Piciorul diabetic: cauze, semne de avertizare, prevenire
Ce anume determina aparitia afectiunilor piciorului?
- Deteriorarea nervilor (neuropatia). Pe termen lung, nivelul crescut al glicemiei poate deteriora nervii. Neuropatia senzoriala determina pierderea sensibilitatii piciorului. Simptomele includ de la amorteli ale piciorului pana la imposibilitatea de a va simti piciorul si pot aparea diverse modificari care pot trece neobservate. Neuropatia usoara este prezenta la o treime din persoanele cu diabet.
- Circulatie periferica incetinita. Persoanele cu diabet si tensiune arteriala frecvent crescuta au viteza circulatiei sangelui incetinita la nivelul picioarelor. Scaderea vitezei de circulatie a sangelui determina scaderea aportului de oxigen si de nutrienti care ajung la nivelul piciorului, determinand deteriorari ale piciorului care se vindeca foarte lent.
- Infectiile. Persoanele cu diabet care au valori crescute ale glicemiei sunt mult mai predispuse la infectii si sunt mai putin pregatite sa lupte impotriva acestora datorita imunitatii scazute.
- Modificarea formei piciorului. Atunci cand o persoana cu diabet are neuropatie, deformarea piciorului precum piciorul plat, monturile sau bataturile pot determina leziuni. Aceste leziuni pot determina infectii severe.
Va recomandam sa cititi si: Fasolea boabe, buline pentru diabet
Cum putem preveni aparitia afectiunilor piciorului?
Ulceratiile repetate netratate determina perioade lungi in care nu va veti putea plimba sau chiar interventii chirurgicale, grefa de piele si in unele cazuri amputatie. Merita sa investiti in sanatatea voastra aplicand urmatoarele masuri de preventie:- Verificati-va sensibilitatea normala a piciorului si mergeti la medicul specialist daca nu simtiti durerea si presiunea. Solicitati medicului vostru specialist sa va evalueze periodic starea picioarelor.
- Discutati despre ingrijirea piciorului si controlul diabetului cu medicul vostru specialist. Asigurati-va ca beneficiati de o examinare aprofundata a piciorului in fiecare an.
- Trebuie sa va verificati zilnic picioarele pentru a putea observa in timp util: schimbarile de culoare, leziunile, taieturile, zgarieturile. Utilizarea unei oglinzi face mai usoara examinarea pe partea posterioara a piciorului.
- Evitati utilizarea pernelor electrice, sticlei cu apa fierbinte si baile cu apa fierbinte pentru picioare. Sensibilitatea tactila scazuta inseamna ca va puteti arde fara sa simtiti durere.
- Purtati incaltaminte potrivita, deoarece incaltamintea stramta poate determina aparitia rapida a leziunilor. Purtati intotdeauna sosete, indiferent ca sunteti afara sau in interiorul casei.
- Inainte de a va incalta verificati cu mana asperitatile si marginile incaltamintei, sau orice s-ar putea rataci in interiorul acesteia; cum ar fi pietricelele, pentru a evita ranirea piciorului.
- Niciodata nu mergeti desculti.
- Uscati-va bine picioarele si spatiile dintre degete dupa ce faceti baie.
- Curatati-va cu atentie unghiile de jur imprejur si folositi piatra pentru calcaie. Utilizati zilnic o crema hidratanta, dar nu si intre degetele de la picioare.
Va recomandam sa cititi si: Diabet-obezitate, o relatie cu cantec
Care sunt semnele de avertizare?
Persoanele cu diabet prezinta deteriorari ale terminatiilor nervoase si astfel sunt mai predispuse riscului de a dezvolta afectiuni ale picioarelor. Solicitati medicului specialist sa va examineze pentru identificarea neuropatiei.Daca neuropatia este prezenta pot aparea diferite leziuni ale piciorului cu toate ca aparent aveti un control glicemic bun, astfel ca este necesar sa va verificati picioarele in fiecare zi.
Daca aveti diabet de mai bine de 10 ani si aveti peste 60 ani, sunteti mai expusi riscului de a dezvolta afectiuni ale piciorului. Mergeti la medicul vostru specialist daca observati urmatoarele:
- piele uscata la nivelul piciorului;
- bataturi sau calus;
- inrosirea sau umflarea piciorului sau a gleznei;
- modificarea marimii sau culorii piciorului sau a gleznei;
- picioare foarte reci;
- rani deschise, cu sau fara miros specific;
- rani care nu se cicatrizeaza;
- unghie incarnata.
Va recomandam sa cititi si: Diabetul zaharat tip 1 vs diabetul tip 2
Foto: www.romedic.ro