Tratamentul hemoptiziei

 
Tratamentul hemoptiziei
Hemoptizia reprezinta expulzia pe gura a unei cantitati de sange provenind din caile respiratorii. Diagnosticul hemoptiziei nu este totdeauna usor; in sprijinul acestuia vin cateva elemente ca: antecedentele pulmonare, precesiunea sau concomitenta cu alte manifestari toracopulmonare (dispnee, tuse, dureri toracice), gadilitura laringiana.

Sangele din hemoptizie este rosu, aerat, cu mici bule de spuma, sau amestecat cu sputa mucoasa sau mucopurulenta si prezinta o reactie alcalina. In zilele urmatoare bolnavul continua sa expulzeze prin tuse mici cantitati de sange inchegat. Examenele clinic si radiologic pot decela unele modificari stetacustice pulmonare, prezenta unor opacitati pulmonare.

O data diagnosticul de hemoptizie stabilit, vom admite in principiu originea pulmonara a hemoptiziei. Dar, vom tine seama ca desi tuberculoza pulmonara este una din cele mai frecvente cauze ale unei hemoptizii, nu este insa singura, aparitia hemoptiziei putand fi determinata de numeroase afectiuni: laringotraheobronsice, abces pulmonar, gangrena pulmonara, chist hidatic, cancer pulmonar.


Tratamentul hemoptiziei

Tratamentul hemoptiziei consta in: repaus absolut la pat, alimentatie lichida si rece, sedarea tusei (codeina, dionina, calmotusin) si hemostatice (clorura de calciu, clauden). Dupa stabilirea etiologiei se incepe tratamentul respectiv. Uneori acesta va reclama un examen complet, inclusiv endoscopia (laringo- si bronhoscopia) care nu va fi practicata decat atunci cand evolutia hemoptiziei o va permite.

Foto: www.slideshare.net


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa