Vitamina D3 - doze recomandate pentru adulti si copii
Deficitul de vitamina D, poate aparea, in special, in lunile de toamna si iarna, cand expunerea la soare este limitata, iar sistemul imunitar al corpului uman este slabit, avand astfel consecinte grave asupra starii generale de sanatate.
Este deja cunoscut faptul ca vitamina D3 are un rol indispensabil in procesul de mineralizare a oaselor. Prezenta acestei vitamine in organism este necesara pentru asigurarea absorbtiei corecte a calciului si a fosforului la nivelul aparatului digestiv, aceste elemente constituind baza structurii minerale a oaselor, carora le confera duritate si rigiditate.
Insa calciul si fosforul nu sunt elemente structurale doar ale oaselor, dar si ale multor altor legaturi chimice si sisteme de semnalizare din celule. De exemplu, fara un nivel corespunzator de calciu, nu este posibila, printre altele, contractia musculara, inclusiv a miocardului.
In cazul deficitului de calciu, organismul apeleaza la tactica „micsorarii raului”, „eliberand” calciul din oase pentru realizarea altor functii. Si astfel, deficitul de vitamina D3 duce la demineralizarea oaselor.
Alte efecte importante ale deficitului de vitamina D sub forma activa sunt tulburarile metabolice. Se poate ajunge, cel mai frecvent, la tulburari ale sistemului imunitar si, ulterior, la predispunerea la infectii banale, dar si la boli grave, de exemplu, pe fondul autoimunitatii (reactie imunologica impotriva propriilor tesuturi), scleroza multipla, artrita reumatoida si diabet de tip 1.
Legatura dintre deficitul de vitamina D3 si aceste boli a fost demonstrata stiintific, in urma numeroaselor studii efectuate. Tulburarea sistemului imunitar constituie, de asemenea, o capacitate scazuta de eliminare a celulelor cancerigene, de unde si incidenta crescuta a cancerului, mai ales de san, colon, prostata sau de rinichi. Exista si o legatura dintre acest deficit si aparitia tot mai frecventa a bolilor sistemului cardiovascular cum ar fi atacurile cardiace si accidentele vascular-cerebrale.
Asimilarea in organism a vitaminei D3
Vitamina D3 este atipica, in sensul ca organismul uman reuseste sa o sintetizeze natural doar sub actiunea razelor ultraviolete asupra pielii. Este interesant de remarcat faptul ca expunerea excesiva la razele solare nu determina cresterea productiei de vitamina D3 (este necesara o expunere de doar 15-20 minute zilnic), iar „bronzarea” sau obtinerea unei culori inchise a pielii sub actiunea ultravioletelor reduce capacitatea de sinteza a vitaminei.Cum sa ne asiguram o expunere zilnica la soare si pe timpul iernii? Muncim in spatii inchise, ne ascundem in case din cauza vremii nefavorabile, in spatele ferestrelor si geamurilor de la masini cu protectie UV. Cu productia de vitamina D3 pe care reusim sa o asiguram in timpul verii, cu siguranta, nu vom avea rezerve pentru iarna.
In timpul iernii - ziua este scurta, iesim rar la soare si suntem imbracati cu geci si cu caciuli, acoperind aproape intreaga suprafata a corpului. In plus, vitamina D este solubila in grasimi, iar surplusul nostru de tesut gras este un depozit inutil pentru aceasta vitamina, impiedicand trecerea ei in forma activa.
De asemenea, reducem consumul de grasimi animale cu continut de colecalciferol, pe care le inlocuim cu vegetale, de unde si deficitul general de vitamina D, care, odata cu urbanizarea, cu modul de munca sedentar si cu recomandarile de viata sanatoasa prin dieta, a devenit o reala problema sociala.
Acest lucru este confirmat de cercetarile in domeniu, care fac posibila stabilirea nivelului formei active de vitamina D din sange.
Doze recomandate pentru adulti si copii
Conform studiilor efectuate, dozele recomandate de vitamina D3 pentru copii si adolescenti sunt de 400-600 UI/zi, iar in cazul adultilor de 800-2000 UI/zi, in functie de varsta si de greutatea corporala.Pentru a obtine aportul necesar de vitamina D3, se recomanda includerea in alimentatia zilnica a unor produse cum ar fi pestele (somon, cod, macrou), uleiul de ficat de peste, laptele si produsele lactate, ciupercile, cerealele integrale sau galbenusul de ou.
In general, cca. 80-90% din necesarul de vitamina D3 se acopera din productia proprie de catre organismul nostru, dar, pentru a obtine aportul zilnic necesar, se recomanda apelarea la suplimente alimentare ce contin cantitatea necesara de vitamina D3 pentru cresterea imunitatii si pentru functionarea optima a intregului organism, imbunatatind astfel calitatea vietii.
Foto: www.asdptstudio.it. Bibliografie: Sanatatea A-Z, nr. 7