Problemele urechii la copii
- Afectiuni ORL -
Dupa cum probabil stiti, urechea este formata din trei parti, de la urechea externa un canal duce spre timpan. In spatele lui exista o cavitate, urechea mijlocie, in care se afla trei oase care transmit vibratiile sonore urechii interne (responsabile cu auzul si echilibrul).
Problemele urechii externe la copii...
Pielea care tapeteaza canalul urechii externe se inflameaza cand exista o infectie. Aceasta poate aparea cand copilul inoata in apa cu clor sau isi baga diverse obiecte in ureche. Copii cu eczeme sunt dispusi la asemenea infectii.
Simptomele infectiei pot fi: durere la nivelul urechii (cand isi atinge urechea sau se culca pe ea), roseata a canalului auricular, scurgere din ureche, mancarime.
Ce puteti face? Dati-i copilului un antiinflamator pentru a-i calma durerea, apoi mergeti cu el la doctor pentru a-i prescrie picaturi cu antibiotic sau antiinflamatorii.
Va recomandam sa cititi si: Screeningul auditiv
Infectiile urechii mijlocii la copii...
Cand exista o infectie la nivelul urechii mijlocii, cavitatea din spatele timpanului este infectata sau inflamata, de obicei din cauza unei infectii care s-a extins la nivelul gatului. Trompa lui Eustachio (de la gat la ureche) este foarte scurta si ingusta, permitand extinderea infectiei. Pana la varsta de sapte-opt ani trompa lui Eustachio va creste in diametru, scazand pericolul infectiilor.
Posibile simptome: dureri mari la nivelul urechii, copilul plange si se freaca la ureche, febra, surditate partiala.
Ce este de facut? Pe langa doza recomandata de antiinflamator, puteti pune o compresa calda la ureche. Daca are scurgeri, nu incercati sa curatati urechea, lasati-l sa stea pe o batista curata, culcat pe urechea cu scurgeri, pentru a se drena scurgerea.
Mergeti de urgenta la ORL-ist pentru a incepe tratamentul corect. Daca a aparut puroi in spatele timpanului, poate prescrie un medicament pentru drenarea acestuia. Poate fi necesara chiar si o mica interventie chirurgicala.
Va recomandam sa cititi si: Cauze otita, simptomele si tratamentul otitei
Otita purulenta...
Aceasta este o acumulare de lichid lipicios la nivelul urechii mijlocii provocata de infectii repetate ale acestei parti a urechii. Poate aparea surditatea partiala dupa infectii repetate.
Uneori este necesara o operatie simpla, sub anestezie, care consta in realizarea unei incizii sub timpan si introducerea unui tub subtire. Acesta are rolul de a egaliza presiunea aerului de ambele parti ale timpanului.
Va recomandam sa cititi si: Otita seroasa la copii: responsabili, manifestari, complicatii
Pentru a-i pune picaturi in ureche, rugati-l pe cel mic sa se intinda pe o parte si sa stea linistit. Tineti-l in aceasta pozitie aproximativ un minut dupa aceea.
Foto: www.copilul.ro