Fibrele sunt bune sau nu pentru organism?
- Diete -
Ce sunt fibrele alimentare?
Fibrele sunt ingrediente ale alimentelor vegetale pe care corpul nu le poate digera sau absorbi. Spre deosebire de grasimi, de proteine si de carbohidrati, pe care organismul le descompune si le asimileaza, fibrele nu sunt supuse procesului de digerare, iar, sub forma relativ neprelucrata, acestea trec prin stomac, prin intestinul subtire si cel gros, fiind, ulterior, eliminate din corp. Fibrele se impart in doua categorii: solubile (care se dizolva in apa) si insolubile.Fibrele solubile
Acest tip de fibre se dizolva in apa, creand un amestec cu aspect gelatinos care contribuie la reducerea nivelului de colesterol si de glucoza din sange. Fibrele solubile se gasesc, printre altele, in alimente cum ar fi ovazul, orzul, mazarea, fasolea, merele, citricele si morcovii.Fibrele insolubile
Fibrele insolubile ajuta la deplasarea bolului alimentar prin aparatul digestiv, sporind considerabil volumul scaunului si fiind astfel benefice pentru cei care se lupta cu starea de constipatie sau care au scaun neregulat. Sursele importante de fibre insolubile sunt: faina de grau integrala, taratele de grau, nucile, fasolea si legumele, precum si conopida, fasolea verde si cartofii. Majoritatea produselor de origine vegetala precum fulgii de ovaz si fasolea contin atat fibre solubile, cat si insolubile, insa cantitatea lor difera de la un aliment la altul.Atributele regimului alimentar pe baza de fibre
Regimul alimentar bogat in fibre prezinta numeroase avantaje, cum ar fi:→ Regleaza peristaltismul intestinal - ajuta la deplasarea bolului alimentar prin tractul digestiv. Fibrele cresc masa scaunului, care devine mai moale, fiind usor de eliminat si prevenind astfel constipatia. In cazul in care suferiti de diaree, fibrele ajuta la formarea scaunului, gratie capacitatii lor de absorbtie a apei.
→ Contribuie la mentinerea sanatatii intestinelor - regimul bogat in fibre poate determina scaderea riscului de aparitie a bolilor proctologice (exemplu: hemoroizi) si a bolii diverticulare (Diverticel). O parte din fibre sunt supuse fermentatiei la nivelul colonului, confirmand astfel, in urma numeroaselor studii efectuate, rolul benefic pe care il au fibrele in prevenirea bolilor de colon.
→ Scade colesterolul - fibrele solubile ce se gasesc in fasole, in semintele de in si in taratele de ovaz pot duce la reducerea nivelului colesterolului total din sange prin micsorarea numarului de lipoproteine cu densitate mica (LDL) („colesterolul rau”). Studiile arata ca alimentele bogate in fibre contribuie la scaderea tensiunii arteriale si ajuta la atenuarea starilor inflamatorii.
→ Ajuta la controlul nivelului de zahar din sange la diabetici - in general, fibrele solubile pot incetini absorbtia zaharului si pot reduce nivelul de zahar din sange. Mentinerea unui regim sanatos si diversificat, pe baza de fibre solubile, poate diminua riscul de imbolnavire cu diabet de tip 2.
→ Ajuta la mentinerea unei greutati normale - alimentele bogate in fibre ofera o senzatie de satietate, deci putem manca mai putin, fara a simti foame. De retinut faptul ca regimul alimentar pe baza de fibre, furnizeaza „energie mai putin densa”, adica masa va contine mai putine calorii.
Eliminarea toxinelor din organism
Acumularea de compusi nocivi in organism este cauzata, printre altele, de contactul cu factorii poluanti si cu pesticidele din aer, apa si hrana. Toxinele din organism apar ca rezultat al metabolismului si al altor procese fiziologice, iar daca acestea nu sunt eliminate periodic, pot afecta buna functionare a organelor interne. Din acest motiv, adoptarea unui regim bogat in substante care ajuta la purificarea organismului, poate fi solutia cea mai sigura pentru mentinerea sanatatii intregului corp.Consumul zilnic de fibre, indiferent de tipul acestora, contribuie la reglarea tranzitului intestinal, la asigurarea unei digestii usoare si la eliminarea toxinelor din organism, evitand, astfel aparitia starii neplacute de constipatie. Cu toate acestea, fibrele solubile sunt mai eficiente in absorbtia de toxine si in prevenirea asimilarii lor de organism pana la „evacuare”.
Deoarece, de cele mai multe ori, organismul nu poate asimila o cantitate suficienta de fibre doar din alimente, se recomanda apelarea la suplimente alimentare pentru a obtine aportul zilnic necesar. Este important sa alegeti produse adecvate (indicate sunt, in special, produsele care contin fibre naturale concentrate din boabe de grau integrale - tarate de grau), care contin si vitamine, precum si micro- si macro-elemente valoroase (de exemplu: ColonProtect - vezi detalii despre produs AICI)
Foto: www.dozadebine.ro