Intoleranta la laptele de vaca
- Boli digestive -
Manifestarile digestive pot imbraca aspecte diferite, caracteristice fie unei boli diareice trenante sau cronice cu scaune moi si abundente, alcaline sau neutre, realizand un sindrom de malabsorbtie, fie unor enteropatii cu reactii de tip anafilactic, cu scaune lichide sau hemoragice, pana la starea de soc, dupa cum in unele forme sindromul digestiv sa se limiteze numai la manifestarile unor hemoragii oculte trenante, iar tabloul clinic sa fie dominat de simptomatologia unei anemii carentiale rezistenta la tratamentul martial.
Mai adesea aceste intolerante se intalnesc la sugarii cu antecedente personale sau familiale atopice.
Intoleranta este obisnuit particulara perioadei de sugar, iar debutul aparent al bolii poate surveni imediat sau la un interval scurt de timp de la introducerea in alimentatie a laptelui de vaca, astfel incat datele anamnestice, usor de recunoscut, pot aduce o contributie insemnata in sustinerea diagnosticului, atunci cand manifestarile clinice se confrunta cu semnele unei diarei trenante. Mai dificila apare stabilirea legaturilor etiologice cu formele in care manifestarile clinice sunt predominate de anemia feripriva rezistenta la tratamentul martial, determinata de hemoragiile oculte, care impun intai descoperirea si apoi interpretarea lor ca expresie a acestei intolerante.
Varsaturile, paloarea, cianoza cu racirea extremitatilor, hipotonia si hipotensiunea arteriala pot fi primele manifestari ale intolerantei insotite de stare de soc, mai frecvent posibile cu cat sugarul este mai mic, dupa care tabloul clinic se continua prin simptomatologia unei diarei cronice cu scaune moi si abundente insotite sau nu si de sangerari.
Alteori debutul poate fi mai sters, dar in timp sa se accentueze manifestarile sindromului de malabsorbtie, reprezentat din punct de vedere al tulburarilor digestive prin scaunele unei diarei cronice, meteorism abdominal si anorexie, carora li se pot asocia un sindrom de deshidratare, alte manifestari alergice obisnuit cutanate, paloarea, edemul, starea de agitatie si in timp subnutritia copilului exprimata prin carentele proteice, ferice, vitaminice, ac. folic etc., hipotrofia copilului putand evolua pana la tabloul caracteristic sindromului de malnutritie severa.
Ca manifestari clinice si biologice mai pot fi semnalate: hepatomegalia, intoleranta secundara la gluten, osteoporoza si acidoza metabolica.
Biopsia intestinala releva obisnuit o arhitectura normala a vilozitatilor intestinale, dar si prezenta in exces a eozinofilelor in lamina propria.
Diagnosticul intolerantei la proteinele laptelui de vaca se contureaza din datele anamnestice in legatura cu debutul ei si introducerea laptelui de vaca, antecedentele personale si familiale privind alte manifestari atopice, simptomatologia clinica a bolii, testul de incarcare la proteinele laptelui de vaca si testul de transformare limfoblastica. Prin acest test specialistii au putut identifica intoleranta respectiva fie la lactalbumine fie la lactoglobuline.
Moartea sugarului poate surveni repede, ca urmare a agresiunii socului, obisnuit rar intalnita sub aceasta forma, sau in timp, consecutiv carentelor determinate de denutritia copilului, tulburarilor metabolice secundare sau suprainfectiilor, daca laptele de vaca nu a fost la timp suprimat din alimentatie.
In general insa evolutia bolii este buna, intregul tablou clinic amendandu-se dupa scoaterea din alimentatie a laptelui de vaca si inlocuirea lui cu lapte uman, desi in tratamentul lor unii specialisti recomanda corticoterapia, cu rezultate uneori favorabile, sau desensibilizarea copilului prin administrarea in cantitati mici si crescande a laptelui de vaca, scoaterea din alimentatie a laptelui de vaca fiind totusi masura cea mai utila.
Va recomandam sa cititi si: