Extrasistolia - diagnostic si tratament

 
Extrasistolia - diagnostic si tratament

Diagnostic clinic...

Aritmie caracterizata printr-o contractie cardiaca anticipata. Este provocata de aparitia unui centru ectopic localizat in atrii, regiunea atrioventriculara sau in ventriculi. Extrasistolele pot fi benigne, fara modificari importante de debit sanguin (aerogastrie cu tulburari neurovegetative, cafeinism, tabagism) sau cu modificari de debit, ca cele din cursul cardiopatiilor organice - valvulopatii, infarct miocardic, pericardite, cateterism sau chirurgie cardiaca - care trebuie privite si tratate cu atentie. Sunt importante extrasistolele provenite din centri ectopici diferiti sau in salve si mai ales cele care apar in perioada vulnerabila a revolutiei cardiace.

Simptomatologia clinica este diferita ca si gama larga a prognosticului care se intinde de la inocenta absoluta la periculozitate reala. Unele nu sunt percepute deloc, altele resimtite ca o oprire brusca a inimii, insotita de stari anxioase, agitatii, durere. Obiectiv, se constata o intrerupere a ritmului cu o pauza egala cu doua revolutii cardiace.


Diagnostic diferential...

ECG: extrasistolele atriale se recunosc prin precocitatea aparitiei unei revolutii cardiace care este urmata de o pauza prelungita. Extrasistolele ventriculare se recunosc prin lipsa undei P si deformarea undei QRS; extrasistolele nodale au un P situat anormal, mai apropiat de unda QRS sau dupa complexul ventricular.

Diagnosticul diferential se face cu fibrilatia atriala mai ales in extrasistolele multiple: efortul face sa dispara extrasistolia si accentueaza fibrilatia. Blocul a—v neregulat poate fi confundat clinic cu extrasistole, dar traseul ECG este caracteristic.


Tratament...

Tratamentul urmareste scaderea excitabilitatii miocardice prin: evitarea exceselor de cafea, tutun, a emotiilor; inlaturarea hipokaliemiei care intretine aritmia; administrarea de chinidina (doze mici progresive), Procainamid, sparteina. In formele grave sau cand exista pericolul de a induce o fibrilatie ventriculara se recurge fie la socuri electrice, fie la medicamente cu actiune prompta ca Xilocaina.

Foto: www.youtube.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa