Invaginatia intestinala la sugar, copilul mare si adult

 
Invaginatia intestinala la sugar, copilul mare si adult
Invaginatia intestinala este un accident ocluziv provocat de patrunderea unui segment de intestin in segmentul vecin. In raport cu varsta bolnavului este clasic sa se distinga trei categorii de invaginatie intestinala: la sugar, la copilul mare si la adult.


Invaginatia intestinala la sugar este de altfel cea mai frecventa varietate si se manifesta printr-o simptomatologie tipica menita sa impuna de la inceput diagnosticul: ocluzie + scaune sanguinolente.

Evolutia bolii urmeaza trei perioade: un sugar in plina sanatate refuza suptul sau biberonul, incepe sa vomite, iar dupa scurta vreme apar durerile sub forma de colici intermitente. Medicul atent face un tuseu rectal prin care poate simti segmentul invaginat sau practica o irigoscopie care arata o imagine „in cupola” sau „cocarda” la punctul de oprire al coloanei baritate.

Daca aceasta faza de debut, care dureaza aproximativ 8 ore, a trecut fara diagnostic, sugarul intra in perioada de stare, caracterizata prin oprirea materiilor fecale si a gazelor, dar cu aparitia unor scaune sanguinolente. Daca in aceasta perioada nu se produce devaginatia spontan, sugarul intra in faza terminala.

Tratamentul consta la inceput intr-o spalatura intestinala baritata sub presiune si daca aceasta nu a dat rezultate, se trece imediat la interventie chirurgicala.


Invaginatia intestinala la copilul mare se caracterizeaza prin durere localizata in hemiabdomenul drept, in special catre fosa iliaca, ceea ce o face sa fie confundata foarte des cu criza de apendicita. Lipsa febrei si a leucocitozei, precum si caracterul intermitent al durerilor, ajuta la stabilirea diagnosticului just.

La examenul obiectiv se poate simti la palpare, uneori, tumoarea de invaginatie. Tratamentul este chirurgical.


Invaginatia intestinala la adult este, in majoritatea cazurilor, secundara unei leziuni intestinale, tumori sau proces inflamator, care antrenate de unda peristaltica servesc de amorsa pentru invaginare.

In forma acuta, exceptionala la adult, simptomele sunt aceleasi ca intr-o ocluzie intestinala. Dar de obicei, aceasta invaginatie intestinala imbraca forma cronica, caracterizata prin dureri vii, separate prin perioade de acalmie care pot sa dureze uneori si luni de zile. Se insotesc de tenesme rectale, greata, varsaturi, diaree sau constipatie.

Cam in 20% din cazuri apare sange in scaun. Examenul palpatoriu poate pune in evidenta prezenta tumorii, mata la percutie si mobilizabila. Radiologia confirma diagnosticul: imagine „in cupola”, „trident”, „cocarda”, „lacuna” sau de amputare a unei anse. Tratamentul este numai de ordin chirurgical.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa