Durerea toracica
- Diverse -
Durerea toracica poate fi provocata de suferinta fiecarei structuri a peretelui toracic: nervi, muschi, oase, pleura.
- Muschii intercostali pot fi afectati in miozita - inflamatie reumatismala cu induratii segmentare (miogeloza); in trichinoza (boala parazitara cu debut acut - varsaturi si diaree - urmat de dureri musculare, edem al pleoapelor, eozinofilie foarte crescuta si prezenta parazitului in muschiul dureros la biopsie); in dermatomiozita, boala de sistem, care prezinta un edem periorbital de culoare rosie-liliachie caracteristica, ce se extinde apoi la torace si membre; muschii la inceput durerosi se atrofiaza ulterior, iar aldolaza creste in sange si creatina in urina.
- Durerea toracica costala poate fi cauzata de osteomielita, osteosarcom, granulom eozinofil, metastaze osoase (diagnostic radiografic si bioptic).
- Durerea toracica provocata de presiunea regiunii costosternale, la nivelul coastei 1-a si a 2-a, mai rar al celorlalte, este datorita unei artropatii de etiologie necunoscuta realizand sindromul Tietze; este important caci se poate confunda cu o durere coronariana sau mediastinopulmonara.
In boala Bornholm, viroza benigna provocata de virusul Coxsackie, simptomul dominant este durerea toracica, care uneori se insoteste de frecaturi pleurale discrete si fugitive, alteori de pleurodinie, febra, curbatura, dureri musculare si ale muschilor oculari, care cedeaza in cateva zile. - Junghiul este expresia durerii toracice pleurale; se accentueaza in inspiratie, uneori foarte intens si cu blocarea respiratiei. In pleurita diafragmatica este afectat numai sinusul costodiafragmatic; poate fi uscata sau insotita de o lama de lichid susceptibile sa induca mai degraba simptome de suferinta abdominala care mimeaza: o colecistita, un ulcer gastric, un abces subfrenic sau o nevralgie frenica (durere la presiunea interstitiului intre tendoanele muschiului sternocleidomastoidian, parasternal, hipocondrul drept sau stang si uneori sughituri repetate).
Junghiul toracic insotit de subfebrilitate, uneori chiar de febra ridicata survine la debutul unei pleurezii cand cantitatea de lichid este mica si dispare atunci cand revarsatul creste. Pleurezia poate fi de natura bacilara adica serofibrinoasa si exsudativa (lichidul are densitate crescuta, peste 1017; proteine peste 3 g%, raportul lor cu proteinele sanguine este in jur de 0,5; limfocitoza in sediment si reactia Rivalta pozitiva) iar insamantarile pe mediul Löwenstein si inocularea la cobai sunt pozitive. Radioscopic - opacitate bazala densa, care se modifica cu pozitia si a carei limita superioara este oblica (linia Damoiseau) in pleureziile cu lichid liber, neinchistate. Pleurezia cu eozinofilie se intalneste in: echinococoza; infiltrat pulmonar alergic; dupa anumite medicamente - nitrofurantoinul, sulfamidele; in migrarea ascarizilor, dar uneori si in tuberculoza. Pleurezia hemoragica survine dupa traumatism toracic, infarct, tumori pleurale primitive (endoteliom) sau metastaze; diagnosticul se precizeaza prin pleuroscopie, biopsie si radiografie, VSH etc. - Junghiul aparut brusc si insotit de hemoptizii cu sange rosu sau negricios caracterizeaza infarctul pulmonar, survenind dupa o embolie ce pleaca de la o flebita periferica - postoperatorie sau la bolnavi imobilizati la pat - sau in cadrul unei afectiuni cardiace prezentand tromboze in cavitatile drepte. Radiografia pulmonara poate decela o densificare pulmonara rotunda sau exceptional triunghiulara, uneori un revarsat pulmonar; alteori insa este muta. Evolutia poate fi febrila, se infecteaza cu usurinta si ulterior poate apare un subicter cu cresterea bilirubinemiei.
- Transudatul pleural (densitate mica, proteine reduse sub 3 g%, sediment sarac in care predomina celulele epiteliale, Rivalta negativ) survine in insuficiente cardiace, nefroze sau pierderi intestinale de proteine, tumori ovariene Meigs insotite de ascita, in ascita portala sau din ciroza. De obicei transudatul nu produce dureri sau junghi, nefiind expresia unei inflamatii pleurale.