Rectoragia si melena

 
Rectoragia si melena

Rectoragia

Eliminarea de sange rosu care defineste rectoragia se observa in afectiunile digestive inferioare, dintre care mai frecvent in hemoroizi; acestia sunt externi (vizibili la orificiul anal) sau interni (vizibili numai la anuscop). Sangerarea se produce dupa scaun, este insotita de dureri, prurit, arsuri rectale si se poate complica cu: spasmul sfincterului anal, tromboflebita, infectii ori supuratii perianale. Sunt afectati mai ales pletoricii, obezii, predispusii la malformatii venoase si valvulare sau in cadrul sindromului de slabire a tesutului conjunctiv de sustinere (asocierea hemoroizilor cu varice, picior plat, hernie, visceroptoza).

Sunt insa si hemoroizi simptomatici ca in carcinomul rectal, ceea ce impune, la cea mai mica suspiciune, controlul digital, anuscopic si rectoscopic, sau ca in hipertensiunea portala din cirozele hepatice sau trombozele portale.

Polipoza rectala are si ea ca simptom dominant rectoragia. Poate fi vorba de un polip izolat care evolueaza lent, asimptomatic - numai cel juxtaanal poate cauza tenesme - nu degenereaza si se detecteaza prin tuseu rectal (formatiune moale, mobila, nedureroasa) sau prin endoscopie (lacuna rotunda).

Polipoza rectosigmoidiana familiala se poate maligniza. Debuteaza prin rectoragie, diaree (produsa de inflamatia mucoasei rectale); se poate asocia cu lentiginoza periorificiala, constituind sindromul Peutz-Jeghers care nu degenereaza.

Diagnosticul de certitudine se obtine prin endoscopie sau radioscopie (aspect de lacune multiple grupate ca un fagure).

Endometriomul este boala femeilor de varsta mijlocie s prezinta formatiuni ectopice de celule endometriale vehiculate in alte organe (ampula rectului) ce se exteriorizeaza prin rectoragie, uneori diaree si simptome menstruale.

Rectoragia determinata de lipom, neurofibrom, fibromiom sau angiom este rara, dar totusi posibila. Neoplasmul rectal provoaca rectoragie cu diaree sanguinolenta (mai rar constipatie cu bolul fecal in forma de creion), mucoree, false chemari, tenesme, iar tuseul rectal poate arata fie o stenoza, fie ulceratie cu marginile dure sau sa gaseasca tumoarea la palparea bimanuala abdominorectala; se observa aproape constant sange pe manusa examinatorului. Endoscopia vizualizeaza aspectul tumorii (ulceroasa, conopidiforma, infiltranta sau stenozanta).


Melena

Melena este eliminarea de sange digerat avand o culoare neagra-verzuie ca pacura. Insoteste toate hematemezele mari produse in esofag, stomac si duoden, precum si hemoragiile din intestin si colon; acestea insa sunt fara hematemeza.

Melena cu radioscopie digestiva negativa sugereaza posibilitatea unei tumori jejunoileale, neurinom, limfosarcom sau un anevrism fisurat.

Melena cu dureri abdominale violente, varsaturi, transpiratii, paloare, puls mic, colaps la un bolnav cu vechi manifestari de arterioscleroza stenozanta evoca diagnosticul de infarct mezenteric.

Foto: bodygeek.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa