De ce am nevoie de un nutritionist in viata mea?
Medicul specialist in boli metabolice si nutritie evalueaza pacientul atat clinic cat si in raport cu analizele de sange din acel moment si calculeaza o dieta in care tine cont de posibilele boli, dar si de preferintele alimentare si de programul de peste zi al persoanei. In final se propune mai mult decat un meniu, dieta este inclusa intr-un stil de viata sanatos si adaptata nevoilor individuale. Rezultatul l-a exprimat cel mai bine o pacienta pe care am reevaluat-o de curand, o doamna cu un vechi exces ponderal si care dupa doua luni mi-a spus cu satisfactie: „Sunt bucuroasa ca am slabit, dar in primul rand ma simt mai bine, consum suficienta mancare incat sa nu imi fie foame si dieta nu pare deloc obositoare.”
Consultul de nutritie are rolul de a indruma pacientul spre un mod de alimentatie care sa ajute la mentinerea sau la ameliorarea starii de sanatate. De exemplu, varstnicii vor fi sfatuiti sa consume suficiente lichide neacidulate deoarece au in general reducere a senzatiei de sete, multi sufera si de constipatie si li se va calcula necesarul de fibre alimentare astfel incat sa contracareze scaderea motilitatii intestinale. De asemenea, sunt nenumarate bolile in care sfatul specialistului in nutritie aduce o ameliorare a starii pacientilor: ulcer gastric, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, cardiopatie ischemica, guta sau chiar in patologii dermatologice cum este urticaria.
Dieta personalizata este utila nu doar celor diagnosticati cu diverse boli, avem nevoi alimentare diferite in functie de etapa de viata in care ne aflam si este bine sa constientizam acest lucru. Un barbat ocupat care face fitness de cateva ori pe saptamana, pe langa programul de la birou, va primi in urma consultului de nutritie un exemplu de dieta cu solutii ce tin cont de posibilitatile lui practice de alimentare (catering, variante pentru zilele cu sau fara exercitii fizice).
Femeile gravide pot sa isi gestioneze mai bine castigul in greutate pe parcursul sarcinii in urma unei consultatii de nutritie, la fel si parintii unui copil cu tendinta de ingrasare pot afla mai clar ce alimente si cat anume din fiecare sa-i ofere acestuia pentru a-i asigura o dezvoltare armonioasa.
Expert: dr. ADRIANA DIMA, medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.
Foto: www.imfaceplate.com