Alimente potrivite varstei (peste 50 de ani)

 
Alimente potrivite varstei (peste 50 de ani)
Nu lasati kilogramele sa se adune din neatentie ori sub pretextul ca treceti printr-o perioada dificila!

Inaintarea in varsta face ca tesutul adipos sa se repartizeze mai degraba pe pantece decat pe solduri sau coapse, iar aceste modificari sunt insotite de topirea muschilor, diminuarea densitatii osoase si accentuarea retentiei de apa. Iata ce reguli sa urmati si care sunt alimentele potrivite pentru aceasta frumoasa perioada a vietii.


Reguli pentru un trup armonios

Nu mancati la intamplare crezand ca, „oricum, nu mai conteaza”. Dupa implinirea celor 50 de ani trebuie cu atat mai mult sa fiti grijulii.
  • Renuntati la ciugulit! Desi, pe moment, micile gustari par reconfortante, nu sunt intotdeauna ce aveti nevoie si, in timp, deregleaza organismul si provoaca cresterea in greutate. Daca nu va puteti abtine, alegeti alimente fara densitate calorica, precum legumele proaspete - rosii, masline, conopida cruda, rondele de morcov, castraveti.
  • Nu sariti peste mese! Daca va obisnuiti organismul astfel, se va simti indreptatit sa stocheze mai mult, stiind ca primeste rar. Solutia sanatoasa este sa mancati la ore fixe si doar cat sa va astamparati foamea. Ideea este ca farfuria sa fie doldora de nutrienti (vitamine, minerale), nu de calorii goale.
  • Nu excludeti alimentele! Daca vreti sa slabiti, medicii nutritionisti recomanda sa mancati cat mai variat. De exemplu, renuntarea la grasimi poate sa creeze un dezechilibru al lipidelor si sa va saraceasca de minerale, care contribuie la elasticitatea pielii. Nu le taiati definitiv, ci reduceti din cantitati. Procedati la fel cu proteinele de origine animala.
  • Renuntati la alcool! Daca v-ati obisnuit sa beti un pahar cu vin rosu dupa un pranz satios, ar fi indicat sa reevaluati acest gest. Consumul de alcool vine la pachet cu multe calorii inutile, fara a furniza vitamine sau minerale esentiale, ci chiar lipsind organismul de ele. Un motiv in plus sa ziceti pas - chiar si un pahar in plus sporeste bufeurile.

Lista alimentelor potrivite varstei de peste 50 de ani

Pe langa rolul lor important in accelerarea metabolismului, aceste alimente au proprietati antioxidante si pun astfel piedica imbatranirii premature a organismului, prin rolul de bariera pentru radicalii liberi:
  • Bogate in fitoestrogeni: seminte si muguri de soia, mazare, naut, linte, fasole, broccoli, cereale integrale, orez nedecorticat, mere, pere, usturoi, ceapa, morcovi, conopida, spanac, grepfrut;
  • Bogate in A, C, E (vitamine antioxidante): uleiuri vegetale de soia, porumb, rapita, masline, floarea-soarelui, citrice, patrunjel, legume cu frunze verzi, pepene galben, mango, piersici;
  • Bogate in grupul B: produse lactate, cereale integrale, leguminoase, carne slaba (curcan, vita), oua de tara sau bio;
  • Bogate in zinc si seleniu: fructe de mare, carne de vitel, carne de pasare, paine integrala, peste (ton), oua, leguminoase, varza;
  • Bogate in fier: stridii, carne, peste, legume si fructe uscate, legume verzi, fructe proaspete, cacao;
  • Bogate in acizi grasi omega 3: peste gras, uleiuri de rapita, nuca, soia.

Organizare zilnica

Modelul de meniu poate fi modificat in functie de gusturi si preferinte.
  • Mic dejun: 1 cafea cu lapte sau ceai, 1 felie de paine din cereale integrale unsa cu unt, 3 lingurite de dulceata fara zahar, 1 iaurt degresat.
  • Gustare ora 10: 1 fruct proaspat, 1 salata de fructe sau 1-2 pahare de suc de fructe proaspat.
  • Pranz: 200 g carne de pasare sau peste stropit cu zeama de lamaie cu o garnitura din salata de rosii sau diferite cruditati, cu multe ierburi aromatice si ulei de masline ori piure/graten de legume. Ca desert, o felie de branza, un iaurt cu fructe rosii sau un fruct (mar) copt.
  • Gustare ora 16: ceai medicinal sau suc de fructe, orez cu lapte sau altceva dulce gatit in casa (1 felie de cheesecake sau 1 bol de iaurt cu fulgi de ovaz), compot fara zahar.
  • Cina: supa de legume, piept de pasare cu legume inabusite (la discretie) sau salata asezonata (varza alba, varza rosie, sare de mare, piper, ulei de masline, zeama de lamaie).
Dincolo de aspectul inestetic, grasimea depusa pe abdomen este periculoasa, fiind factor de risc in aparitia diabetului si a bolilor cardiovasculare.

Foto: www.slabescu.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa