Controlul diabetului zaharat de tip 2
- Diabet zaharat -
Exercitiile fizice
Exercitiile fizice sunt esentiale pentru un bun control al diabetului la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Acestea ar trebui incluse in programul vostru zilnic. Persoanele cu diabet de tip 2 trebuie sa isi ajusteze treptat frecventa, intensitatea si durata exercitii lor fizice pentru a evita hipoglicemia (valori scazute ale glicemiei).Cum poate influenta exercitiul fizic diabetul de tip 2?
Exercitiul fizic este foarte important in controlul glicemiei si in reducerea riscului aparitiei complicatiilor diabetului (la persoanele cu diabet de tip 2). Acesta poate contribui la fortificarea inimii, la scaderea tensiunii arteriale si la scaderea nivelului de stres, toti fiind factori importanti in controlul diabetului.Beneficiile practicarii exercitiilor fizice sunt substantiale:
- Exercitiile fizice induc starea de bine.
- Diabetul de tip 2 poate fi prevenit sau poate fi amanat ca si moment al aparitiei.
- Practicarea regulata a exercitiilor fizice duce la imbunatatirea starii generale.
- Pot fi prevenite afectiunile cardiovasculare.
- Exercitiile fizice regulate contribuie la controlul tensiunii arteriale.
- Exercitiile fizice contribuie la controlul greutatii.
Va recomandam sa cititi si: Ceaiuri salvatoare in tratarea diabetului zaharat de tip 2
Ce program de exercitii fizice este potrivit pentru voi?
Inainte de a incepe programul de exercitii fizice, mergeti la medicul vostru specialist pentru un examen fizic amanuntit. O evaluare a starii de sanatate si a conditiei fizice va ajuta medicul specialist sa va indice programul de exercitii fizice potrivit.Un program potrivit de exercitii fizice trebuie sa includa 3 elemente esentiale:
- Incalzirea: Exercitiile de intindere, flectare si rotatie care va pregatesc pentru antrenament prin intinderea muschilor si ligamentelor. Incalzirea creste de asemenea frecventa cardiaca, ceea ce va preveni ametelile sau alte simptome.
- Antrenamentul: Tipul de exercitiu fizic pe care urmeaza sa il practicati depinde de conditia voastra fizica si de starea de sanatate. Puteti incepe cu o activitate care va face placere, ca de exemplu 10 minute de plimbare in timp ce ascultati muzica favorita. In timpul exercitiului fizic trebuie sa puteti purta o conversatie. Daca va este dificil sa vorbiti sau sa va mentineti ritmul respirator, este recomandat sa incetiniti.
Puteti creste intensitatea exercitiilor fizice gradat. Indiferent de activitatea aleasa, trebuie sa respirati adanc si sa antrenati tot corpul in exercitiu. Cand va plimbati, balansati-va partea superioara a corpului si bratele.
Daca medicul vostru specialist este de acord, puteti trece treptat la exercitii aerobice - exercitii continue, permanente, ritmice, care cresc ritmul cardiac cu pana la 70-85% din frecventa cardiaca maxima pentru 15-20 minute cel putin. Medicul vostru specialist va stabili cea mai potrivita frecventa cardiaca pentru voi in concordanta cu varsta si starea sanatatii. - Dupa antrenament. Verificati imediat daca v-au aparut basici, zgarieturi, crapaturi ale pielii piciorului. Un control slab al diabetului poate determina infectii ale pielii piciorului, de aceea trebuie sa aveti grija imediat de orice iritatie. Luati legatura imediat cu medicul vostru specialist daca pielea a suferit leziuni sau are basici care nu se vindeca in 24 ore.
Rezultatele testarii vor indica daca este necesar sa mariti sau sa reduceti marimea portiei de mancare pe care o serviti dupa exercitiul fizic. Nu uitati ca valoarea glicemiei poate scadea la cateva ore dupa exercitiu, asa ca testati-va imediat si cateva ore mai tarziu.
Va recomandam sa cititi si: Diabetul zaharat tip 1 vs diabetul tip 2
Sfaturi pentru efectuarea exercitiilor fizice
- Intotdeauna testati-va glicemia inainte de a incepe programul de exercitii fizice. Daca valoarea glicemiei voastre este intre 63-144 mg/dL, se recomanda sa serviti mai intai o gustare. Daca valoarea glicemiei voastre este peste 270 mg/dL, nu incepeti programul de exercitii fizice fara sa consultati mai intai medicul specialist.
- Intotdeauna sa aveti cu voi zahar cum ar fi tabletele de glucoza sau suc de fructe.
- Intotdeauna sa aveti la voi date de identificare medicala.
- Nu incercati sa faceti prea mult efort intr-un timp prea scurt, chiar daca aveti impresia ca puteti face. Intensitatea exercitiilor fizice trebuie crescuta treptat pe masura ce conditia fizica se imbunatateste.
- Tineti evidenta efortului depus. Inregistrati-va fiecare sesiune de exercitii in jurnalul vostru personal.
- In masura in care este posibil, planificati-va efectuarea exercitiilor fizice la aceeasi ora in fiecare zi cat si ceea ce mancati in zilele in care activitatea fizica variaza.
- Purtati sosete din bumbac si pantofi sport confortabili care sa se potriveasca piciorului si sa-i permita sa respire.
Va recomandam sa cititi si: Fasolea boabe, buline pentru diabet