Lentila de noapte pentru corectarea miopiei la copii

 
Lentila de noapte: indicatii, avantaje, efecte, norme de igiena
Aceasta reprezinta o metoda neinvaziva de corectie a miopiei, o metoda moderna folosita cu succes in SUA de peste 20 ani si, mai nou, de cativa ani si in Romania unde sunt peste 1000 de purtatori la ora actuala.

In Europa sunt peste 40000 de purtatori, cei mai multi in Olanda, in special adulti. In Asia cei mai multi purtatori sunt copii unde 80% din cei sub 18 ani sunt miopi.

Stiinta care se ocupa cu studiul lentilelor de noapte se numeste ortokeratologie si are ca obiectiv controlul progresiei miopiei.

Lentilele sunt construite dintr-un material rigid, gaz-permeabil si au o forma speciala care le permite sa realizeze o presiune usoara prin intermediul filmului lacrimal la nivelul suprafetei oculare (corneea) in timpul somnului. Deci remodeleaza corneea in timp ce dormiti.

Indicatii: pacientii care sufera de miopie si astigmatism miopic moderat, pacientii care nu doresc sa poarte ochelari sau lentile in timpul zilei, pacientii la care nu se pot efectua tratamente laser.

Avantajele: vederea buna fara ochelari, practicarea tuturor sporturilor (inclusiv cele acvatice sau de contact); cel mai important efect este acela de incetinire sau chiar stopare a evolutiei miopiei. Lentilele pot fi purtate de catre copii si adolescenti pentru a controla miopia si de catre adulti in scop refractiv. Fara alergii, fara senzatia de ochi uscat sau nisip in ochi, mai ales atunci cand se lucreaza in fata calculatorului.

Inainte de a incepe tratamentul se efectueaza un examen oftalmologic complet care include si o topografie corneana (harta suprafetei oculare) in functie de care sunt comandate si personalizate lentilele, pentru fiecare ochi in parte.

Efectele apar inca din primele zile, corneea isi pastreaza o forma aplatizata pentru o buna parte din zi sau pentru restul zilei. Pacientii trebuie sa le poarte in fiecare noapte pentru a mentine aplatizarea corneei si, astfel, a avea o vedere clara, altfel miopia va reveni la valoarea dinaintea tratamentului.

Respectand normele de igiena, controalele necesare si instructiunile recomandate de catre medicul oftalmolog, pacientii pot dormi cu aceste lentile fara nicio problema sau complicatie ulterioara pe tot parcursul unui an de zile, cat sunt valabile aceste lentile.

Cum se aplica?

Se aplica seara, inainte de culcare, se recomanda un somn de aproximativ sase ore si se inlatura dimineata la trezire. Efectul care se obtine este o vedere clara pe tot parcursul zilei fara ochelari sau lentile de contact moi.

Expert: dr. Iolanda Neagu, medic specialist oftalmolog. Foto: www.clario.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa