De ce nu reusim sa slabim?
- Diete -
Odata cu venirea primaverii, cu totii ne mobilizam pentru a scapa de kilogramele in plus acumulate in timpul sezonului rece. Zilele devin tot mai calde si incepem gradual sa renuntam la hainele groase si sa ne descoperim corpul. Se apropie usor si concediul de vara si vrem sa ne simtim si sa aratam extraordinar la plaja. De aceea, adesea, alegem sa urmam o „cura minune”, care, in ciuda faptului ca este una restrictiva, ne asigura o pierdere rapida in greutate.
Aceasta reprezinta, de cele mai multe ori, o greseala de baza, deoarece nu vom putea furniza organismului o doza suficienta de energie in raport cu nevoile sale. Drept urmare, slabim cateva kilograme, in principal datorita pierderii de apa, insa nu scapam de grasime. In plus, metabolismul este incetinit, cauzand totodata asa-numitul efect „yo-yo”.
Efectele inaintarii in varsta
Pentru a afla de ce nu reusim sa slabim, este important sa analizam, in prima faza, motivele acestei transformari. Cel mai adesea, acest lucru apare odata cu inaintarea in varsta. Incepand cu varsta de 30 de ani, forma fizica a corpului nostru incepe sa aiba de suferit, iar impreuna cu aceasta, apare o scadere a motivatiei naturale pentru efort fizic, care depinde in mare masura tocmai de activitatea zilnica pe care o desfasoara persoana respectiva si de stilul sau de viata.Pierderea conditiei fizice influenteaza greutatea, deoarece omul devine mai putin capabil sa aiba o activitate de efort sustinut, care ar putea ajuta la mentinerea unei mase corporale stabile prin arderea caloriilor. De asemenea, metabolismul, dupa varsta de 30 de ani, incepe sa incetineasca treptat, ceea ce duce la nedoritul efect de ingrasare.
Menopauza
Problema excesului de greutate in timpul menopauzei afecteaza majoritatea femeilor, atat pe cele suple, cat si pe cele mai „plinute”. De cele mai multe ori, punem kilogramele suplimentare pe seama hormonilor, insa, pe perioada menopauzei, multe aspecte depind doar de noi. Pentru a controla greutatea corpului, este suficient sa schimbam alimentatia si stilul de viata!Ultima menstra, care, in general, apare in jurul varstei de 50 de ani, marcheaza o noua etapa in viata femeilor: menopauza. Functia estrogenilor, care regleaza metabolismul celular, incluzandu-l si pe cel al tesutului adipos enzimatic-hormonal, inceteaza, cauzand astfel dereglarea metabolismului. Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice referitoare la ce se intampla in acest timp in tesutul adipos.
Astfel, o serie de oameni de stiinta afirma ca menopauza nu are ca efect inevitabil luarea in greutate, altii afirmand ca stagnarea hormonala are un impact mare asupra acesteia. Realitatea demonstreaza insa, ca, incepand cu o anumita varsta, o mare parte dintre femei iau in greutate.
Stilul de viata sedentar
De ce nu reusim sa slabim? Un alt motiv ar fi stilul de viata sedentar. Kilogramele in plus sunt mereu rezultatul unui bilant energetic pozitiv. Sa retinem ca, odata cu inaintarea in varsta, metabolismul devine din ce in ce mai lent. De aceea, pentru ca bilantul energetic sa corespunda cu stilul de viata actual, trebuie sa incepem sa mancam mai putin. Testele arata ca, incepand cu varsta de 35 de ani, la fiecare 5 ani, portia calorica zilnica trebuie redusa cu 5%. Acest lucru inseamna ca o femeie aflata la menopauza ar trebui sa furnizeze organismului cu 20% mai putin calorii decat cu 20 de ani in urma.Din pacate, nu se intampla mereu asa, iar orice exces de energie se depune sub forma de grasime. Daca in timpul zilei consumam cu numai 100 kcal (o lingura de ulei sau o felie de paine cu unt) mai mult decat poate arde organismul, putem lua in greutate cu pana la 5 kg in decursul unui an. Din acest motiv, un rol important in mentinerea greutatii il joaca efectuarea de activitati fizice. Conform studiilor efectuate, femeile care au un stil de viata sedentar sunt de 7 ori mai expuse riscului de obezitate decat cele care mentin un stil de viata activ (de 4 ori in cazul barbatilor).
Slabeste gradual si constient!
Pe perioada menopauzei, pierderea in greutate doar prin alimentatie este foarte dificila, uneori chiar imposibila, deoarece asimilam in zona abdomenului, iar tesutul adipos se depune nu numai sub piele, ci si printre organe. Daca nu vom alege sa facem miscare in mod regulat, nicio cura de slabire nu va oferi rezultatele dorite, insa, pentru aceasta, avem nevoie de sprijin, motivatie si control!Rolul suplimentelor alimentare
Administrarea in mod corespunzator a suplimentelor alimentare nu garanteaza pierderea in greutate, insa reprezinta un sprijin in etapele particulare ale slabitului si chiar dupa incheierea acestui proces. Din acest motiv, este indicat sa acordam atentie acestora, tinand cont de varsta si stilul de viata al fiecarei persoane in parte.In cazul aparitiei unor probleme de sanatate grave de natura hormonala, problema pierderii in greutate poate deveni complexa, fiind recomandata apelarea la medicul specialist sau la nutritionist.
Foto: www.ele.ro. Bibliografie: Sanatatea A-Z, nr. 8