Tipuri de expectoratii

 
Tipuri de expectoratii
Ce este expectoratia? Cate tipuri de expectoratii se intalnesc? Aflati raspunsurile in articolul de fata! Expectoratia este oglinda leziunilor traheobronhopulmonare. In compozitia ei intra secretia traheobronhopulmonara normala sau patologica (puroi, sange, tesut de necroza). Ea poate fi redusa cantitativ (de altfel unii bolnavi, mai ales copiii, o inghit, ceea ce justifica cautarea bacilului Koch in sucul gastric), sau dimpotriva in cantitate mare - bronhoree sau vomica. O expectoratie mucoasa, alba, aderenta la peretii vasului este produsa de glandele mucoase ale cailor respiratorii si se gaseste in traheobronsita incipienta; in formele mai avansate devine mucopurulenta. Acelasi aspect poate fi intalnit si in alte boli microbiene si in tuberculoza.




Tipuri de expectoratii

  • Expectoratia seromucopurulenta sau hemoragica, eliminata dimineata sau in anumite pozitii ale toracelui, in cantitate mare, care „umple gura” si care, colectata intr-un pahar conic, se desparte in 3 straturi - spumos, seros si purulent - este evocatoare de bronsiectazie; se insoteste, mai ales in formele congenitale sau vechi, de hipocratism digital, iar radioscopic apare sub forma unor benzi groase bazale ori unor imagini rotunde clare, cu linie de nivel. Bronhografia ofera semnul sigur vizualizand dilatarea cilindrica, sferica, sacciforma sau in ciorchine de strugure a bronhiilor.
  • Expectoratia purulenta, eliminata in cantitate mare (vomica) insotita de frisoane si febra, iar radioscopic de o imagine rotunda cu linie de nivel, este patognomonica pentru un abces pulmonar. Vomica se mai poate produce in abcesul subfrenic sau in pleurezia purulenta prin efractiunea pleurei viscerale si a bronhiei.
  • Expectoratia pseudomembranoasa (de fibrina coagulata) apare in unele bronsite cronice sau in difterie, iar cea membranoasa in chistul hidatic al plamanului, care este de obicei unic, localizat de predilectie la baza dreapta. Radioscopic apare ca o densificare rotunda, care trebuie diferentiata de un tuberculom, chist pulmonar, carcinom bronhial periferic, caverna. Intradermoreactia cu lichid hidatic si reactia Weinberg-Pirvu pozitive ajuta la precizarea diagnosticului.
  • Expectoratia ruginie apare mai ales in pneumoniile lobare pneumococice, iar in sediment se gaseste o flora microbiana in care predomina pneumococii.
  • Expectoratia perlata este caracteristica astmului bronsic iar la examenul microscopic se gasesc celule eozinofile, cristale Charcot-Leyden si cilindri Curschmann.
  • Expectoratia de culoarea coacazei sau net hemoragica se intalneste uneori in cancerul bronsic.
In toate bolile pulmonare sputa trebuie recoltata in vase curate si examinata microscopic pentru citologie si microbi dupa coloratia Gram si Ziehl-Neelsen. Cu acest prilej se stabileste si sensibilitatea microbiana la antibiotice (antibiograma). Uneori este nevoie de cultura, inoculare la cobai sau iepuri, sau de prelevarea sputei prin aspirat bronsic (mai ales in micozele bronsice sau pulmonare).

Foto: www.ziarelive.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa