Durerea toracica

 
Durerea toracica
Durerea toracica poate fi provocata de suferinta fiecarei structuri a peretelui toracic: nervi, muschi, oase, pleura.
  • Nevralgia intercostala este un diagnostic frecvent, insa fara o baza clinica obiectiva si fara semne reproductibile; hiperestezia sau hipoestezia sunt inconstante, punctele dureroase Valleix de asemenea. Nevralgia care precede cu cateva zile sau saptamani Herpesul Zoster constituie o entitate unanim admisa, de origine virala, care prezinta buchete de vezicule pe traiectul nervului, strict unilaterale.
  • Muschii intercostali pot fi afectati in miozita - inflamatie reumatismala cu induratii segmentare (miogeloza); in trichinoza (boala parazitara cu debut acut - varsaturi si diaree - urmat de dureri musculare, edem al pleoapelor, eozinofilie foarte crescuta si prezenta parazitului in muschiul dureros la biopsie); in dermatomiozita, boala de sistem, care prezinta un edem periorbital de culoare rosie-liliachie caracteristica, ce se extinde apoi la torace si membre; muschii la inceput durerosi se atrofiaza ulterior, iar aldolaza creste in sange si creatina in urina.
  • Durerea toracica costala poate fi cauzata de osteomielita, osteosarcom, granulom eozinofil, metastaze osoase (diagnostic radiografic si bioptic).
  • Durerea toracica provocata de presiunea regiunii costosternale, la nivelul coastei 1-a si a 2-a, mai rar al celorlalte, este datorita unei artropatii de etiologie necunoscuta realizand sindromul Tietze; este important caci se poate confunda cu o durere coronariana sau mediastinopulmonara.

    In boala Bornholm, viroza benigna provocata de virusul Coxsackie, simptomul dominant este durerea toracica, care uneori se insoteste de frecaturi pleurale discrete si fugitive, alteori de pleurodinie, febra, curbatura, dureri musculare si ale muschilor oculari, care cedeaza in cateva zile.
  • Junghiul este expresia durerii toracice pleurale; se accentueaza in inspiratie, uneori foarte intens si cu blocarea respiratiei. In pleurita diafragmatica este afectat numai sinusul costodiafragmatic; poate fi uscata sau insotita de o lama de lichid susceptibile sa induca mai degraba simptome de suferinta abdominala care mimeaza: o colecistita, un ulcer gastric, un abces subfrenic sau o nevralgie frenica (durere la presiunea interstitiului intre tendoanele muschiului sternocleidomastoidian, parasternal, hipocondrul drept sau stang si uneori sughituri repetate).

    Junghiul toracic insotit de subfebrilitate, uneori chiar de febra ridicata survine la debutul unei pleurezii cand cantitatea de lichid este mica si dispare atunci cand revarsatul creste. Pleurezia poate fi de natura bacilara adica serofibrinoasa si exsudativa (lichidul are densitate crescuta, peste 1017; proteine peste 3 g%, raportul lor cu proteinele sanguine este in jur de 0,5; limfocitoza in sediment si reactia Rivalta pozitiva) iar insamantarile pe mediul Löwenstein si inocularea la cobai sunt pozitive. Radioscopic - opacitate bazala densa, care se modifica cu pozitia si a carei limita superioara este oblica (linia Damoiseau) in pleureziile cu lichid liber, neinchistate. Pleurezia cu eozinofilie se intalneste in: echinococoza; infiltrat pulmonar alergic; dupa anumite medicamente - nitrofurantoinul, sulfamidele; in migrarea ascarizilor, dar uneori si in tuberculoza. Pleurezia hemoragica survine dupa traumatism toracic, infarct, tumori pleurale primitive (endoteliom) sau metastaze; diagnosticul se precizeaza prin pleuroscopie, biopsie si radiografie, VSH etc.
  • Junghiul aparut brusc si insotit de hemoptizii cu sange rosu sau negricios caracterizeaza infarctul pulmonar, survenind dupa o embolie ce pleaca de la o flebita periferica - postoperatorie sau la bolnavi imobilizati la pat - sau in cadrul unei afectiuni cardiace prezentand tromboze in cavitatile drepte. Radiografia pulmonara poate decela o densificare pulmonara rotunda sau exceptional triunghiulara, uneori un revarsat pulmonar; alteori insa este muta. Evolutia poate fi febrila, se infecteaza cu usurinta si ulterior poate apare un subicter cu cresterea bilirubinemiei.
  • Transudatul pleural (densitate mica, proteine reduse sub 3 g%, sediment sarac in care predomina celulele epiteliale, Rivalta negativ) survine in insuficiente cardiace, nefroze sau pierderi intestinale de proteine, tumori ovariene Meigs insotite de ascita, in ascita portala sau din ciroza. De obicei transudatul nu produce dureri sau junghi, nefiind expresia unei inflamatii pleurale.
Foto: sanatate.bzi.ro
 

Ivatherm Synergy

 
Ivatherm Synergy
Produsele Ivatherm sunt formulate si fabricate in Franta, beneficiind de uriasa expertiza a producatorilor francezi si de inovatiile mondiale relevante din industrie.


SYNERGY, ulei facial cu efect anti-aging

Serul SYNERGY este o combinatie de 7 uleiuri esentiale concentrate, obtinute prin presare la rece, bogate in acizi grasi nesaturati care regenereaza pielea in profunzime. Reda supletea, elasticitatea si luminozitatea pielii mature. Ea devine imediat tanara si sanatoasa.

Imbatranirea pielii este un fenomen natural si ireversibil, ce implica alterarea proprietatilor mecanice ale pielii. Pielea „slabeste”, se subtiaza prin pierderea de tesut gras subcutanat si matricea extracelulara formata din colagen si elastina se degradeaza. Folosind SYNERGY seara inainte de culcare, pielea isi recapata elasticitatea, supletea si luminozitatea.


  • Commipheroline este un extras natural folosit in medicina Ayurveda ce reda fermitate si volum pielii subtiate si fragilizate, netezeste ridurile, actionand din profunzimea pielii. Are un mecanism de actiune original „injection-like” sau „volumizing effect”, care determina repulparea pielii prin umplerea ridurilor. La nivel celular se produce stocarea trigliceridelor in adipocite cu marirea volumului adipocitelor fara sa afecteze sistemul hormonal.
  • Uleiul de Onagra, supranumit si „La Primevere Du Soir”, are un efect de revitalizare si rehidratare a pielii. Este bogat in acizi grasi nesaturati Omega 3 si Omega 6.
  • Lipactive Inca Inchi® WO este un ulei natural extras dintr-o planta peruviana, din padurea amazoniana. El contine acizi grasi nesaturati Omega 3, 6 si 9 cu rol major regenerant, hidratant si antioxidant asupra pielii.
  • Tamanol Bio este un ulei obtinut din fructul de Tamanu al arborelui de origine polineziana numit si „ulei sacru de Tahiti” sau „ulei de Bora Bora”. El contine acizi grasi nesaturati si acid calophilic cu proprietati cicatrizante si regenerante asupra pielii.
  • Uleiul din seminte de Baobab, copac ce creste in Africa, Madagascar si Australia este emblema Senegalului numit si „arborele invers”. Face parte din farmacopeea traditionala Africana si este un bun emolient care mareste elasticitatea pielii.
  • Tego® Turmerone are actiune antioxidanta semnificativa, reduce stresul oxidativ si confera tenului luminozitate si uniformitate. Imbunatateste tonusul pielii.
  • Uleiul de sambure de strugure este bogat in vitamina E si are un puternic efect antirid.

Cu SYNERGY pielea capata volum si densitate in cel mai scurt timp. Se aplica seara pe pielea curata a fetei si a gatului, inaintea cremei UNA Anti-Aging.


Dr. Rucsandra Hurezeanu, Fondatoare si Director General Ivatherm
„Acum 10 ani, am creat Ivatherm fiind convinsa ca este posibil sa formulam produse moderne si sigure care sa previna si sa ingrijeasca pielea sensibila. Preocuparea noastra esentiala, impreuna cu Alain Fructus, cunoscut cercetator din industria cosmetica din Franta, este lansarea de formule inovatoare care raspund nevoilor femeilor din ziua de azi.” Dr. Rucsandra Hurezeanu, Fondatoare si Director General Ivatherm.

PENTRU COMENZI, DATI CLICK AICI!

Foto: adiana.ro
 

Colita cronica - alimente permise si nepermise

 
Colita cronica - alimente permise si nepermise
Intelegem prin colita inflamatia intestinului gros. Ea se manifesta prin tulburari de tranzit: constipatie sau diaree - sau alternante de constipatie si diaree; tulburari digestive, sub forma de balonari, greata, inapetenta, tulburari cardiace, in special palpitatii; tulburari nervoase: oboseala psihica mai ales dimineata, teama, insomnie, fobii; tulburari ale starii generale: debilitate, stari subfebrile, etc.; dureri difuze si spontane la nivelul abdomenului, cu predominenta la nivelul segmentului de colon indeosebi bolnav (drept, stang, transvers).


Alimente permise in colita cronica

  • Bauturi: ceai (neindulcit sau foarte slab indulcit, simplu sau cu lamaie), de macies, de izma, sunatoare sau musetel, cacao cu apa, zeama de orez fiert, vin rosu (in cantitate mica), apa minerala de Borsec.
  • Paine si fainoase: orez fiert cu apa, paine alba prajita, gris, taitei, fidea, budinci, fulgi de ovaz.
  • Branzeturi: iaurt, branza de vaca, telemea - desarata, cas, urda.
  • Supe: de carne (in colita de fermentatie nu de putrefactie), supe de paste, de legume si de radacinoase strecurate.
  • Oua: moi sau ochiuri in apa.
  • Carne si peste: carne de pasare, vitel sau vaca (fiarta sau pe gratar), perisoare de carne, sunca slaba, peste slab, stiuca, guvizi, biban, salau etc.
  • Grasimi: unt sau ulei neprajite.
  • Legume si zarzavaturi: legume trecute prin sita, cartofi (fierti, piure sau copti), dovlecei.
  • Sosuri si condimente: sare, bors, suc de lamaie, sosuri dietetice cu patrunjel, marar.
  • Prajituri si dulciuri: tarte, biscuiti, piscoturi, peltea de gutui, jeleuri.
  • Fructe: mere coapte, mere crude rase, lamaie, suc de fructe proaspete.

Alimente nepermise in colita cronica

  • Bauturi: lapte dulce, tuica, drojdie, vin, lichior, cafea naturala, sifon, bauturi prea reci.
  • Paine si fainoase: paine proaspata, paine de tarata, paste fainoase care nu sunt fierte bine.
  • Branzeturi: fermentate, cu frisca si smantana, acre.
  • Supe: de zarzavat netrecut prin sita, ciorbe si borsuri grase.
  • Oua: tari, maioneze, ochiuri prajite.
  • Carne si peste: afumaturi, conserve cu piper, boia, ceapa prajita, carne prajita, peste afumat, peste gras, icre, carnati, carne de rata, gasca, porc, vanat.
  • Grasimi: slanina, untura, untdelemn prajit sau orice alta grasime prajita.
  • Legume si zarzavaturi: varza, castraveti, ridichi, sfecla, spanac, muraturi, legume verzi, legume uscate, ciuperci, bureti, telina, salata cruda, ceapa, usturoi, vinete, conopida si orice salate de legume cu exceptia sfeclei, cepei rase si a salatei de morcov crud.
  • Sosuri si condimente: cu grasimi prajite, cu mustar sau maioneza, masline, hrean, piper, boia de ardei.
  • Prajituri si dulciuri: prajituri cu crema, frisca, crema de ciocolata, nuci, fructe, marmelada, dulceata, tarte, inghetata.
  • Fructe: crude sau compot.

Sfaturi

Regimul alimentar al bolnavului de colita va fi adaptat starii functionale a intestinului. Daca bolnavul are constipatie se vor da cu avizul medicului alimente stimulente ale contractiilor intestinale (iaurt). Daca bolnavul are diaree se va tine cont daca aceasta este de putrefactie sau de fermentatie.

Astfel, in diareea de fermentatie, regimul va fi dirijat de medic si va fi alcatuit mai mult din albuminoide: ceai, unt, branzeturi nefermentate, carne; in diareea de putrefactie, regimul va fi bogat in fainoase: gris, biscuiti, macaroane, cereale, supe, taitei, branza de vaci, albus si cantitati mici de carne fiarta.

Regimul alimentar nu va contine alimente iritante, mai ales cele bogate in celuloza, ca: fasole, mazare, linte, varza, salata, fructe, rosii. Painea va fi alba si prajita. Dintre bauturi poate fi folosit in cantitati mici vinul rosu. Mesele sa fie servite la timp, des si in cantitati mai mici.

Va recomandam sa cititi si: Colitele cronice la copii

Foto: www.garbo.ro
 

Aparat dentar invizibil Invisalign – pentru un zambet de vedeta

 
Aparat dentar invizibil Invisalign
Sa ai o dantura frumoasa nu este o chestiune de snobism. Sau nu ar trebui sa fie. Pentru ca o dantura frumoasa inseamna, dincolo de partea estetica, si evitarea unor probleme de ordin medical. O dentitie aliniata incorect, cu dinti crescuti in spatele altora, aplecati sau usor torsionati cauzeaza si complicatii precum carii (dintii nu pot fi curatati corect), o muscatura (ocluzie) gresita, ce poate cauza deformarea maxilarului, dureri, tocirea dintilor afectati si pierderea lor mult mai rapida.

Pentru ca si la noi oamenii au inceput sa inteleaga aceste lucruri si sa se preocupe tot mai mult de sanatatea si aspectul lor, au aparut tot mai multe solutii pentru a trata si elimina aceste probleme.

Cea mai noua tehnologie se numeste Invisalign si este reprezentata de un aparat dentar invizibil. Diferentele dintre acest nou aparat si cele clasice sunt notabile, pornind de la aspect si terminand cu modul de proiectare si de fixare.


De ce aparat dentar invizibil Invisalign?

Aparatul este alcatuit dintr-o serie de aliniatori ce se monteaza pe dantura si actioneaza asupra acesteia pentru a o aduce in pozitia dorita. Aliniatorii sunt practic invizibili, fiind confectionati dintr-un material special conceput, un compozit termoplastic rezistent, de calitate medicala.

Aceasta metoda de indreptare a dintilor utilizeaza o tehnologie avansata de imagistica 3D computerizata, cu ajutorul careia este reconstituit planul de tratament complet.

Altfel spus, intreaga dantura este cartografiata si apoi, in functie de aceasta imagine sunt realizati si aliniatorii. Ei se fixeaza perfect pe fiecare dinte, fiind aproape insesizabili.

Spre deosebire de un aparat clasic, ce foloseste suporturi metalice (bracheti) pentru a mentine presiunea pe dinte, sistemul Invisalign nu necesita astfel de elemente suplimentare ce pot crea disconfort.

Avantajele utilizarii acestei metode noi de indreptare a dintilor trec dincolo de partea estetica, desi si aceasta este foarte importanta. Aparatul dentar invizibil Invisalign este ideal pentru a fi folosit de oameni foarte activi din punct de vedere social, care intra in contact cu multe persoane si care depind de imaginea pe care o creează. Tot aici ii putem include si pe adolescenti, pentru care aspectul este foarte important.
 

Rolul benefic al probioticelor

 
Rolul benefic al probioticelor
Aparatul digestiv este populat in mod natural de milioane de bacterii din peste 400 de specii (flora intestinala). Aceasta retea formidabila se bazeaza pe un echilibru delicat intre bacteriile bune si cele potential daunatoare. Atunci cand imunitatea este slabita sau urmati un tratament pe baza de antibiotice, acest echilibru se poate strica, aparand dezechilibre la nivel digestiv (maladia Crohn, colita ulcerativa, cancerul de colon, gastroenteritele etc.).

In aceste situatii este nevoie de suplimentarea in dieta a alimentelor ce contin probiotice (iaurt, kefir, sana) sau a suplimentelor alimentare cu probiotice (sub forma de capsule, pudra sau lichid). Dr. Gheorghe Mencinicopschi spunea ca bacteriile probiotice au urmatoarele caracteristici:

  • rezista la actiunea sucului gastric si sarurilor biliare;
  • sunt sigure, nu se multiplica in intestin si sunt sensibile la antibioterapie;
  • adera la mucoasa intestinala producand substante care inhiba dezvoltarea bacteriilor patogene, daunatoare;
  • ofera multiple beneficii de sanatate.

Specii de bacterii probiotice

Dintre speciile de bacterii probiotice (adevarate antibiotice naturale, cu rol protector pentru organism) amintim: L. casei, L. plantarum, L. delbrueckii, L. acidophilus, L. rhamnosus, L. gasseri, B. longum, B. bifidum, Streptococcus thermophilus etc.


Efecte asupra sanatatii

Microorganismele probiotice au o actiune modulatoare asupra sistemului imunitar, echilibreaza microflora intestinala, au actiune antitumorala si hepatoprotectoare, produc enzime cu actiune de inactivare a agentilor cancerigeni, previn diareea provocata de rotavirusuri si alte cauze, reduc simptomele de balonare.


Alimentul-minune: iaurtul probiotic

Consumul zilnic a 100-150 g de iaurt probiotic, de preferat pe stomacul gol, contribuie la aprovizionarea organismului cu nutrienti esentiali, determina intensificarea absorbtiei mineralelor, contribuie la scaderea concentratiei colesterolului sanguin, atenueaza efectele intolerantei la lactoza, reface microflora intestinala (afectata de afectiunile gastrointestinale sau prin utilizarea antibioticelor).

Cand este indicata suplimentarea cu probiotice?

Exista anumite persoane care trebuie sa suplimenteze aportul de probiotice: pacientii cu probleme la nivelul pielii, cei cu afectiuni respiratorii, cei care au infectii genitale recurente. De asemenea, este indicat sa ia suplimente cu probiotice si pacientii cu sindrom de colon iritabil sau cei care urmeaza tratamente cu antibiotice.

Foto: supplementry.com
 

De ce sa donam sange?

 
De ce sa donam sange?
De ce sa donam sange? Pentru ca este un gest uman, pentru ca puteti ajuta oameni aflati in suferinta, pentru ca faceti parte dintre cei norocosi si sanatosi. Pentru ca puteti.

Pentru a putea dona sange trebuie sa indepliniti anumite conditii de sanatate. Daca sangele vostru nu este perfect sanatos nu are rost sa o faceti. Asadar iata ce conditii trebuie sa indepliniti in calitate de donatori:

  • sa aveti varsta intre 18-60 ani;
  • sa aveti greutate peste 50 kg;
  • pulsul sa fie regulat (60-100 batai/minut);
  • tensiune arteriala sistolica sa aiba valori intre 100 si 180 mmHg;
  • sa nu fi suferit interventii chirurgicale in ultimele sase luni;
  • femeile sa nu fie insarcinate, lauze sau in perioada menstruala;
  • sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii;
  • sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni (hipertensiune, boli de inima, afectiuni renale, boli psihice sau hepatice);
  • sa nu fi avut urmatoarele boli: hepatita, TBC, sifilis, epilepsie si alte boli neurologice si psihice, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie forte, cancer.

Cum se face recoltarea?

Daca veti dona la Centrul de transfuzie sanguina Bucuresti, trebuie sa parcurgeti mai multi pasi. In primul rand va trebui sa va deplasati la centrul de donare. Acolo va veti identifica (cu actul de identitate) si veti completa si semna un chestionar de autoexcludere.

Se introduc datele in baza de date si se elibereaza foaia de lucru si carnetul donatorului. Veti fi repartizati la un cabinet de consultatii. Aici veti fi evaluati, vi se va masura greutatea si temperatura, vi se va face un examen clinic predonare (determinare Hb, glicemie, grup sanguin Rh).

Daca sunteti considerati valizi, veti fi directionati catre recoltare. Vi se va colecta o cantitate de sange de 450 ml in circa opt-zece minute. Trusa utilizata pentru donare este sterila si de unica folosinta. Parcurgerea intregii proceduri dureaza aproximativ o ora.


Ce se recomanda dupa donarea de sange?

Stati linistiti in sala de asteptare 15-30 minute. In urmatoarele 12 ore evitati efortul fizic intens, conducerea autovehiculelor, consumul de alcool si fumatul. Beti multe lichide iar dieta trebuie sa fie bogata in proteine animale (oua, carne).

UNDE SE POATE DONA SANGE?

La sediul CTSMB (Centrul de transfuzie sanguina Bucuresti - www.ctsbucuresti.ro; str. Constantin Caracas nr. 2, sect. 1, Bucuresti), la centrele mobile de donare organizate in Bucuresti (la institutii, intreprinderi, campusuri universitare), la Centrul Mobil de Donare de Sange. Pentru punctele de donare din tara, accesati site-ul http://doneazasange.ro/ unde-pot-dona-sange/ si vedeti care este cel mai apropiat centru pentru voi.

 

Extrasistolia - diagnostic si tratament

 
Extrasistolia - diagnostic si tratament

Diagnostic clinic...

Aritmie caracterizata printr-o contractie cardiaca anticipata. Este provocata de aparitia unui centru ectopic localizat in atrii, regiunea atrioventriculara sau in ventriculi. Extrasistolele pot fi benigne, fara modificari importante de debit sanguin (aerogastrie cu tulburari neurovegetative, cafeinism, tabagism) sau cu modificari de debit, ca cele din cursul cardiopatiilor organice - valvulopatii, infarct miocardic, pericardite, cateterism sau chirurgie cardiaca - care trebuie privite si tratate cu atentie. Sunt importante extrasistolele provenite din centri ectopici diferiti sau in salve si mai ales cele care apar in perioada vulnerabila a revolutiei cardiace.

Simptomatologia clinica este diferita ca si gama larga a prognosticului care se intinde de la inocenta absoluta la periculozitate reala. Unele nu sunt percepute deloc, altele resimtite ca o oprire brusca a inimii, insotita de stari anxioase, agitatii, durere. Obiectiv, se constata o intrerupere a ritmului cu o pauza egala cu doua revolutii cardiace.


Diagnostic diferential...

ECG: extrasistolele atriale se recunosc prin precocitatea aparitiei unei revolutii cardiace care este urmata de o pauza prelungita. Extrasistolele ventriculare se recunosc prin lipsa undei P si deformarea undei QRS; extrasistolele nodale au un P situat anormal, mai apropiat de unda QRS sau dupa complexul ventricular.

Diagnosticul diferential se face cu fibrilatia atriala mai ales in extrasistolele multiple: efortul face sa dispara extrasistolia si accentueaza fibrilatia. Blocul a—v neregulat poate fi confundat clinic cu extrasistole, dar traseul ECG este caracteristic.


Tratament...

Tratamentul urmareste scaderea excitabilitatii miocardice prin: evitarea exceselor de cafea, tutun, a emotiilor; inlaturarea hipokaliemiei care intretine aritmia; administrarea de chinidina (doze mici progresive), Procainamid, sparteina. In formele grave sau cand exista pericolul de a induce o fibrilatie ventriculara se recurge fie la socuri electrice, fie la medicamente cu actiune prompta ca Xilocaina.

Foto: www.youtube.com
 

Epulis: diagnostic clinic, paraclinic si diferential; tratament

 
Epulis: diagnostic clinic, paraclinic si diferential; tratament
Diagnostic clinic...

Tumori solide localizate la marginea alveolara si care se dezvolta, mai incet sau mai repede, fara sa prinda pachetele ganglionare si fara tendinta de ulcerare. Daca au fost extirpate in totalitate ele nu recidiveaza.

Dezvoltarea lor nu influenteaza starea generala. Deseori se evidentiaza numai in cazul comprimarii terminatiilor nervilor senzitivi. Au o evolutie lenta, nu dau metastaze, dar se refac rapid in cazul ablatiei incomplete. Ele pornesc de obicei de la nivelul unei papile interdentare, care se hipertrofiaza; alteori din adancimea alveolei dentare.

Debutul este insidios, fara fenomene deosebite. Evolueaza mai mult vestibular, mai rar lingual. Insinuandu-se intermediar, deplaseaza dintii vecini.

Formele clinice de epulis sunt multiple: granulomatos, telangiectatic, fibros, osteogen, gigantocelular si mixomatos.


Diagnostic paraclinic...

Examenele radiologice arata atat rapoartele cu dintii vecini cat si intinderea leziunii osoase.


Diagnosticul diferential...

Diagnosticul diferential se face cu: tumorile benigne (fibroame, exostoze, papiloame), tumorile maligne (carcinoame, sarcoame), hiperplaziile.


Tratament...

Tratamentul chirurgical este singurul eficient, putand fi aplicat in toate cazurile.

Foto: www.medeco.de
 

Rectoragia si melena

 
Rectoragia si melena

Rectoragia

Eliminarea de sange rosu care defineste rectoragia se observa in afectiunile digestive inferioare, dintre care mai frecvent in hemoroizi; acestia sunt externi (vizibili la orificiul anal) sau interni (vizibili numai la anuscop). Sangerarea se produce dupa scaun, este insotita de dureri, prurit, arsuri rectale si se poate complica cu: spasmul sfincterului anal, tromboflebita, infectii ori supuratii perianale. Sunt afectati mai ales pletoricii, obezii, predispusii la malformatii venoase si valvulare sau in cadrul sindromului de slabire a tesutului conjunctiv de sustinere (asocierea hemoroizilor cu varice, picior plat, hernie, visceroptoza).

Sunt insa si hemoroizi simptomatici ca in carcinomul rectal, ceea ce impune, la cea mai mica suspiciune, controlul digital, anuscopic si rectoscopic, sau ca in hipertensiunea portala din cirozele hepatice sau trombozele portale.

Polipoza rectala are si ea ca simptom dominant rectoragia. Poate fi vorba de un polip izolat care evolueaza lent, asimptomatic - numai cel juxtaanal poate cauza tenesme - nu degenereaza si se detecteaza prin tuseu rectal (formatiune moale, mobila, nedureroasa) sau prin endoscopie (lacuna rotunda).

Polipoza rectosigmoidiana familiala se poate maligniza. Debuteaza prin rectoragie, diaree (produsa de inflamatia mucoasei rectale); se poate asocia cu lentiginoza periorificiala, constituind sindromul Peutz-Jeghers care nu degenereaza.

Diagnosticul de certitudine se obtine prin endoscopie sau radioscopie (aspect de lacune multiple grupate ca un fagure).

Endometriomul este boala femeilor de varsta mijlocie s prezinta formatiuni ectopice de celule endometriale vehiculate in alte organe (ampula rectului) ce se exteriorizeaza prin rectoragie, uneori diaree si simptome menstruale.

Rectoragia determinata de lipom, neurofibrom, fibromiom sau angiom este rara, dar totusi posibila. Neoplasmul rectal provoaca rectoragie cu diaree sanguinolenta (mai rar constipatie cu bolul fecal in forma de creion), mucoree, false chemari, tenesme, iar tuseul rectal poate arata fie o stenoza, fie ulceratie cu marginile dure sau sa gaseasca tumoarea la palparea bimanuala abdominorectala; se observa aproape constant sange pe manusa examinatorului. Endoscopia vizualizeaza aspectul tumorii (ulceroasa, conopidiforma, infiltranta sau stenozanta).


Melena

Melena este eliminarea de sange digerat avand o culoare neagra-verzuie ca pacura. Insoteste toate hematemezele mari produse in esofag, stomac si duoden, precum si hemoragiile din intestin si colon; acestea insa sunt fara hematemeza.

Melena cu radioscopie digestiva negativa sugereaza posibilitatea unei tumori jejunoileale, neurinom, limfosarcom sau un anevrism fisurat.

Melena cu dureri abdominale violente, varsaturi, transpiratii, paloare, puls mic, colaps la un bolnav cu vechi manifestari de arterioscleroza stenozanta evoca diagnosticul de infarct mezenteric.

Foto: bodygeek.ro
 

Lista de bucate pentru Paste

 
Bucate pentru Paste
Cand faceti lista de bucate pentru Paste, ganditi-va inainte de toate la sanatate! Indiferent de bolile de care suferiti sau de regimul alimentar pe care il urmati in restul anului, de Paste vreti sa va infruptati din cozonac, pasca, drob si alte delicii nelipsite de pe masa de sarbatoare. Aveti insa grija sa treceti pe lista de cumparaturi cele mai sanatoase ingrediente, ca sa mancati gustos, dar si sanatos!


Condimentele sunt secretul

Din lista de bucate pentru Paste nu trebuie sa lipseasca carnea de miel. Carnea de miel consumata in aceasta perioada trebuie curatata bine de orice urma de grasime sau pielita si preparata cu anumite condimente pentru a fi gustoasa si mai putin indigesta: rozmarin, dafin, cimbru, turmeric, piper boabe. Ideal este sa o marinati de cu seara intr-un amestec din vin alb, apa si condimentele de mai sus. Carnea de ied este o varianta sanatoasa, cu mai putine grasimi si calorii, ca si cea de iepure. Sau puteti consuma, chiar daca este Pastele, carne de pui sau curcan ori peste, mai ales daca va sunt contraindicate carnurile rosii.


Verdeturile ajuta digestia

Ati simtit pe pielea voastra ca mesele copioase aduc neplaceri de tot felul, de la colici biliare pana la crize de ulcer si indigestii. Cel mai simplu mod de a preveni aceste simptome este ca legumele sa fie nelipsite din farfurie, iar fripturile si mancarurile grase sa le asezonati intotdeauna cu salate de verdeturi. Preparati fripturile la cuptor, pe pat de legume.


Oua cu masura

Nici ouale nu trebuie excluse din lista de bucate pentru Paste. Pentru ca in aceasta perioada folositi multe oua la gatit, cele pe care le consumati ca atare aveti grija sa fie de cea mai buna calitate! Daca nu reusiti sa le obtineti direct de la tara si va aprovizionati de la supermarket, uitati-va pe eticheta si alegeti-le pe cele ecologice, pentru ca nu sunt pline de hormoni, ca alte categorii. Oricum, nu trebuie sa consumati peste 3-4 oua pe saptamana, mai ales ca ouale fierte tari nu sunt deloc sanatoase, iar la ele se adauga cele continute de prajituri, cozonac si alte mancaruri.

Foto: www.fanatik.ro
 

Tratamente specifice pentru anumite perioade din an

 
Tratamente specifice pentru anumite perioade din an
Pe langa farduri si ingrijirea zilnica, tratamentele specifice pentru anumite perioade din an sunt esentiale daca vreti sa va pastrati trupul ferm, tenul fin si pielea catifelata. Iata cum arata calendarul frumusetii voastre!


Tratamente specifice lunii ianuarie...

Este luna in care trebuie sa puneti accentul pe hidratarea profunda a corpului. Baile calde, frigul si hainele groase accentueaza deshidratarea. Cel mai simplu este sa incepeti acest tratament chiar din timpul baii. Laptele de corp sub dus poate hidrata usor si profund pielea in cateva minute, fara sa va lase senzatia de gras. Daca nu aveti o astfel de varianta, va recomandam untul de corp, cu o formula mult mai bogata decat laptele obisnuit, pe care sa il aplicati imediat dupa dus, cand porii sunt deschisi si hidratarea se face profund. Un alt truc de hidratare este sa adaugati cateva picaturi de ulei in apa baii. Pielea va absorbi odata cu apa particulele hranitoare de ulei.


Tratamente specifice lunii februarie...

Exfolierea este punctul forte. Chiar daca inca este frig, cu cateva sesiuni de exfoliere, pielea capata catifelare si luminozitate. Aplicati astfel de tratamente tenului si corpului o data sau de doua ori pe saptamana, dupa care aplicati masti hranitoare si creme de corp hidratante.


Tratamente specifice lunii martie...

Hranirea tenului este esentiala la inceput de primavara. Frigul s-a domolit si soarele este din ce in ce mai prezent, iar tenul are nevoie de o mana de ajutor pentru a se revitaliza. Un ser hidratant sau anti-aging si mastile sunt extrem de utile. Daca serul trebuie aplicat in fiecare zi inaintea cremei de zi, mastile pot fi tratamente intensive de intinerire cand sunt aplicate zilnic, timp de o saptamana.


Tratamente specifice lunii aprilie...

In aceasta luna, este bine sa incepeti deja lupta cu celulita daca vreti sa aveti rezultate pana in vara. Dieta este unul dintre puncte esentiale, dar si masajul si cremele anticelulitice isi au rolul lor. Pentru rezultate promitatoare, trebuie sa va apucati de treaba serios, sa incepeti aplicarea cremelor de doua ori pe zi, dimineata si seara, de preferat cu ajutorul unui dispozitiv care sa framante bine pielea, stimuland circulatia si topirea grasimii.


Tratamente specifice lunii mai...

Este timpul pentru o hidratare suplimentara ca sa pregatiti pielea pentru soare. Bine hidratata, ea se va bronza frumos, isi va mentine culoarea si isi va pastra sanatatea. Aplicati de doua ori pe zi o lotiune hidratanta pe tot corpul. In scurt timp, veti vedea cum pielea devine mai tonica si stralucitoare, numai buna de scos in lume si expusa la soare dupa pofta inimii. Dar, pentru ca vine vremea sandalelor, trebuie sa va ocupati si de aspectul talpilor. O exfoliere buna, la 2-3 zile si un masaj zilnic cu creme hidratante va vor aduce in scurt timp cele mai fine picioare.


Tratamente specifice lunii iunie...

Deja soarele va imbie la plaja, iar bronzul este un deziderat usor de atins. Asigurati-va ca nuanta aramie este obtinuta in conditii sanatoase pentru piele. Cremele de protectie solara nu au cum sa va lipseasca nici de la plaja, nici cand stati mult in aer liber si trebuie aplicate cu regularitate la interval de doua ore daca nu faceti baie. Dupa intoarcerea de la plaja, este bine sa ii dati pielii o alta portie de hidratare, aplicand lotiuni aftersun care o calmeaza si fixeaza bronzul. Nu uitati nici de epilare! Aparatele electrice de epilat si ceara sunt cele mai bune metode sa va pastrati pielea catifelata cat mai multa vreme.


Tratamente specifice lunii iulie...

Sub soarele arzator, este tot mai greu sa va pastrati parul matasos si sanatos. Acum, protectia parului este prioritara. Uleiul pentru hidratare nu trebuie sa lipseasca din parul vostru in nicio zi, dar aplicat intr-o cantitate extrem de mica pentru a nu incarca firul de par, ci doar ca sa il protejeze. Alegeti pentru acest anotimp sampoane cu uleiuri hranitoare, purtati palarii si sepci in zilele toride si evitati folosirea produselor de coafat pe baza de alcool!


Tratamente specifice lunii august...

Puneti accentul pe ingrijirea gatului si decolteului. Sunt zone sensibile si au un risc crescut de imbatranire prematura. Amintiti-va de aceste zone de fiecare data cat va masati tenul cu crema. Aplicati inca doua picaturi si pe ele si masati-le 1-2 minute. Aveti mare grija sa folositi zilnic creme cu SPF peste 20 pentru fata, gat si decolteu, pentru a preveni aparitia ridurilor si a petelor.


Tratamente specifice lunii septembrie...

Este vremea reparatiilor. Caldura si vantul deshidrateaza pielea si parul, mai ales daca nu sunteti foarte atenti cu ingrijirea in zilele fierbinti. Mastile hidratante pentru fata cu aloe vera si cele din pulpa de pepene aduc tenului apa de care are nevoie, dar si substante care ii redau pielii tonusul. Si pentru par aveti nevoie de masti la fel de hranitoare. Cele din ou si ulei vor completa actiunea samponului si balsamului, daca sunt aplicate saptamanal. In scurt timp, aspectul va deveni mult imbunatatit.


Tratamente specifice lunii octombrie...

Este luna de lupta impotriva cancerului de san. Cel mai frumos cadou acordat feminitatii noastre sunt ingrijirea si grija pentru sanatate. Faceti-va un control la san si masati zilnic sanii cu o crema hidratanta fluida (sau una speciala pentru fermitatea bustului) pentru a le pastra tonusul si catifelarea. In plus, automasajul va va ajuta sa depistati mai repede orice modificare suspecta aparuta la nivelul tesutului.


Tratamente specifice lunii noiembrie...

Este timpul pentru o schimbare in trusa voastra de ingrijire. Cremele hidratante vor fi inlocuite cu cele onctuoase, gelurile de hidratare - cu uleiuri pentru fata, iar sapunul - cu lapte de corp.


Tratamente specifice lunii decembrie...

Tenul, buzele si mainile sunt cele mai vulnerabile in aceasta luna. Daca pentru ten puteti folosi creme grase care sa protejeze pielea de asprimea vremii, buzele au nevoie de ingrijirea intensiva a unui balsam protector si cremos. Mainile, chiar daca sunt protejate de manusi, tot vor suferi deshidratari pasagere. Uleiul, tratamentul cu parafina ori un simplu masaj cu o crema grasa pot fi solutii rapide pentru limitarea suferintei mainilor.

In orice luna a anului, crema de zi trebuie sa contina factor de protectie solara peste 15 pentru ca tenul sa isi pastreze mai mult timp prospetimea.

Foto: sanatate.bzi.ro
 

Sprancene perfecte din trei miscari

 
Sprancene perfecte din trei miscari
Pentru o forma corecta, care sa va incadreze frumos ochii si sa ii puna in valoare, aveti mai multe optiuni: sa mergeti la un salon de cosmetica, sa folositi un sablon sau sa le dati forma dupa regulile de aur.

Daca v-ati hotarat sa va incercati talentul, inarmati-va cu o penseta buna, un creion si o oglinda. Pas cu pas, puteti stabili dimensiunile si forma sprancenelor, chiar daca nu ati terminat un curs intr-ale cosmeticii.

Vreti sa aveti sprancene perfecte? Stabiliti de unde incepe spranceana!

Gasirea acestui punct este esentiala pentru a crea sprancene perfecte. Daca sunt prea departate, pot sa faca ochii sa para prea distantati unul de altul si mai mici.
  • Luati un creion si uniti marginea narii cu coltul intern al ochiului. Pe aceasta linie, in dreptul sprancenei, marcati cu creionul dermatograf.
  • Procedati la fel la cealalta spranceana.

Va doriti ca sprancenele dumneavoastra sa fie perfecte? Gasiti punctul de curbura!

Cele mai multe sprancene au un arc natural in jurul ochilor, dar este bine sa verificati totusi daca este in locul perfect.
  • Uitati-va in oglinda tinand privirea dreapta.
  • Puneti creionul in dreptul marginii exterioare a irisului si, in locul unde se intretaie cu spranceana, marcati punctul de curbura.
  • Repetati aceasta masuratoare la celalalt ochi.

Daca va doriti sprancene perfecte, stabiliti lungimea sprancenei!

O spranceana prea lunga aduce un aspect obosit chipului, iar una prea scurta micsoreaza ochii; de aceea, este important sa gasiti lungimea ideala.
  • Uniti cu ajutorul creionului nara cu coltul extern al ochiului si, unde creionul intalneste spranceana, acolo este punctul in care trebuie sa se termine si, prin urmare, trebuie marcat cu creionul dermatograf.
  • Procedati in acelasi mod la cealalta spranceana.
Dupa ce ati stabilit toate aceste repere, pensati spranceana tinand cont de baza ei (langa nas, are de doua ori grosimea cozii). Daca aveti ochii mici, sprancenele trebuie sa fie mai subtiri. Pentru ochii mari, sprancene groase se armonizeaza mai bine. Cand nasul este proeminent, sprancenele pot fi mai arcuite pentru a distrage atentia de la nas. Dar, in general, cat de rotunde sau arcuite trebuie sa fie sprancenele va puteti orienta chiar dupa forma lor naturala.

Foto: unica.md
 

Slabiti cu carne de vita, oua, linte, mere, afine, quinoa...

 
Articol despre topul alimentelor bune pentru slabit
Nu exista nicio dieta minune prin care sa scapati peste noapte de kilogramele in plus, cel mai bine este sa incercati sa mancati sanatos si sa slabiti incet si sigur. Va prezentam 10 alimente care va vor ajuta sa slabiti sanatos.

  • Carnea de vita va poate ajuta sa slabiti 2-3 kilograme intr-o luna. Femeile care au urmat o dieta care continea carne de vita au slabit mai mult decat cele care au consumat la fel de multe calorii, dar mai putina carne.
  • Ouale (maximum doua) consumate la micul dejun impreuna cu o felie de paine prajita va vor ajuta sa slabiti.
  • Lintea este bogata in proteine si fibre solubile. Este alimentul ideal in curele de slabire.
  • Un mar pe zi poate tine greutatea sub control. Merele au multe fibre si antioxidanti.
  • Afinele sunt mai bune decat toate fructele de padure. Le puteti amesteca cu cereale, cu iaurt sau cu lapte.
  • Ardeii iuti vor arde extra caloriile din corpul vostru timp de 20 de minute dupa ce le-ati consumat.
  • Quinoa poate inlocui orezul. Aceasta este plina de fibre si proteine, oferind senzatia de satietate, cu un numar redus de calorii.
  • Parmezanul este un bun inlocuitor al branzei. Este foarte gustos si va ajuta sa scapati de grasime.
  • Avocado este un fruct minune care nu trebuie sa lipseasca din dieta voastra. Pe langa faptul ca reprezinta o sursa importanta de acizi grasi esentiali, are proprietati antioxidante si scade colesterolul rau din organism. Avocado aduce beneficii importante si pentru silueta voastra.
  • Uleiul de masline contine o grasime sanatoasa, in acest fel veti creste puterea antioxidantilor din legumele pe care le folositi.
Foto: www.fitness-nutritie.ro
 

Complicatii in cazul copiilor obezi

 
Articol despre obezitatea la copii
Obezitatea este reprezentata de cresterea greutatii corporale peste limitele admise pentru varsta si inaltime. Obezitatea, desi poate avea si cauze genetice, de cele mai multe ori este determinata de obiceiurile alimentare ale familiei.


Cauzele obezitatii

Copiii obezi sunt cei care consuma prea multe dulciuri, sucuri indulcite cu zahar, primesc recompense sub forma dulciurilor, consuma produse de patiserie sau consuma produse de tip fast food bogate in grasimi (de exemplu: pizza, hamburger, snacks-uri), grasimi animale: unt, smantana sau mezeluri.

O alta cauza pentru obezitate este ca primesc portii prea mari de mancare din partea parintilor, acestia fiind prea protectori cu cei mici, nu fac suficienta miscare, stau mult timp in fata televizorului, nu dorm suficient.


Complicatii in cazul copiilor obezi

Pe langa aspectul fizic neplacut care determina frustrare, depresie, sentimente de inferioritate, apar si o serie de complicatii respiratorii (respiratie dificila, apnee in somn).

Nici problemele cardiovasculare nu sunt o raritate in randul copiilor care au probleme de greutate - hipertensiunea arteriala sau ateroscleroza - acestea fiind procese care incep inca din copilarie. De asemenea, pot aparea complicatii la nivelul aparatului locomotor, dureri la nivelul articulatiilor, picior plat, afectiuni la nivelul coloanei vertebrale, genunchi in X.


Cum le prevenim?

Pentru a preveni aceste afectiuni trebuie sa avem grija ca micutii nostri sa respecte orarul meselor, trei mese principale si doua gustari, nu este nevoie de rontaieli intre mese, copiii trebuie sa bea apa plata si nu sucuri indulcite cu zahar, trebuie sa-i educam si sa-i incurajam sa ia in fiecare zi micul dejun, sa-l serveasca cu placere, fiind cea mai importanta masa a zilei. In plus, obiceiurile adultilor se formeaza de multe ori de mici copii.

Este important sa doarma la pranz, cat inca ii permite programul de scoala, sa faca miscare in aer liber, sa limiteze numarul orelor petrecute in fata televizorului sau calculatorului.

Un truc pe cat de mic pe atat de util pentru a determina copilul sa faca miscare este ca parintele sa faca impreuna cu el. Puteti opta pentru orice: fotbal, mers cu bicicleta, cu rolele, inot, tenis, lucrurile facute impreuna vor fi cu mult mai placute.

25% din copii de opt ani sunt obezi sau supraponderali potrivit unui studiu realizat de Ministerul Sanatatii in cadrul unui proiect coordonat de OMS.

Expert: dr. Simona Pecec, medic specialist pediatrie. Foto: baby.unica.ro
 

Ce spune despre tine limbajul nonverbal

 
Articol despre limbajul nonverbal
Limbajul nonverbal este un univers in sine. Va vom da cateva sfaturi despre ce comunicati voi cand nu vorbiti si cum ati putea sa o faceti in beneficiul vostru. Ne vom referi in special, la mimica fetei, pentru ca limbajul trupului este, de asemenea, un domeniu extrem de complex.

Paul Ekman considera ca „expresiile faciale comunica informatii, insa nu intotdeauna sunt intentionate, in timp ce oamenii fac miscari faciale pentru a transmite un mesaj, expresiile faciale ale emotiilor sunt neintentionate”. Asadar, sa vedem cum va tradeaza mimica fetei si cum va puteti controla astfel incat sa transmiteti ceea ce doriti.


Pozitia capului

Capul impins inainte va poate duce cu gandul la un semn de amenintare, in vreme ce capul aplecat inseamna supunere. Aplecat oblic tradeaza perfidie. Capul inclinat lateral dreapta inseamna bunavointa, ascultare, in vreme ce capul aplecat spre stanga denota scepticism, critica, indoiala.


Ochii, oglinda sufletului

Pe buna dreptate, isi merita aceasta denumire pentru ca ei transmit stari sufletesti. Privirea poate spune cat o mie de cuvinte. Privirile au fost studiate din punct de vedere al neurologiei si s-a constatat ca directia privirii indica idei care trebuie activate. De exemplu, imaginile sunt activate de privirea in sus, in vreme ce sunetele si sentimentele de privirea in jos. Privirea indreptata in partea stanga activeaza amintirile impersonale iar cele din dreapta imaginatia, creativitatea, amintirile personale.

Ochii larg deschisi semnifica creativitate si spiritualitate, ochii deschisi reflecta o stare de interes normal; ochii intredeschisi pot fi un semn al tensiunii nervoase, oboselii, plictiselii, resemnarii; ochii strans inchisi sunt semn al concentrarii. Cand inchideti un ochi poate fi un gest amical, o intelegere tacita si semnifica siretenie, indemanare, inchiderea relaxata a ochilor este dorinta de a savura ceva dar poate fi si refuzul de a vedea ceva, vorba aceea - „treci cu vederea”.


Expresiile faciale

Exista sapte grupuri principale de expresii faciale, fiecare grup avand anumite variatii. Acestea sunt: fericirea, surpriza, teama, tristetea, furia, curiozitatea si dispretul. Dintre cele sapte, cea mai „contestata” emotie este dispretul. Microexpresia specifica dispretului se manifesta prin coltul buzelor incordat si ridicat doar pe o parte a fetei.

Persoana care minte nu poate sa isi fixeze privirea intr-un singur loc, va privi permanent in jurul sau, mai ales in dreapta.

Foto: adevarul.ro
 

Antigenul specific prostatic (PSA), vital pentru barbati

 
Articol despre antigenul specific prostatic (PSA)
Aproape jumatate din barbatii trecuti de 40 de ani au probleme grave la prostata. Ele pot fi prevenite printr-o simpla analiza de sange, adesea salvatoare.

Majoritatea urologilor sunt de parere ca si barbatii aparent sanatosi, trecuti de 40 de ani, ar trebui sa isi faca anual testul de masurare a nivelului din sange al PSA (antigenul specific prostatic) pentru depistarea cancerului de prostata. In situatia in care tumoarea formata nu este prea mare, sansele de vindecare sunt foarte mari.

Diagnosticarea precoce a cancerului de prostata, ce nu se manifesta prin simptome pregnante in fazele timpurii ale afectiunii, este de o importanta vitala, avand in vedere ca interventia chirurgicala inainte de progresia bolii vindeca pana la 90% din cazuri. In lipsa acestui tratament, durata de viata este de aproximativ trei ani.


Semnale de alarma...

  • dificultate sau nevoie frecventa de a urina, mai ales noaptea;
  • umflarea prostatei;
  • dureri de spate sau de sold.
Cancerul de prostata este una dintre cele mai importante cauze de deces in randul barbatilor. Riscul de cancer este legat de varsta crescuta si ereditate.

Foto: newsbv.ro
 

Menstruatie fara simptome suparatoare

 
Menstruatie fara simptome suparatoare
Nu lasati „acele” zile ale lunii sa va alunge buna dispozitie sau sa va tina inchise in casa. Putem avea menstruatie fara simptome suparatoare? Aflati raspunsul in articolul de fata!

Pentru unele femei, ciclul menstrual este bland si nu vine la pachet cu simptome suparatoare. Pentru altele, din pacate, inseamna un adevarat chin: dureri de burta si de spate, sangerari abundente, balonare.

Daca ati mers deja la medic si nu suferiti de nicio afectiune genitala ingrijoratoare, nu trebuie decat sa aveti un pic mai multa grija de voi ca sa atenuati simptomele neplacute si sa va permiteti si alte activitati in afara de strictul necesar!


Alegeti-va meniul cu grija!

Trebuie sa contina alimente care sa nu va baloneze, dar sa fie bogate in calciu, magneziu, potasiu, fier si alti nutrienti care atenueaza slabiciunea proprie acestei perioade: oua, smochine, branzeturi, cereale integrale, nuci, migdale, fistic, legume si fructe.


Faceti un pic de sport!

Cu siguranta, pe vremea cand erati eleve, primeati invoire de la ora de sport daca se intampla sa fiti la menstruatie. Lasati deoparte prejudecatile, se pare ca este chiar indicat sa faceti miscare, este drept, nu foarte solicitanta, tip Pilates, pentru ca relaxeaza musculatura si diminueaza durerile. Schimbati absorbantele o data la cateva ore si nu este niciun risc sa va patati!


Puteti avea menstruatie fara simptome suparatoare daca...

  • folositi produse cosmetice nonuleioase (pe baza de apa) si acordati o atentie mai mare igienei personale;
  • nu incercati produse dermatocosmetice noi, pe care nu le-ati folosit anterior - nu are rost sa iritati si mai mult pielea deja sensibila;
  • va protejati tenul impotriva radiatiilor solare si a factorilor iritanti din mediu indiferent de anotimp;
  • evitati consumul excesiv de sare, pentru a diminua retentia de apa.
Foto: www.feminis.ro
 

Alimente potrivite varstei (peste 50 de ani)

 
Alimente potrivite varstei (peste 50 de ani)
Nu lasati kilogramele sa se adune din neatentie ori sub pretextul ca treceti printr-o perioada dificila!

Inaintarea in varsta face ca tesutul adipos sa se repartizeze mai degraba pe pantece decat pe solduri sau coapse, iar aceste modificari sunt insotite de topirea muschilor, diminuarea densitatii osoase si accentuarea retentiei de apa. Iata ce reguli sa urmati si care sunt alimentele potrivite pentru aceasta frumoasa perioada a vietii.


Reguli pentru un trup armonios

Nu mancati la intamplare crezand ca, „oricum, nu mai conteaza”. Dupa implinirea celor 50 de ani trebuie cu atat mai mult sa fiti grijulii.
  • Renuntati la ciugulit! Desi, pe moment, micile gustari par reconfortante, nu sunt intotdeauna ce aveti nevoie si, in timp, deregleaza organismul si provoaca cresterea in greutate. Daca nu va puteti abtine, alegeti alimente fara densitate calorica, precum legumele proaspete - rosii, masline, conopida cruda, rondele de morcov, castraveti.
  • Nu sariti peste mese! Daca va obisnuiti organismul astfel, se va simti indreptatit sa stocheze mai mult, stiind ca primeste rar. Solutia sanatoasa este sa mancati la ore fixe si doar cat sa va astamparati foamea. Ideea este ca farfuria sa fie doldora de nutrienti (vitamine, minerale), nu de calorii goale.
  • Nu excludeti alimentele! Daca vreti sa slabiti, medicii nutritionisti recomanda sa mancati cat mai variat. De exemplu, renuntarea la grasimi poate sa creeze un dezechilibru al lipidelor si sa va saraceasca de minerale, care contribuie la elasticitatea pielii. Nu le taiati definitiv, ci reduceti din cantitati. Procedati la fel cu proteinele de origine animala.
  • Renuntati la alcool! Daca v-ati obisnuit sa beti un pahar cu vin rosu dupa un pranz satios, ar fi indicat sa reevaluati acest gest. Consumul de alcool vine la pachet cu multe calorii inutile, fara a furniza vitamine sau minerale esentiale, ci chiar lipsind organismul de ele. Un motiv in plus sa ziceti pas - chiar si un pahar in plus sporeste bufeurile.

Lista alimentelor potrivite varstei de peste 50 de ani

Pe langa rolul lor important in accelerarea metabolismului, aceste alimente au proprietati antioxidante si pun astfel piedica imbatranirii premature a organismului, prin rolul de bariera pentru radicalii liberi:
  • Bogate in fitoestrogeni: seminte si muguri de soia, mazare, naut, linte, fasole, broccoli, cereale integrale, orez nedecorticat, mere, pere, usturoi, ceapa, morcovi, conopida, spanac, grepfrut;
  • Bogate in A, C, E (vitamine antioxidante): uleiuri vegetale de soia, porumb, rapita, masline, floarea-soarelui, citrice, patrunjel, legume cu frunze verzi, pepene galben, mango, piersici;
  • Bogate in grupul B: produse lactate, cereale integrale, leguminoase, carne slaba (curcan, vita), oua de tara sau bio;
  • Bogate in zinc si seleniu: fructe de mare, carne de vitel, carne de pasare, paine integrala, peste (ton), oua, leguminoase, varza;
  • Bogate in fier: stridii, carne, peste, legume si fructe uscate, legume verzi, fructe proaspete, cacao;
  • Bogate in acizi grasi omega 3: peste gras, uleiuri de rapita, nuca, soia.

Organizare zilnica

Modelul de meniu poate fi modificat in functie de gusturi si preferinte.
  • Mic dejun: 1 cafea cu lapte sau ceai, 1 felie de paine din cereale integrale unsa cu unt, 3 lingurite de dulceata fara zahar, 1 iaurt degresat.
  • Gustare ora 10: 1 fruct proaspat, 1 salata de fructe sau 1-2 pahare de suc de fructe proaspat.
  • Pranz: 200 g carne de pasare sau peste stropit cu zeama de lamaie cu o garnitura din salata de rosii sau diferite cruditati, cu multe ierburi aromatice si ulei de masline ori piure/graten de legume. Ca desert, o felie de branza, un iaurt cu fructe rosii sau un fruct (mar) copt.
  • Gustare ora 16: ceai medicinal sau suc de fructe, orez cu lapte sau altceva dulce gatit in casa (1 felie de cheesecake sau 1 bol de iaurt cu fulgi de ovaz), compot fara zahar.
  • Cina: supa de legume, piept de pasare cu legume inabusite (la discretie) sau salata asezonata (varza alba, varza rosie, sare de mare, piper, ulei de masline, zeama de lamaie).
Dincolo de aspectul inestetic, grasimea depusa pe abdomen este periculoasa, fiind factor de risc in aparitia diabetului si a bolilor cardiovasculare.

Foto: www.slabescu.ro
 

Noutati medicale - februarie 2016

 
Noutati medicale - februarie 2016

Slabiti cu lactate!

Lactatele ne asigura calciul de care oasele au nevoie, insa acest mineral intervine si in arderea grasimii, ajutandu-ne sa slabim repede si cu mai putine eforturi. Introduceti in dieta lactatele zilnic si veti vedea rezultate rapide.


Sanatate din canepa

Uleiul, faina, fibrele sau semintele de canepa Canah sunt ingrediente care ne ajuta sa preparam retete gustoase si sanatoase. Canepa este o sursa foarte buna de acizi grasi, avand un raport ideal intre omega 6 si omega 3, dar si de antioxidanti, vitamine, minerale (potasiu, calciu, magneziu, sulf, fier, zinc). Este ideala si pentru cei cu intoleranta la gluten, pentru ca nu contine acest tip de proteina.

„Putem pregati rapid un mic dejun sanatos, sarac caloric si satios cu crackers din faina integrala, ricotta, seminte de canepa Canah, susan si patrunjel proaspat”, spune Carmen Bruma, imaginea acestor produse.


Dovleacul, sursa de fier

Cu o cantitate mare de vitaminele A, B6 si C, dovleacul este ideal pentru frumusete, dar, daca nu va numarati printre carnivori sau v-ai hotarat sa tineti regim, trebuie sa va devina un prieten bun, pentru ca are numeroase fibre care tin de foame, mult fier si foarte putine calorii! Cu alte cuvinte, mancati, nu suferiti de foame, ramaneti sanatosi si aveti grija astfel de silueta!


Stiati ca ridichea-neagra este o foarte buna sursa de antioxidanti? Are si proprietati purificatoare si detoxifiante pentru ficat, lucru ce o recomanda in perioadele cu excese alimentare. Se poate consuma in amestecuri de salata.

Foto: www.artmedical.ro