Contraceptia hormonala - eficienta si efecte secundare

 
Contraceptia hormonala - eficienta si efecte secundare
Datorita eficientei ridicate si a modului facil de utilizare, contraceptia hormonala este o metoda de protectie din ce in ce mai populara. Unul dintre avantajele sale se refera la beneficiile acesteia in cazul femeilor cu varsta de peste 40 de ani. La aceasta varsta, productia de estrogeni din organism scade, ce poate duce la stari de indispozitie, de oboseala si de apatie.

In general, acest tip de contraceptie are un impact pozitiv asupra vietii femeilor, deoarece reduce riscul aparitiei unor afectiuni precum proliferarea endometrului sau sangerarea vaginala si intarzie avansarea osteoporozei. De asemenea, are un rol important in prevenirea cancerului.

Folosind contraceptia hormonala, scade pericolul aparitiei cancerului endometrial, ovarian, de colon, colorectal, acestea din urma avand, cel mai probabil, legatura cu scaderea productiei de acizi biliari, datorita administrarii anticonceptionalelor.

In prezent, exista diverse ipoteze medicale cu privire la impactul acestora asupra riscului de aparitie a cancerului mamar sau de col uterin, insa acest proces poate fi influentat de mai multi factori.


Cum functioneaza?

Contraceptia hormonala este o metoda de prevenire a sarcinii, prin care se furnizeaza organismului uman hormoni artificiali. Aceste substante, desi produse artificial, actioneaza in mod similar cu hormonii sexuali feminini naturali.

In anticonceptia hormonala se utilizeaza un hormon din grupa estrogenilor (etinilestradiol) si un hormon din grupa progestinelor. Majoritatea produselor includ ambii hormoni, dar exista si anumite produse care contin numai hormonul din grupa progestinelor.

Din pacate, contraceptia hormonala nu este destinata tuturor femeilor, aceasta nefiind recomandata femeilor care sufera sau au suferit de boala tromboembolica, femeilor care fumeaza si celor care prezinta diabet sau hipertensiune, fiind necesara evitarea administrarii acestei metode contraceptive.


Care sunt efectele secundare?

Indiferent de contraindicatiile conditionate de diverse afectiuni, metoda contraceptiei hormonale este influentata de riscul aparitiei efectelor secundare. Printre acestea, se numara:
    Vegis
  • cresterea greutatii corporale;
  • dureri de cap;
  • dureri la nivelul pieptului;
  • menstre neregulate;
  • schimbari de dispozitie;
  • acnee;
  • stari de greata.


Cum combatem efectele secundare?

Daca o pacienta foloseste tableta, atunci aceasta trebuie administrata zilnic, reducand astfel riscul de sangerare intre menstre. Tabletele care contin progesteron ar trebui administrate la aceeasi ora, in fiecare zi. Plasturii si inelele anticonceptionale ar trebui inlocuite conform schemei stabilite de medicul specialist.

In prezent, in farmacii, sunt disponibile produse care ajuta la uniformizarea efectelor anticonceptionalelor hormonale. Ingredientele din compozitia acestora au un impact pozitiv asupra functionarii corecte a tractului digestiv si ficatului, sprijina eliminarea excesului de apa din organism si ajuta la mentinerea unei greutati corporale normale si la reducerea celulitei.


Mecanisme de actiune a acestei metode de contraceptie

  • Oprirea ovulatiei - hormonii artificiali „pacalesc” organismul, in special ovarele, care trec intr-o stare latenta si nu elibereaza in fiecare luna ovulul. Intr-o astfel de situatie, in ciuda prezentei, dupa raportul sexual, a spermatozoizilor in vagin, nu poate avea loc fecundarea.
  • Ingrosarea mucusului in vagin - din aceasta cauza, spermatozoizii nu se pot misca, se blocheaza in mucus, deci, chiar daca a avut loc ovulatia, intalnirea gametilor barbatesti cu cei femeiesti este mult ingreunata.
  • Incetinirea transportului prin trompele uterine - hormonii ajuta ovulul, dupa eliberarea din ovar, sa nu fie „impins” de trompele uterine catre contactul cu spermatozoidul.
  • Aparitia modificarilor in endometru - acestea fac imposibila implantarea (asezarea embrionului), daca ar avea loc, totusi, aparitia acestuia.
Mecanismele mentionate mai sus sunt cauzate, in principal, de progesteron. Estrogenii cauzeaza oprirea ovulatiei, amplificand in mod suplimentar actiunea progestinelor. Acest lucru permite utilizarea unei doze mai mici de hormoni necesari pentru obtinerea aceluiasi efect.


4Femina
4Femina

→ Protejeaza ficatul.

→ Ajuta la mentinerea greutatii corporale intime.

→ Rol benefic in eliminarea excesului de apa din organism.




Bibliografie: Sanatatea A-Z, nr. 8


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa