, in timp devin mai subtiri si mai deschise la culoare, rarindu-se, efectul epilarii dureaza in jur de trei-patru saptamani, in functie de fiecare persoana in parte.

Dezavantajul ar fi ca intre epilari va trebui sa asteptati intregul ciclu de crestere a firului de par, deci pielea nu va fi perfect neteda. Epilarea se poate face cu ceara calda sau rece.

Ceara calda inmoaie firul de par, facand smulgerea mai usoara. Aceasta se mentine calda in aparate speciale. Ceara rece este recomandata femeilor care au probleme cu circulatia sanguina.


Epilarea definitiva (cu laser)...

Este impropriu spus definitiva, deoarece ea necesita doua sedinte de intretinere pe an. In medie, pentru a scapa de parul nedorit prin metoda epilarii cu laser este nevoie de circa opt-zece sedinte. Avantajul ar fi ca nu este nevoie sa asteptati sa creasca parul inestetic pentru a-l putea epila.


Avantaje si dezavantaje...

Epilarea definitiva este mai putin dureroasa decat cea cu ceara. Un impediment ar putea fi faptul ca este mai costisitoare decat cea clasica, cel putin la prima vedere. Daca analizam pe termen lung, insa, s-ar putea sa iasa mai rentabila aceasta varianta.

Epilarea definitiva va ajuta sa aveti o piele catifelata, in cazul celei cu ceara este posibil sa faceti foliculita sau iritatii provocate de firele de par de sub piele.

Cele mai cunoscute metode de indepartare pe termen lung a firelor de par nedorite sunt laserul si IPL-ul (lumina intensa pulsata). Ambele variante sunt eficiente si functioneaza la fel, utilizand lumina pentru a incalzi si a distruge foliculii de par.

Foto: www.perfectcontur.ro
 

Sensibio AR BB Cream - beneficii

 
Sensibio AR BB Cream - beneficii
Crema BB anti-roseata pentru o piele cu zero imperfectiuni.
  • Sensibio AR BB Cream trateaza si previne roseata.
  • Sensibio AR BB Cream calmeaza.
  • Sensibio AR BB Cream hidrateaza.
  • Sensibio AR BB Cream fotoprotejeazä (SPF30/UVA 17).
  • Sensibio AR BB Cream camufleaza imperfectiunile.
  • Sensibio AR BB Cream uniformizeaza culoarea.
  • Sensibio AR BB Cream catifeleaza.
Foto: www.escentual.com