Cartofii dulci - ce afectiuni de sanatate combat?

Ce afectiuni de sanatate combat cartofii dulci?
Aceasta leguma radacinoasa, originara din America Centrala, este una dintre cele mai grozave surse naturale de betacaroten. Este extrem de sanatos daca este consumat cu regularitate.

Cartoful dulce, cu o forma lunguiata ceva mai mare decat cartoful clasic, are miezul galben deschis sau portocaliu si contine glutation, un compus ce intareste sistemul imunitar si intervine in diferite etape ale metabolismului.


Minunile din compozitie...

Cartofii dulci sunt bogati in carbohidrati complecsi, fibra dietetica, betacaroten, vitamina C si vitamina B6. Vitamina A (sub forma de betacaroten) este vedeta incontestabila din compozitia cartofului dulce - 100 de grame asigura de trei ori necesarul zilnic al organismului pentru aceasta vitamina!






In ciuda gustului lui dulceag, prin prezenta carbohidratilor complecsi ajuta la reglarea glucidelor, scade rezistenta la insulina, fiind benefica persoanelor cu diabet. De asemenea, in compozitia cartofului dulce se afla cantitati importante de minerale (mangan, cupru, potasiu, fier si calciu).

Cartofii dulci contin, de asemenea si proteine, cu capacitati antioxidante importante. Practic, un cartof mediu produce o treime din cati antioxidanti produce in mod normal organismul, singur.


Ce afectiuni de sanatate combat cartofii dulci?

Cartofii dulci sunt excelenti pentru digestie deoarece sunt bogati in fibre si, consumati cu coaja, combat constipatia, prevenind, in timp, aparitia cancerului de colon. Sunt bogati in acid folic, esential pentru dezvoltarea celulelor si tesuturilor sanatoase ale fatului, consumul lor fiind indicat femeilor insarcinate.






Avand un continut ridicat de potasiu, consumul cartofilor dulci ajuta la prevenirea declansarii atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral. Ajuta la mentinerea echilibrului electrolitic si a lichidelor din organism, aspecte importante pentru stabilizarea tensiunii arteriale si reglarea functiei cardiace.

Tot continutul bogat in potasiu il face benefic in atenuarea crampelor musculare, aceasta deoarece deficientele de potasiu pot cauza crampe musculare si leziuni ale muschilor. Prin adaugarea lor in dieta zilnica, veti avea un plus de energie.


Cum se consuma cartofii dulci?

La fel ca in cazul cartofului clasic, se poate gati cu coaja pe el, dar spalat foarte bine, dar si curatat de coaja, in diverse piureuri, supe, mancaruri deosebit de gustoase si nutritive. De asemenea, este indicat sa adaugati putina grasime naturala cand ii mancati pentru ca aceasta ajuta la o mai buna absorbtie a betacarotenului.






Reteta culinara: cartof dulce copt cu branza si chives...

Ingrediente: 2 cartofi dulci mari, 1/4 cana de smantana, un pumn de chives tocat, 50 g branza cu mucegai, 1 ou, parmezan ras, sare, piper.

Mod de preparare. Cartofii se spala, se tin la copt circa 30 de minute. Dupa ce s-au copt (verificati cu furculita) se taie in doua, se scobesc putin, se adauga branza de mucegai rasa, se pun sare si piper dupa gust si se dau la cuptor sa se topeasca branza. Se scot, se adauga parmezan ras si chives tocate marunt. Se toarna smantana deasupra.

Imagine: sanatate.bzi.ro