Informatii despre tremuraturile fiziologice si patologice

 
Tremorul (tremuraturile). Informatii despre tremuraturile fiziologice si patologice
Aceste miscari anormale si involuntare, oscilatorii si ritmice interesand trunchiul sau extremitatile pot fi fiziologice ori patologice.


Tremorul fiziologic sau idiopatic...

Este sporadic si are un caracter eredofamilial, putand apare de la nastere, in tinerete, presenil sau senil. Poate fi prezent si in repaus, dar de obicei este intentional, cu predominanta la membrele superioare. Cand este discret se recurge, pentru a-l pune in evidenta, la testul indice-nas. Nu comporta drept cauza vreo afectare a centrilor nervosi. O forma exagerata a acestui tremor este considerata tremuratura emotiva, basedoviana ori alcoolica.


Tremorul patologic...

Pentru orientarea practica a diagnosticului, acesta se imparte in:
1. Tremorul in repaus, care se caracterizeaza prin faptul ca dispare in somn si la miscare. Patogenia aproape exclusiva a acestui tremor apartine sindromului parkinsonian, in cadrul caruia imbraca caracterele bine cunoscute: rasucirea unei tigari, faramitarea painii, numaratul monedelor, torsul etc.

Are drept sediu initial mana, dar se extinde treptat catre radacina membrului, putand interesa cu vremea si membrul inferior si chiar fata. Diagnosticul acestui tremor este usor, deoarece i se asociaza celelalte semne de akine-tohipertonie: lentoarea in miscari, „roata dintata”, corpul propulsat „care alearga dupa propriul sau centru de greutate” etc.

Trebuie stabilita etiologia parkinsonismului care poate fi: degenerativ; arteriosclerotic (semne lacunare); sechelar dupa o encefalita epidemica (juvenil); toxic: mangan, oxid de carbon, neuroleptice (fenotiazina, reserpina, clorpromazina).

2. Tremorul cinetic apare la miscare si reprezinta unul din aspectele manifestarilor fundamentale cerebeloase: incoordonarea cinetica. Cerebelosul nu tremura in repaus, nici la gesturile de postura, ci numai cu prilejul unei miscari voluntare, lent exprimata. Etiologia acestui tremor este diversa: vasculara; degenerativa; toxica.

3. Tremorul de postura (sau de atitudine) predomina la membrul superior si mai ales la extremitatea acestuia. Apare in adolescenta, exagerandu-se cu cat bolnavul inainteaza in varsta. Inexistenta in repaus, aceasta tremuratura se pune in evidenta cand plasam aratatorii unul in opozitie cu celalalt, ca doua sabii fata in fata.

Se intalneste in cursul unor intoxicatii; al sclerozei in placi; al degenerescentei hepatolenticulare. Aparitia in aceasta din urma afectiune este precoce si la constatarea lui se vor cauta celelalte semne de incarcare cupremica: hepatomegalia; inelul cornean Kayser-Fleischer; disartria; scaderea cupremiei (<100 μ%) cu eliminare masiva de cupru in urina. Foto: www.click.ro
 

Dureri abdominale? Trateaza-le cu ceaiuri!

 
Ceaiuri bune impotriva durerilor abdominale
Durerile abdominale: se manifesta prin crize care apar brusc, in special in afectiuni hepato-biliare, enterocolite, pancreatite, apendicite, sau in anumite tulburari neurovegetative. Pentru inlaturarea lor insa, in cazul in care ele se repeta, se va apela la medic, care va determina cauza care le provoaca.


La dulti:

Anason (seminte). Infuzie din o lingurita de seminte la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se bea cate o cana de ceai dupa fiecare masa.

Ceapa (foi). Decoct dintr-un pumn de foi de ceapa la un litru de apa; se fierb 15 minute. Se strecoara si se bea o jumatate litru pe zi.



Metisa (varful florilor). Infuzie din o lingurita plina cu varfuri de flori la o cana de apa clocotinda; se lasa zece minute. Se strecoara si se beau trei cani pe zi.
Menta (frunze). Infuzie din o lingurita de frunze la o cana de apa clocotinda; se lasa zece minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.

Musetel (flori). Infuzie din o lingurita (capetele florilor) la o cana de apa; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se bea cate o cana dupa mesele principale.
Pin (muguri). Decoct din 20 g muguri la un litru de apa; se fierb timp de 15 minute. Se beau trei cani pe zi.


La copii:

Anason (fructe); Chimion (fructe); Coriandru (seminte); Fenicul (fructe); Musetel (flori). Infuzie din una-doua lingurite de amestec la o cana de apa clocotinda; se lasa zece minute. Se strecoara. Cantitatile de ceai se administreaza in functie de varsta copilului.

Roinita (frunze). Infuzie din o lingurita frunze la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara. Cantitatile de ceai se administreaza in functie de varsta copilului.

Fenicul (fructe); Coriandru (fructe); Musetel (flori); Menta (frunze). Ceaiul este folosit contra colicilor la copii. Se face o infuzie din o lingurita de amestec la o cana de apa clocotinda; se lasa sa stea zece minute, acoperita. Se strecoara si se beau 50-100 ml ceai, de doua-trei ori pe zi, in functie ce varsta copilului.

Foto: www.calmclinic.com
 

Colici abdominale sau diareice? Aceste ceaiuri te pot ajuta...

 
Colici abdominale sau colici diareice? Aceste ceaiuri te pot ajuta...
Colici abdominale:

Leurda (frunze proaspete). Din frunzele fragede de leurda se prepara o salata sau un piure asemanator celui din spanac. Datorita proprietatilor sale depurative, leurda ajuta mult la colicele intestinale sau stomacale.

Obligeana (radacina). Macerat din o lingurita rasa cu radacini taiate marunt, puse la o cana cu apa rece si lasate sa stea timp de 12 ore. Se strecoara, se incalzeste si se bea numai o ceasca de ceai, pe parcursul unei zile, cu inghitituri mici. Ceaiul trebuie incalzit de fiecare data la bain-marie.



Colici diareice:

Colica diareica este o manifestare violenta a organismului, concretizata prin eliminarea prompta a „ceva” strain si nociv lui. Categoric salutara, benefica, implica insa riscul unei deshidratari masive, daca dureaza mai mult de 48 de ore. Mai ales la copii cand se va consulta un specialist pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului.

Musetel mare (flori): 50 g; Isop (planta intreaga): 100 g; Trei frati patati (frunze): 50 g; Salvie (frunze): 100 g; Cimbru (frunze): 100 g. Infuzie din cinci linguri de amestec la un litru de apa clocotinda; se lasa sa infuzeze 15 minute. Se strecoara si se bea toata cantitatea, intr-o zi, repartizata in cantitati mici, cat o cescuta de cafea.

2 pastile de drojdie vitaminizata. Inainte de fiecare masa, se iau, zilnic, cate doua pastile.

2 capsule de Trei frati patati. Dupa fiecare masa, zilnic, se iau capsulele.

Foto: sanatate.bzi.ro
 

Pneumoconiozele: simptome, diagnostic, tratament

 
Pneumoconiozele: simptome, diagnostic, tratament
Numele generic al bolilor profesionale determinate de inhalarea si depunerea particulelor mici de substante minerale in plamani, bronhii si ganglioni, determinand o fibroza progresiva a acestor tesuturi.


Antracoza este boala lucratorilor din mine sau intreprinderi cu pulbere de carbune.
Sideroza este produsa de inhalatia pulberilor de fier.
Azbestoza si berilioza, rare la noi.
Silicoza, boala pietrarilor si a cioplitorilor in piatra, cea mai raspandita pneumoconioza, este provocata de inhalarea bioxidului de siliciu.




Simptomele bolii apar progresiv, dupa multi ani de stationare in mediu poluat: dispnee, sufocatii, tuse cu sau fara expectoratie; astenie; usoara cianoza. Se asociaza uneori cu tuberculoza (silicotuberculoza), alteori cu artropatii (silicoartroza Caplan).


Radiografic: scleroza hilara si condensari rotunde, izolate sau confluente, mai ales in treimea mijlocie a plamanului, rar in cea inferioara; exceptional la varf. Probele functionale respiratorii arata, in stadiile avansate, o insuficienta mixta: restrictiva si obstructiva.


Diagnosticul diferential se face cu: sclerozele pulmonare interstitiale (sarcoidoza; sindromul Hamman-Rich); silicotuberculoza (examenul sputei si radiografii repetate o pot depista).


Foto: www.med-farm.ro
 

Vocea patologica (Tulburari semnificative ale vorbirii)

 
Vocea patologica (Tulburari semnificative ale vorbirii)
  • Vocea miastenicului variaza in raport cu gradul de oboseala musculara, devenind din ce in ce mai trenanta si mai asurzita, mai putin distincta si nazonata (din cauza interesarii valului palatin) pe masura ce bolnavul se oboseste mai mult, vorbind.
  • Vocea nazonata atrage in general atentia asupra unei afectiuni cu sediul in cavitatea nazofaringiana (abces amigdalian, sinuzita, tumori) si este foarte evidenta in paralizia postdifterica a valului palatului.
  • Vocea cerebelosului este scandata; timbrul este normal, dar debitul incetinit, exploziv si neregulat, cu caracter laborios in ce priveste emiterea sunetelor.
  • Vocea parkinsonianului. Acesta raspunde cu intarziere la intrebari. Vocea lui este surda, prost articulata, dar rapida, cu debitul precipitat (tahifemie), monotona si fara inflexiuni (a disparut melodia vorbirii).
  • Dizartria din paralizia generala progresiva se caracterizeaza prin modificarea timbrului si a debitului vorbirii, ce se insoteste de un tremor al muschilor peribucali. Vorbirea devine impiedicata, cu scapari de cuvinte, inversari de silabe si repetitii. Aceste tulburari se pun in evidenta cu ajutorul testelor clasice.
  • Dizartria pseudobulbarului. Asurzita si sacadata, aceasta vorbire are tonalitatea ragusita, dezagreabila. Aceste modificari survin din cauza mai multor factori: o pareza care imprumuta vocii caracterul nazonat si spasticitatea care o face rapida si exploziva, mai ales cu prilejul emotiilor.
  • Dizartria din scleroza laterala amiotrofica are un caracter sacadat si exploziv cu crize bruste de afonie. Paralizia limbii suprima uneori orice vorbire comprehensibila.
  • Dizartria din coreea acuta reflecta o greutate in vorbire. Cuvintele sunt articulate incet, penibil, cu o voce uneori nazonata; una sau doua silabe sunt corect pronuntate, apoi brusc vocea devine imperceptibila (coreea laringelui).
  • Dizartria din scleroza in placi se insoteste de o vorbire scandata si sacadata.
  • Dizartria din degenerescenta hepatolenticulara. Vocea este surda si tremurata, rostita lent si cu pauze inspiratorii prelungite (dispneumie).
  • Dizartria din delirium tremens. Vocea asurzita, nazonata, este in acelasi timp tremurata. Emisa printre dinti, rosteste cuvinte incomplet articulate.
Foto: www.logopedie-cid.ro
 

Suferi de constipatie? Cele mai bune ceaiuri impotriva constipatiei

 
Suferi de constipatie? Cele mai bune ceaiuri impotriva constipatiei
Constipatie - stare patologica care se manifesta prin retentia continutului intestinal in colon si in rect. Cauzele afectiunii sunt variate si ea poate fi de mai multe feluri.

Constipatia mecanica, care se produce in urma stenozei intestinale, de natura diferita (cicatriciala, tumorala).

Constipatia alimentara se instaleaza din cauza unei alimentatii prea sarace in resturi nedigerabile, astfel incat lipseste excitatia fiziologica a peretelui intestinal.

Constipatia dischinetica este provocata de tulburarea aparatului nervos din peretele intestinal, legata intim si de starea sistemului nervos vegetativ si central.

Dupa forma deosebim: constipatie atona (fecalele au aspectul unui cilindru cu brazde longitudinale); constipatie spastica (globurele dure asemenea cu fecalele de oaie).

Simptomele generale ale constipatiei sunt: dureri de cap, stari depresive, gust rau si miros urat in gura, limba acoperita, saburala. Tratamentul este in functie de forma constipatiei.


Cele mai bune ceaiuri impotriva constipatiei:

  • Crusin (coaja). Decoct din 30 g coaja, veche de cel putin un an, la 150 ml apa; se fierbe lent, timp de 30 de minute si se lasa sa traga sase ore. Se strecoara si se bea seara, la culcare.
  • Nalba mare (flori). Decoct din 3 g la o cana de apa; se fierbe 15 minute. Se strecoara si se bea cate o cana de ceai caldut, dimineata si seara.
  • Cicoare (radacina). Infuzie din o lingurita la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se beau trei cani pe zi.
  • Secara: 30 g; Orz: 30-50 g. Decoct din amestec la un litru de apa; se fierbe zece minute. Se strecoara si se beau doua cani pe zi.
  • Cimbrisor (planta intreaga, fara radacina). Infuzie din 10 g la un litru de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se beau trei cani pe zi.
  • Sena (frunze): 20 g; Soc negru (flori): 20 g; Lemn dulce (radacina): 20 g; Crusin (scoarta): 20 g; Anason (seminte): 10 g; Fenicul (seminte): 10 g. Se fierbe o lingurita din acest amestec de plante, bine maruntite, cu o cana de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se bea cate o cana de ceai cald, dimineata si seara.
  • Crusin (scoarta): 30 g; Porumbar (flori): 30 g; Revent (rizomi): 100 g. Se fierbe o lingurita din amestec cu o cana de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se bea cate o cana de ceai cald, dimineata si seara.
  • Sena (frunze):30 g; Fenicul (seminte): 20 g; Anason (seminte): 20 g; Lemn dulce (radacini): 20 g. Se fierbe o lingurita din amestecul de plante cu o cana de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau una-doua cani, de ceai cald, in cursul unei zile.
  • Crusin (coaja). Decoct din o lingura coaja bine maruntita care se opareste si se lasa un sfert de ora, apoi se fierbe, la foc domol, jumatate de ora. Se strecoara si se bea caldut, seara, la culcare.
  • Crusin (coaja). Pulbere: se iau doua-trei varfuri de cutit pe zi.
  • Volbura (planta intreaga). Infuzie din doua lingurite de plante maruntite puse la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute, acoperit. Se strecoara si se bea, dimineata, pe stomacul gol.
  • Volbura (planta intreaga). Tinctura, preparata din 20 g de plante macerate timp de zece zile in 100 ml alcool. Se iau doua-patru linguri, amestecate cu miere, dimineata, pe stomacul gol.
  • Volbura (planta intreaga). Pulbere, din care se iau doua varfuri de cutit amestecate cu miere, dimineata, pe stomacul gol.
  • Anghinare (frunze). Infuzie din o lingurita frunze la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi. Se recomanda, in special, in constipatia datorata unor disfunctii hepatice.
  • Porumbar (flori). Infuzie din o lingurita flori la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi. Este un laxativ usor.
  • Soc (flori). Infuzie din o lingurita flori la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se bea seara, inainte de culcare. Este un laxativ usor, recomandat in constipatie de natura nervoasa.
  • In (seminte). Se iau una-doua seminte cu putina apa, seara, la culcare. Datorita mucilagiilor pe care le contine are o actiune mecanica si poate fi folosit chiar in constipatiile rebele.
  • Mustar (seminte). Se iau semintele ca atare, cu putina apa, incepand cu o lingurita pe zi si ajungand, progresiv, la o lingura. Actioneaza atat prin iritarea locala la nivelul mucoasei gastrice cat si prin substantele mucilaginoase pe care le contin. Nu se administreaza copiilor.
  • Crusin (coaja); Volbura (planta fara radacina); Roinita (frunze). Decoct: se fierbe o lingura din amestecul de plante, timp de trei-cinci minute, cu o cana de apa. Se strecoara si se bea cate o cana seara (in constipatii rebele) si una dimineata, pe stomacul gol.
  • Crusin (coaja): 30 g; Porumbar (flori): 20 g; Tei (flori): 20 g; Papadie (planta fara radacina): 20 g; Fenicul (fructe): 10 g. Decoct din o lingura de amestec la o cana de apa fierbinte; se fierbe timp de cinci minute. Se bea seara, la culcare, indulcit cu miere.
  • 2 capsule Crusin, 2 capsule Papadie, 2 capsule Pir. Se iau toate o data, dimineata si la pranz, inainte de a manca.
  • Fenicul (seminte): 20 g; Nalba de padure (flori): 20 g; Trandafir (muguri florali): 20 g; Cimbrisor (planta intreaga): 20 g. Infuzie din o lingurita cu varf din amestecul de plante, pusa la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga cinci minute. Se strecoara si se bea o cana de ceai, seara, inainte de masa.
  • Prune uscate sau untdelemn de masline. Dimineata, pe nemancate, beti cate un pahar cu apa in care au „zacut” din seara anterioara, trei-cinci prune uscate sau luati doua linguri de untdelemn de masline.

Constipatiei prin atonie:

  • Se datoreste unui intestin lenes, atonic, care trebuie sa fie stimulat. Terapia este simpla; se bea zilnic, dimineata, pe stomacul gol, un pahar mare cu apa. Pentru intarirea musculaturii intestinale sunt recomandate ceaiurile de mai jos.
  • Fenicul (seminte): 100 g; Gentiana (radacina): 100 g; Menta dulce (frunze): 50 g; Rozmarin (frunze): 50 g; Anason (seminte): 100 g. Infuzie din o lingura de amestec la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se bea cate o cana de ceai dupa mesele principale.
  • 2 capsule de Crusin. Se iau inainte de fiecare masa.
  • 2 capsule de Ridiche neagra. Se iau la pranz si seara, in timpul mesei; stimuleaza ficatul.
  • 2 pastile de complex-Revent. Se iau dupa cele trei mese principale ale zilei.

Constipatie si nervozitate:

Sunteti constipati si nervosi. Este de la sine inteles ca nu veti scapa niciodata de prima fara sa va tratati, paralel si starea de nervi. Invatati sa va destindeti singuri, sa va autorelaxati. Dupa fiecare masa respirati profund de 20 de ori, umfland la maximum abdomenul in inspiratie, sugandu-l in expiratie.
  • Portocal amar (muguri florali): 50 g; Musetel mare (flori): 50 g; Nalba de padure (flori): 50 g; Trandafir (muguri florali): 100 g; Lamaita (planta fara radacina): 50 g. Infuzie din o lingura cu varf de amestec la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se bea o cana dimineata, pe nemancate si una seara, la culcare.
  • 2 capsule Pir. Se iau inainte de fiecare masa, pentru stimularea fluxului biliar si inlesnirea digestiei.
  • 2 pastile de complex-Revent. Se iau dupa mesele principale (pranz si cina), pentru usurarea tranzitului intestinal.

Constipatie si spasmofilie:

Se trateaza simultan, aducand organismului, in plus, acele oligoelemente de care are nevoie (calciu si magneziu).
  • Busuioc (frunze): 100 g; Verbina mirositoare (frunze): 50 g; Portocal amar (muguri florali): 50 g; Isop (planta fara radacina): 100 g; Menta dulce (frunze): 50 g. Infuzie din o lingura cu varf de amestec la un sfert de litru de apa clocotinda; se lasa sa traga 10-15 minute. Se strecoara si se bea cate o cana de ceai dupa mesele principale ale zilei.
  • 2 capsule de Coada calului. Se iau inainte de fiecare masa si ajuta, mai ales, pentru fixarea calciului.
  • 2 pastile de complex-structural. Se iau in timpul meselor de pranz si seara, pentru aportul de oligoelemente.
  • 2 capsule de Revent. Se iau dupa fiecare masa, dar fara abuz.
Foto: www.secretele.com
 

Suferi de balonare (meteorism)? Cele mai bune ceaiuri impotriva balonarii

 
Ceaiuri bune pentru balonari (meteorism)
Balonare - umplerea abdomenului ca urmare a aparitiei unei cantitati mari de gaze in stomac, dar mai ales in intestinul subtire si gros. Sunt generate fie de fermentarea glucidelor (mult C02), fie a protidelor (mult amoniac). Daca sunt trecatoare (de natura alimentara) se poate administra carbune activ care absoarbe gazele. Daca este de lunga durata trebuie consultat medicul.


Cele mai bune ceaiuri impotriva balonarilor:

  • Cardamon (fructe): 10 g; Obligeana (rizomi): 10 g; Valeriana (radacina): 10 g; Menta buna (frunze): 30 g; Musetel (flori): 30 g. Se fierb doua lingurite din amestecul de plante cu doua cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se bea cate o cana de ceai, dupa masa de pranz si cea de seara, inainte de culcare.
  • Musetel (flori): 100 g; Menta buna (frunze): 100 g; Valeriana (radacini): 100 g; Chimen (seminte): 100 g; Anason (seminte): 100 g. Se fierb trei lingurite din amestecul de plante cu trei cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, in cursul unei zile, trei cesti de ceai cald.
  • Anason (seminte): 10 g; Fenicul (seminte): 10 g; Menta buna (frunze): 20 g; Musetel (flori): 30 g; Crusin (scoarta): 30 g. Se fierb trei lingurite din amestecul de plante cu trei cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, in cursul unei zile, trei cesti de ceai cald.
  • Chimen (seminte): 10 g; Portocala (coaja): 10 g; Crusin (scoarta): 100 g. Se fierb doua lingurite din amestecul de plante cu doua cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, in cursul unei zile, doua-trei cesti de ceai cald.
  • Pelin (frunze): 10 g; Coada calului (toata planta): 30 g; Coada soricelului (toata planta): 30 g; Sclipeti (radacina): 30 g. Se fierb trei lingurite din amestecul de plante cu trei cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, in cursul unei zile, trei cesti de ceai cald.
  • Anason (planta intreaga). Se pune o lingurita de planta la 300 ml de apa clocotinda si se lasa 20 de minute ca sa traga. Se strecoara si se bea, in trei reprize, inaintea meselor principale. Se tine putin timp, deoarece anetonul pe care-l contine anasonul este toxic.
  • Coriandru (seminte). O lingurita de fructe zdrobite se pune la 300 ml de apa clocotinda si se lasa sa infuzeze cinci-zece minute. Se strecoara si se bea caldut, fractionat, in decursul unei zile.
  • Musetel (flori). Se pune o lingurita varfuita de flori la o cana de apa clocotinda si se lasa sa traga timp de o jumatate de minut. Se strecoara si se bea inghititura cu inghititura.
  • Salvie (frunze). Se pune o lingurita varfuita de flori la o cana de apa clocotinda si se lasa sa traga timp de o jumatate de minut. Se strecoara si se beau doua cesti, zilnic.
  • Coada soricelului (planta intreaga). Se pune o lingurita varfuita de flori la o cana de apa clocotinda si se lasa sa traga timp de o jumatate de minut. Se strecoara si se bea cu inghitituri mici.
  • Anason (seminte sau fructe). Se pun 30 g seminte (fructe) la un litru de apa, se lasa sa clocoteasca zece minute, apoi sa traga un sfert de ora. Se strecoara si se bea cate o cana de ceai, dupa mese.
  • Musetel (flori). Se pun una-doua lingurite de flori la o cana de apa clocotinda, se lasa sa traga doua-trei minute. Se strecoara si se beau una-doua cani pe zi.
  • Busuioc (frunze). Se pune o lingura de frunze la o cana de apa clocotinda si se lasa sa traga doua-trei minute. Se strecoara si se beau doua cani pe zi.
  • Menta (frunze). Se pune o lingura de frunze la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga doua-trei minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi, dupa mese.
  • Maghiran (frunze). Se pune o lingura de frunze la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga doua-trei minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
  • Cimbrisor (seminte). Se pun 30 g seminte la un litru de apa, se lasa sa clocoteasca 10 minute, apoi sa traga un sfert de ora. Se strecoara si se bea cate o cana de ceai, dupa mese.
Foto: www.medguru.ie
 

Dr. Hart: Laxativ natural cu senna si aloe - prospect

 
Dr. Hart: Laxativ natural cu senna si aloe - prospect
Dr. Hart: Laxativ natural cu senna si aloe contine substante bioactive cu efecte benefice in sustinerea functionarii normale a sistemului digestiv prin mentinerea tranzitului intestinal normal.

Senna stimuleaza motilitatea intestinala, producand evacuarea continutului intestinal. Aloe are efect emolient si protector asupra mucoasei gastrice. Asocierea celor doua extracte permite manifestarea unui efect laxativ bland.


Ingrediente/comprimat:

Extract uscat din fructe de Siminichie/Senna (Cassia angustifolia/Cassia acutifolia) 120 mg*, standardizat la minim 20% senozide (echivalent cu 24 mg* senozide B); lactoza monohidrat (stabilizator); polivinilpirolidona (agent de ingrosare); extract hidroalcoolic uscat 4:1 din gel de Aloe vera 40 mg*; amidon de porumb (stabilizator); talc (agent antiaglomerant); polivinilpolipirolidona si celuloza microcristalina (stabilizatori); stearat de magneziu si dioxid de siliciu coloidal anhidru (agenti antiaglomeranti). *Doza zilnica nu a fost stabilita.


Mod de utilizare:

1-2 comprimate seara, inainte de culcare sau la nevoie. Comprimatele se inghit intregi, cu o cantitate suficienta de lichid. Nu se administreaza pentru mai mult de 7 zile consecutiv fara sfatul medicului, deoarece exista riscul crearii dependentei.


Atentionari:

- Produsul contine lactoza!
- A nu se lasa la indemana si la vederea copiilor mici.
- A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic.
- Suplimentele alimentare nu inlocuiesc o dieta variata si echilibrata si un mod de viata sanatos.
- Produsul este contraindicat copiilor sub 12 ani, femeilor insarcinate sau care alapteaza, persoanelor cu intoleranta la lactoza sau cu sensibilitate la oricare dintre ingrediente, persoanelor cu obstructii intestinale, ulcere sau boli inflamatorii intestinale.
- A se pastra la temperaturi sub 25° C, in ambalajul original.
- A se consuma, de preferinta, inainte de sfarsitul perioadei inscrise pe ambalaj (EXP).

Producator: S.C. Laropharm S.R.L.
Sos. Alexandriei, nr. 145A, Bragadiru, jud. Ilfov, Romania.
Supliment alimentar notificat la S.N.P.M.A.P.S. cu nr. 9084/2014.

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical. Cititi pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse!

Foto: www.drhart.ro
 

Valevit drajeuri - prospect

 
Valevit drajeuri - prospect
Caracteristici...

Atat extractul de radacini de valeriana cat si extractul de frunze de melisa actioneaza asupra receptorilor GABA de la nivelul sistemului nervos central, iar periferic determina o relaxare a muschilor netezi. Combinatia celor doua ingrediente are un efect benefic asupra tulburarilor de somn, nervozitatii, epuizarii si anxietatii.


Compozitie:

100 mg extract hidroalcoolic uscat din radacina de valeriana (Valeriana officinalis), 90 mg extract metanolic din frunze de roinita (Melissa officinalis) si alte ingrediente.


Indicatii...

Produs din plante care contribuie la ameliorarea simptomelor starilor usoare de stres, si de tensiune nervoasa. Poate fi folosit si de catre persoanele cu tulburari minore ale somnului.


Mod de administrare...

Adulti si adolescenti de peste 12 ani: 1 drajeu, la nevoie. Doza maxima zilnica: 4 drajeuri. Durata administrarii: maxim 2 saptamani.


Contraindicatii...

Hipersensibilitate la extractul de radacina de valeriana, la extractul de frunza de roinita, la lactoza sau la oricare din celelalte ingrediente ale produsului.


Alte aspecte relevante clinic...

Reactii secundare: probleme gastrointestinale (greata si crampele abdominale - datorita extractului din radacina de valeriana).

Atentionare: contine lactoza, glucoza si zaharoza - precautii in cazul intolerantei la unele zaharuri.

Sarcina si alaptare: intrucat nu exista date suficiente asupra utilizarii, folosirea nu este indicata.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje: poate afecta reactivitatea si abilitatea de a conduce sau de a folosi utilaje (in special in cazul consumului concomitent de alcool).

Interactiuni: efectul poate fi reciproc amplificat la administrarea simultana a medicamentelor somnifere sintetice sau sedative. Efectul preparatelor din radacina de valeriana poate fi sporit daca in acelasi timp este consumata si o cantitate mare de alcool.


Categorie...

Supliment alimentar. Disponibil in farmacii.


Ambalaj...

Cutii cu 20 drajeuri.


Producator...

Pharmazeutische Fabrik Montavit Ges.m.b.H, 6067 Absam, Austria. Notificat SNPMAPS nr. 9432/2015.

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical. Cititi pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse!

Foto: tiliya.com
 

Ceaiuri bune pentru colita de putrefactie

 
Ceaiuri bune pentru colita de putrefactie
Colita de putrefactie este o afectiune ce perturba numai functia normala a colonului (intestinului gros) drept, fara nicio leziune la nivelul acestuia. Deci avem de-a face cu o asa-numita afectiune functionala, de aceea numele de colita de putrefactie nu corespunde realitatii, pentru ca mucoasa colonului nu se inflameaza, asa cum se intampla la colite.

Aici este vorba de o colopatie de putrefactie sau de o putrefactie intestinala anormala, in care procesul de descompunere al proteinelor vegetale sau animale, cu ajutorul bacteriilor din flora microbiana intestinala, are loc pe cantitate mai mare de substante albuminoide nedigerate, astfel incat gazele rau mirositoare si substantele foarte toxice, ce rezulta din acest proces, sunt si ele in cantitate mai mare.


Semnele colopatiei de putrefactie sunt dureri abdominale, scaunele moi alcaline, bogate in amoniac, urat mirositoare (fetide). Pentru vindecare trebuie tinut un regim alimentar sarac in albumine. Consumul de iaurt sau lapte batut este benefic. Aceste alimente contin bacterii care dilata intestinul si opresc efectul germenilor de putrefactie.

Procesul de putrefactie din intestin trebuie neaparat combatut cu mijloace terapeutice. In caz contrar, exista pericolul de intoxicatie a organismului pornind de la intestin, in sensul ca ficatul, rinichii, sangele si mucoasa intestinala nu mai au capacitatea de eliminare a toxinelor.

Va recomandam sa cititi si: Colitele cronice la copii


Ceaiuri bune pentru colita de putrefactie...

  • Nuci verzi (esenta). Se iau cam 25 de nuci verzi, se taie marunt si se pun intr-o sticla. Se toarna peste ele alcool rafinat, in concentratie de 38-40% si se lasa sticla, la loc calduros, timp de trei saptamani. Apoi se strecoara tot continutul si se trece in sticle negre inchise ermetic. Se va lua, zilnic, cate o lingurita de esenta, diluata in putin ceai caldut, ori apa, ori apa minerala.
  • Musetel (flori). Infuzie din una-doua lingurite la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga un minut. Se strecoara si se bea cate o cana dupa mese.
  • Coada soricelului (flori). Infuzie din doua linguri de flori in 500 ml apa clocotinda; se lasa sa traga unu-doua minute. Se strecoara si se bea intreaga cantitate intr-o zi.
  • Sunatoare (toata planta fara radacina). Infuzie din o lingura de planta maruntita la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga unu-doua minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
Foto: dozadesanatate.ro
 

Ceaiuri bune pentru colite

 
Ceaiuri bune pentru colite
Colitele sunt inflamatii ale colonului (intestinului gros) asociate uneori cu cele ale intestinului subtire (enterocolite). O colita se manifesta cu diaree, puroi si sange in scaun, fecale lichide, nevoie permanenta si dureroasa de a defeca (tenesme), falsa dorinta de defecatie, dureri abdominale difuze. Febra poate sau nu sa existe. Cauzele declansarii colitelor sunt infectioase bacteriene (colita si rectocolita dizenterica), toxiinfectioase alimentare, toxice (enterocolita mercurica), parazitare, autoimunitare (rectocolita hemoragica), virotice.


Ceaiuri bune pentru colite

  • Iarba neagra (flori): 100 g; Maghiran (frunze): 100 g; Trandafir (muguri florali): 100 g; Cimbru (frunze): 100 g; Roinita (frunze): 100 g. Infuzie din cinci linguri de amestec de plante puse la un litru de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute intr-un vas acoperit. Se strecoara si se bea, zilnic, un litru de ceai.
  • Nalba mare (radacini): 25 g; Afin (frunze): 25 g; Soc negru (flori): 25 g; Musetel (flori): 25 g; Galbenele (flori): 25 g; Coada soricelului (planta fara radacina): 25 g. Se fierb trei lingurite de amestec cu trei cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, zilnic, trei cesti de ceai cald.
  • Musetel (flori). Este un puternic antiseptic datorat continutului ridicat in azulene. Infuzie din una-doua lingurite de flori puse la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se beau doua cani pe zi, dupa mese.
  • Musetel (flori). Extractie dubla. Macerat la rece din una-doua lingurite de flori la o jumatate de cana de apa, timp de 30 minute; se filtreaza iar florile se infuzeaza cu alta jumatate de cana de apa clocotinda, apoi se strecoara. Cele doua lichide se amesteca si se beau in cursul unei zile una-doua cani.
  • Coada soricelului (flori). Infuzie din doua linguri de flori la o jumatate de litru de apa care clocoteste; se lasa sa traga zece minute, acoperita. Se strecoara si se bea intreaga cantitate de ceai, pe parcursul unei zile.
  • Cimbrisor si Cimbru de cultura (planta intreaga, fara radacina). Infuzie din una-doua lingurite de plante la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute, acoperita. Se strecoara si se beau doua cani pe zi.
  • Cimbrisor si Cimbru de cultura (planta intreaga, fara radacina). Infuzie din o lingura din amestecul de plante la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute, acoperita. Se strecoara si se iau doua-trei linguri pe zi.
  • Cerentel (radacina). Decoct din doua lingurite de radacina, taiata marunt, la o cana de apa fierbinte; se lasa sa fiarba doua-trei minute. Se strecoara si se bea asociat cu musetel, menta, sunatoare.
  • Sunatoare (planta intreaga, fara radacina). Infuzie din o lingurita de plante maruntite la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga cinci minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
  • Musetel (flori); Coada soricelului (flori); Sunatoare (planta fara radacina); Roinita (frunze); Menta (frunze); Talpa gastii (frunze); Fenicul (fructe). Infuzie din una-doua lingurite din amestecul de plante la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani, pe zi, dupa mese.
  • Musetel (flori): 20 g; Coada soricelului (flori): 30 g; Menta (frunze): 20 g; Salvie (frunze): 10 g; Mataciune (planta intreaga): 10 g; Coriandru (fructe): 10 g. Infuzie din o lingura de amestecul de plante la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se beau una-doua cani, pe zi, dupa mese.
  • 2 capsule de Angelica. Se iau inainte de fiecare masa.
  • 2 capsule de Urzica moarta. Se iau in timpul micului dejun si al pranzului.
Foto: okmedical.ro
 

Omega-3 - sustine inima, lupta cu depresia si excesul de greutate

 
Omega-3 - sustine inima, lupta cu depresia si excesul de greutate
Conform studiilor efectuate, grasimile pot duce la exces de greutate, dar si la pierderi de masa corporala. Acestea pot provoca afectiuni precum ateroscleroza, bolile cardiace si tumorale, dar au si rol de prevenire a acestora. Desi exista numeroase grasimi daunatoare, este important sa se consume, pe cat posibil, cele care au rol benefic pentru organism.


Omega-3 - rol de sustinere activa a inimii...

Omega-3 este unul dintre cele mai importante grupuri de acizi grasi, care ajuta la mentinerea starii generale de sanatate a organismului. Cea mai bogata sursa de Omega-3 este oferita de alimente precum pestele si fructele de mare.


Chiar si in cantitati mici, acesti acizi contribuie in mod considerabil la scaderea nivelului marit de colesterol si de trigliceride, cat si la reducerea coagularii sangelui, determinand astfel o functionare optima a inimii si a sistemului circulator.

Prezenta acestor acizi grasi in regimul alimentar de zi cu zi este esentiala, deoarece scad riscul de formare a compusilor cancerigeni.

In urma studiilor efectuate, cercetatorii Bang, Dyerberg si colaboratorii au observat ca populatiile de eschimosi din partea vestica a Groenlandei acuza foarte rar probleme ale sistemului cardiovascular. Regimul lor alimentar este deosebit de bogat in peste si fructe de mare, care contin cantitati mari de proteine si grasimi, insa cantitati mici de colesterol.

Cu toate ca si in tarile dezvoltate din Europa si America se consuma cantitati mari de proteine si grasimi, se semnaleaza mult mai frecvent afectiuni cardiovasculare. Care sunt cauzele? Diferenta consta in faptul ca hrana eschimosilor contine doze mari de proteine si grasimi de origine marina, in special, acizi grasi polinesaturati din familia Omega-3.

Consumand preponderent peste, organismul unui eschimos asimileaza din alimentatie de cel putin de 10 ori mai multi acizi grasi Omega-3, comparativ cu populatiile care traiesc in tarile dezvoltate. Dintre acizii grasi nesaturati esentiali Omega-3, cei mai importanti sunt acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA).


Eficienta Omega-3 in lupta cu depresia...

Acizii Omega-3 ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos, avand o actiune eficienta in reducerea predispunerii la depresie si in imbunatatirea starii de spirit. Grupul Omega-3 este un compus esential al tesutului extrem de activ - cortexul cerebral, fiind responsabil de buna functionare a celulelor nervoase.


Rolul Omega-3 impotriva excesului de greutate...

Prezenta acestor acizi grasi in regimul alimentar are un efect inhibitor asupra formarii de tesut adipos, stimuland astfel descompunerea lui activa. In urma cresterii in alimentatie a aportului de acizi Omega-3, se constata pierderea de masa de grasime din corp si scaderea indicelui greutatii corporale (BMI).

Datorita atributelor lor pozitive, acizii Omega-3 pot constitui un nutrient valoros pentru persoanele care se confrunta cu exces de greutate. Cu toate acestea, nu doar acest tip de grasime poate ajuta la pierderea kilogramelor in plus.

Trei studii efectuate au confirmat utilitatea acizilor Omega-3 in procesul de slabire. Primul a fost realizat de facultatea Universitatii Carol din Praga. Autorii au administrat unui esantion de 20 de femei supraponderale, timp de trei saptamani, suplimente cu Omega-3 sau placebo. Participantele au trebuit sa urmeze un regim alimentar cu nivel scazut de calorii si un program de exercitii fizice. La finalul perioadei de studiu, s-a constatat ca femeile care au primit Omega-3, au slabit mai multe kilograme decat femeile carora le-a fost administrat placebo. Mai mult decat atat, circumferinta taliei s-a micsorat semnificativ fata de grupul de comparare.

Cercetatorii de la Universitatea Australiei de Sud din Adelaide au efectuat teste pe soareci si oameni si au descoperit, la randul lor, ca acizii grasi Omega-3 reduc cantitatea de grasime din jurul abdomenului (de asemenea, cu conditia adoptarii unui regim alimentar sanatos si a practicarii de activitati fizice in mod regulat).

In ceea ce priveste al treilea studiu, realizat la Ohio State University College of Medicine din Columbus, s-a demonstrat ca acizii Omega-3 scad nivelul starilor inflamatorii la persoanele supraponderale, la persoanele de varsta inaintata si la cele cu un stil de viata sedentar. Omega-3 si in special, acidul eicosapentaenoic (EPA), ajuta la reducerea inflamatiei si la micsorarea dimensiunii celulelor tesutului adipos.


Nevoia de suplimentare...

Consumul unei cantitati adecvate de acizi grasi, lucru esential pentru sanatate, nu este, insa, o sarcina usoara. Regimul zilnic mediu de alimentatie nu acopera necesarul de acizi Omega-3, in schimb este bogat in grasimi si alte substante daunatoare, care impiedica impactul pozitiv al acestora asupra organismului.

Din cauza carentelor nutritionale existente si a modului inadecvat de hranire, din grija pentru sanatatea fiecaruia dintre noi, se recomanda din ce in ce mai frecvent administrarea acestor acizi grasi valorosi sub forma de suplimente alimentare, care ajuta la functionarea in conditii optime a intregului organism.

Bibliografie: Sanatatea A-Z. Foto: on-thewall.com
 

Luteina - solutia salvatoare pentru ochi

 
Luteina - solutia salvatoare pentru ochi
O noapte de nesomn, multe ore in sir petrecute in fata calculatorului si o alimentatie inadecvata sunt suficiente pentru ca cearcanele, pungile sau umflaturile de sub ochi sa apara. Pentru a preveni acest lucru si pentru a pastra o privire frumoasa, agera si activa, trebuie sa avem grija de ochii nostri.


Cum putem avea grija de ochii nostri?

Pielea din jurul ochilor este foarte sensibila, delicata si predispusa la iritatii, fiind astfel expusa usor la diversele excese cotidiene. Cu toate acestea, produsele cosmetice selectate in mod corespunzator, tratamentul de demachiere din „trusa personala” si odihna suficienta pot face minuni.


Alegeti un preparat adecvat tipului de ten!

Datorita sensibilitatii ochilor, inca din perioada tineretii, trebuie sa avem grija in mod regulat de acestia si de pielea din jurul lor.

Incepand cu varsta de 20 de ani, se recomanda folosirea cremelor hidratante cu o textura usoara pentru aplicare „sub ochi”, iar dupa varsta de 30 de ani, este indicata apelarea la produse cosmetice cu rol de regenerare activa. Acestea reduc cearcanele si pungile din jurul ochilor si contracareaza procesul de imbatranire.

Dupa varsta de 40 de ani, un rol benefic pentru ochi il au tratamentele intensive cu ser anti-cearcane, care hidrateaza, hranesc si intaresc pielea.

Dupa varsta de 50 de ani, in cazul in care pielea devine mai putin elastica si ridurile din jurul ochilor se adancesc, specialistii recomanda utilizarea unei creme speciale pentru mentinerea fermitatii pielii, iar pentru persoanele de varsta inaintata acele creme care imbunatatesc densitatea pielii din jurul ochilor si pot avea un efect puternic de lifting si de regenerare.


Care sunt solutiile alternative?

Pentru restabilirea stralucirii ochilor, de ajutor pot fi si remediile traditionale facute in casa sub forma de comprese cu infuzii de plante si decocturi.


Luteina - solutia salvatoare pentru ochi...

Deoarece nu totul poate fi reparat prin ingrijirea la exterior, persoanelor care isi folosesc in mod excesiv vazul (lucrul indelungat in fata calculatorului sau privitul la televizor), li se recomanda sa apeleze la luteina, un compus chimic organic apartinand xantofilei (pigment din plante din grupul carotenoidelor).

In organismul nostru, cantitatea cea mai mare de luteina se acumuleaza in macula (elementul structural al ochiului responsabil de distingerea culorilor si claritatea imaginii). Carenta de luteina afecteaza functionarea maculei.

Pe langa rolul de protectie pe care il are asupra ochilor, luteina imbunatateste capacitatea de memorare si infrumuseteaza pielea. Cantitati mari de luteina se gasesc in legumele verzi (varza, varza de Bruxelles, spanacul) si in galbenusul de ou.

Din pacate, acest compus organic este „pretentios” si isi pierde din proprietatile miraculoase, atunci cand legumele sunt fierte sau cand sunt taiate cu cutitul. Din acest motiv, aceasta trebuie administrata sub forma de preparate speciale.

Utilizarea luteinei ca supliment alimentar de catre pacientii care sufera de degenerescenta maculara a dus la imbunatatirea vederii, ceea ce sugereaza posibilitatea de folosire a suplimentelor atat pentru profilaxie, cat si in tratamentul afectiunilor oculare.

Degenerescenta maculara (AMD - Age-related Macular Degeneration) este considerata, in prezent, ca o boala a societatii moderne. In tarile dezvoltate, AMD este cea mai frecventa cauza a pierderii vederii la persoanele cu varsta de peste 65 de ani. Datele epidemiologice arata ca este o boala sociala si afecteaza circa 25 de milioane de oameni.

Bibliografie: Sanatatea A-Z. Foto: adevarul.ro
 

Parodontoza - cauze, tratament, paste de dinti recomandate

 
Parodontoza - cauze, tratament, paste de dinti recomandate
Conform studiilor efectuate, 7 din 10 romani sufera de parodontoza. Pe langa carii, aceasta este cea mai frecvent intalnita afectiune a cavitatii bucale si, de departe, cea mai periculoasa. Se poate vindeca parodontoza? Cum? Din pacate, majoritatea populatiei nu cunoaste riscurile existente sau pur si simplu nu tine cont de acestea.


Incidenta parodontozei...

Forma avansata a parodontozei, care necesita tratament specializat (de exemplu, reconstructia partilor afectate ale osului) se manifesta la unul din zece romani. Ca si comparatie, incidenta diabetului este de doua ori mai mica, parodontoza fiind o problema de sanatate mult mai des intalnita decat hipertensiunea arteriala sau obezitatea.


Pana de curand, s-a crezut ca aceasta afectiune este cauzata de slabirea gingiilor, iar pentru intarirea lor, se recomanda stimularea circulatiei sanguine prin masarea acestora cu ajutorul periutei de dinti. De cele mai multe ori, efectul a fost opus celui asteptat: perii raneau gingiile, amplificandu-se astfel procesul de inflamare si tumefierea acestora.


Cum putem avea probleme cu gingiile in doar 4 zile...

In prezent, parodontoza este asociata cu periajul incorect al dintilor, in urma caruia se depun reziduuri alimentare ce se transforma in tartru. Acesta este cauza directa a aparitiei parodontozei la circa 90% din cazuri.

Sunt suficiente doar 4 zile, in care, daca nu ne spalam pe dinti, la nivelul gingiilor se poate dezvolta o infectie (gingiile devin umflate, iritate, se inrosesc), acesta fiind primul pas spre aparitia parodontozei.


Primele simptome: inflamarea gingiilor...

Inrosirea si inflamarea gingiilor reprezinta primele semnele vizibile ale unei posibile infectii, iar in timpul periajului poate aparea si sangerarea gingivala. La o forma avansata a bolii parodontale, sangerarea se poate produce si in timpul masticatiei alimentelor tari.

Aceste simptome sunt deseori insotite de respiratie urat mirositoare, care poate provoca un disconfort real persoanelor care se confrunta cu aceasta situatie, determinandu-i pe acestia sa caute ajutor medical si, implicit, sa urmeze un tratament special.

Boala parodontala este o afectiune extrem de grava, iar intr-o faza avansata, datorita pungilor create la baza dintilor care pot cuprinde chiar si radacinile, se poate ajunge la distrugerea tesuturilor de sustinere a dintilor, la mobilitatea dintilor si la deplasarea acestora.

Acest proces este insotit de distrugerea osului, vizibila la analiza cu raze Roentgen. Daca dintele isi pierde punctul de fixare, devine, desigur, mobil si poate exista pericolul de a-l pierde. In perioada acutizarii bolii, se poate forma puroi si poate aparea durerea.


Cauzele dezvoltarii parodontozei...

Cel mai important factor al dezvoltarii acestor complicatii este crearea placii bacteriene, care constituie un focar de microorganisme si bacterii, ce contribuie la dezvoltarea cariilor si la infectarea gingiei. Aceste infectii apar in urma igienei necorespunzatoare a cavitatii bucale, in special, in zonele interdentare, unde curatarea este dificila.


Profilaxia si tratamentul parodontozei...

Datorita tendintei permanente de refacere a placii bacteriene, este necesara inlaturarea ei mecanica in timpul periajului si curatarea spatiilor interdentare cu ata dentara, scobitori sau periute de dinti. Igiena corecta a cavitatii bucale sta la baza profilaxiei si are un rol esential in cadrul tratamentului gingivitei sau a parodontozei.

Intrucat aceste afectiuni sunt de natura progresiva, foarte importanta este inlaturarea precoce a simptomelor, oprirea sau incetinirea evolutiei bolii, reconstructia si restaurarea functiei si esteticii dintilor. Acest lucru poate fi realizat prin indepartarea in mod regulat a tartrului (detartraj), prin tratarea radacinii dintilor si prin interventii chirurgicale de refacere a tesutului parodontal, care se completeaza cu tratament pe baza de medicamente.

Folosirea produselor chimice de mentinere a igienei pe termen lung este utila, de exemplu, in cazul cariei avansate. In acest scop, se foloseste clorhexidina sub forma de apa de gura, gel, irigare, tablete de supt sau ca adaos la pastele de dinti (agentii patogeni prezinta o sensibilitate deosebita la acest element chiar si in concentratii scazute).


Pastele de dinti recomandate...

Pentru o actiune completa asupra danturii si gingiilor, pastele de dinti trebuie sa contina si alte ingrediente care ajuta in procesul de vindecare a parodontozei cum ar fi compusii fluorurati care previn cariile dentare si reduc sensibilitatea dintilor, extractele din plante si alte substante cu actiune antiinflamatoare.

Printre acestea, un ingredient ce merita mentionat este lactatul de aluminiu. Chiar si in concentratie mica, acest compus intareste mucoasa, asupra careia actioneaza astringent, asigurand astfel protectia impotriva iritatiei provocate chimic sau mecanic si prevenind infectiile bacteriene.

Lactatul de aluminiu imbunatateste etanseitatea epiteliului, contribuind la reducerea sangerarii gingiilor si accelereaza vindecarea ranilor. Datorita acestui ingredient important, resturile de saliva ce contin mucus concentrat sunt eliminate, facilitand astfel clatirea. Saliva proaspat secretata are deja o densitate mult mai mica, curatand eficient cavitatea bucala.

Lactatul de aluminiu actioneaza, de asemenea, ca un analgezic usor asupra gingiilor iritate si inflamate. Tratarea parodontozei este cu atat mai eficienta, cu cat se iau masurile adecvate din timp. Cu toate acestea, eficacitatea interventiilor si succesul tratamentului depind de aplicarea cu regularitate a recomandarilor medicului specialist.

Bibliografie: Sanatatea A-Z. Foto: dsdentalclinic.ro
 

Rolul esential al magneziului si al potasiului pentru organism

 
Rolul esential al magneziului si al potasiului pentru organism
Aveti spasme la nivelul pleoapelor, simtiti crampe in zona coapselor si a gambelor? Aveti o stare de neliniste nejustificata sau intampinati probleme cu somnul? Toate acestea pot fi adesea simptome ale deficitului de magneziu sau potasiu.


Magneziul - element de baza pentru organism...

Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale din corp alaturi de calciu sau fier si este implicat in transmiterea impulsurilor nervoase, fiind responsabil de buna functionare a creierului. Acest macroelement actioneaza asupra sistemului nervos central si este indispensabil functionarii optime a sistemului cardiovascular si a sistemului imunitar. Acesta are rolul de a mentine sanatatea oaselor, a dintilor si a inimii.


De asemenea, magneziul ajuta la obtinerea energiei din hrana si permite ca muschii sa lucreze, avand actiune anti-sclerotica si prevenind formarea depunerilor periculoase de colesterol. In plus, stimuleaza metabolismul, amelioreaza starea de oboseala si nervozitate si protejeaza impotriva alergiilor.

In fiecare zi, corpul uman elimina magneziu, de aceea nivelul sau in organism trebuie suplimentat in mod constant (doza zilnica recomandata de magneziu pentru un adult este de 375 mg).

Exista numerosi factori care cauzeaza pierderile mari de magneziu din organism, cum ar fi:
→ regimul alimentar bogat in grasimi si produsele cu un aport scazut de magneziu;
→ starile inflamatorii la nivel gastrointestinal sau diareea;
→ afectiunile renale;
→ administrarea de medicamente (antibiotice, diuretice);
→ transpiratia excesiva pe timpul verii sau efortul fizic intens;
→ febra;
→ sarcina si alaptarea;
→ tratamentele speciale de slabire;
→ consumul in exces de bauturi carbogazoase, alcool, cafea, ceai negru si conserve;
→ stresul.


Actiunea complementara a potasiului...

Potasiul are o actiune similara cu cea a magneziului asupra organismului, iar cauzele carentei sale sunt relativ asemanatoare. Acesta intervine in mentinerea echilibrului electrolitic al organismului, influentand functionarea optima a sistemului nervos si a celui muscular si avand un rol esential in oxigenarea creierului, in functionarea optima a rinichilor si a inimii si in metabolismul glucidelor.

Trebuie retinut faptul ca organismul nostru are nevoie de magneziu si potasiu, in special, dupa efectuarea de efort fizic intens sau de lunga durata, atunci cand apare o pierdere semnificativa de electroliti. Cele doua elemente lucreaza impreuna, impiedicand supraincalzirea organismului.

In urma procesului natural de transpiratie, organismul elimina atat apa, cat si magneziu si potasiu. In caz de deshidratare severa, care este o stare periculoasa, se amplifica si senzatia de oboseala, impunandu-se astfel furnizarea rapida a cantitatii necesare de electroliti pentru corpul uman.


Simptomele carentei de magneziu si potasiu...

Avand in vedere sfera larga de actiune a acestor doua elemente, deficitul lor poate prezenta simptome diverse in organism. Aceste carente pot fi, insa, asimptomatice pe o perioada lunga de timp. Primele semnale apar sub forma de spasme la nivelul pleoapelor, crampe la nivelul gambelor, picioarelor si degetelor de la picioare in timpul noptii, dureri de cap si ameteli, iritabilitate si stare permanenta de oboseala.

Daca acest deficit persista, pot aparea probleme de concentrare, pierderea brusca a echilibrului, stari de anxietate si depresie, cat si tulburari de ritm cardiac si ingustarea vaselor sangvine.

Nivelul scazut de magneziu din organism poate fi un factor de risc pentru infarctul miocardic acut. De asemenea, alte simptome pot fi varsaturile, crampele intestinale si la stomac si, alternativ, diaree sau constipatie, iar femeile in timpul sarcinii pot avea dureri uterine premature.


Magneziul si potasiul in regimul alimentar...

Cea mai buna sursa naturala de magneziu este cacaua - ciocolata amara. O cantitate mare de magneziu se poate procura si din seminte de soia, seminte de dovleac, faina de hrisca si mei, fasole, mazare, nuci, alune, arahide si migdale, produse de panificatie cu seminte si paste.

De asemenea, pestele de apa sarata (in special tonul) si legumele cu frunze verzi (clorofila, pigmentul verde al plantelor contine magneziu), fructele proaspete (cu exceptia bananelor) si fructele uscate au o concentratie mare de acest element.

Absorbtia acestuia este inlesnita de proteine, acizi grasi nesaturati, vitamina B6 si vitamina D. Dintre alimentele pe care le consumam zilnic, rosiile si produsele sale derivate (sucul de rosii, ketchup-ul, pasta de tomate) prezinta un continut bogat in potasiu. Surse importante de potasiu pot fi si cartofii dulci, avocado-ul, bananele, citricele, semintele de floarea-soarelui si legumele cu frunze.

Bibliografie: Sanatatea A-Z. Foto: www.sanatatesistaredebine.ro
 

DIABESTOP - inamicul natural al dulciurilor!

 
DIABESTOP - inamicul natural al dulciurilor!
Beneficii:

  • DIABESTOP® scade apetitul pentru dulciuri.
  • DIABESTOP® normalizeaza glicemia.
  • DIABESTOP® creste toleranta la glucoza.
  • DIABESTOP® transforma glucidele in energie.
  • DIABESTOP® regenereaza celulele pancreatice.
  • DIABESTOP® reface senzitivitatea nervilor afectati.
  • DIABESTOP® reduce complicatiile cronice ale diabetului: hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral, tulburari cognitive si memorie, depresie, neuropatie, retinopatie, dislipidemie, obezitate, osteoartropatie, steatoza hepatica, pancreatita, tumori pancreatice, infectii, insuficienta renala.
Administrare:
1-2 capsule pe zi. Acesta este un supliment alimentar. Cititi cu atentie prospectul.

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical. Cititi pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse!

Foto: www.cosmopharm.eu



 

ThermaCare - bandaj cald impotriva durerilor musculare si articulare

 
ThermaCare - bandaj cald impotriva durerilor musculare si articulare
Ce este?

ThermaCare® este un bandaj cald terapeutic. La contactul cu aerul, acesta produce caldura in mod constant, ce relaxeaza in profunzime muschii tensionati si ajuta la ameliorarea durerilor articulare.


Beneficii principale:

- ThermaCare® amelioreaza eficient durerile musculare si articulare.
- ThermaCare® actioneaza local asupra sursei durerii.
- ThermaCare® nu contine substante medicamentoase, actioneaza doar prin puterea caldurii.
- ThermaCare® este usor de folosit, confortabil, subtire.
- ThermaCare® nu are miros.


Forma de prezentare:

2 variante ce se ajusteaza perfect pe zona dureroasa:
- partea inferioara a spatelui: centura flexibila, adaptabila, optima, marime universala (s-xl);
- ceafa, umeri si incheietura mainii: bandaj cald, cu forma adaptabila, optima.


Durata de actiune:

Ameliorarea durerii de lunga durata: 8-12 ore de caldura terapeutica, cu o temperatura uniforma pe toata perioada.
 

Diaree - tratament cu ceaiuri

 
Diaree - tratament cu ceaiuri
Diaree - stare patologica ce se caracterizeaza prin accelerarea tranzitului intestinal, scaune frecvente si lichide. Cauza este iritatia peretelui intestinal, fie prin secretie excesiva de lichid, fie prin absorbtia insuficienta a acestuia de catre peretele intestinal. Se formeaza deci in intestin produse care excita peretele intestinal (musculatura), provocand contractii, spasme.

Diareea apare in tulburari de digestie, in boli infectioase acute: febra tifoida, dizenterie, toxiinfectii alimentare, in insuficienta cardiaca, in tulburari psiho-nervoase. Una dintre cele mai frecvente cauze ale diareei este insuficienta digestiva (dispepsia acuta sau cronica). Tratamentul consta din inlaturarea cauzei care o provoaca, avand in vedere recomandarea medicului.


Ceaiuri pentru combaterea diareei

  • Muschi de Islanda: 15 g; Sclipeti (rizomi): 15 g; Musetel (flori): 25 g; Stejar (coaja): 25g; Afin (fructe): 25 g. Se fierb trei lingurite de amestec, cu trei cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, zilnic, trei cani de ceai cald.
  • Pelin (frunze): 10 g; Coada calului (flori); 30 g; Coada soricelului (flori): 30 g; Sclipeti (rizomi): 30 g. Se fierb trei lingurite de amestec, cu trei cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, zilnic, trei cani de ceai cald, inghititura cu inghititura.
  • Sclipeti (rizomi): 25 g; Troscot (rizomi): 25 g; Traista ciobanului (planta fara radacina): 100 g. Se fierb trei lingurite de amestec, cu trei cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, zilnic, trei cani de ceai cald, inghititura cu inghititura.
  • Stejar (coaja): 10 g; Sclipeti (rizomi): 10 g; Afin (frunze): 15 g; Afin (fructe): 15 g; Musetel flori): 100 g. Se fierb trei lingurite de amestec, cu trei cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, zilnic, trei cani de ceai cald.
  • Stejar (coaja): 10 g; Coada calului (planta fara radacina): 20 g; Mierea ursului (planta fara radacina): 20 g. Se fierb trei lingurite de amestec, cu trei cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, zilnic, trei cani de ceai cald.
  • Traista ciobanului (flori). Peste 50 g de flori se toarna 500 ml apa clocotita si se lasa sa stea un minut. Se strecoara si se beau, zilnic, doua-trei cani de ceai cald.
  • Sclipeti (rizomi): 40 g; Stejar (coaja): 100 g. Se fierb trei lingurite de amestec, cu trei cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, zilnic, trei cani de ceai cald.
  • Stejar (coaja). Infuzie din doua linguri de coaja maruntita la o cana de apa. Se lasa sa stea cinci minute. Se strecoara si se beau doua cani de ceai pe zi, neindulcit.
  • Afine (fructe). Infuzie din o lingura de fructe uscate la o cana de apa. Se lasa sa stea cinci minute. Se strecoara si se beau doua cani de ceai pe zi, neindulcit.
  • Ceapa (coaja). Decoct dintr-un pumn de coji la un litru de apa. Se fierbe zece minute. Se strecoara si se bea o jumatate de litru de ceai pe zi.
  • Afin (frunze). Infuzie din o lingura frunze la o cana de apa. Se lasa sa stea cinci minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani de ceai pe zi. Este indicat mai ales pentru copii.
  • Urzici (tije si frunze uscate). Infuzie din 25 g la un litru de apa clocotinda. Se lasa sa stea zece minute. Se strecoara si se bea toata cantitatea intr-o singura zi.
  • Afin (fructe). Macerat la rece, timp de opt ore, din doua lingurite de fructe la 500 ml apa. Se strecoara si se bea toata cantitatea in cursul unei zile.
  • Rachitan (planta intreaga). Infuzie din o lingurita de plante maruntite la o cana de apa clocotinda; se lasa sa stea zece minute, acoperita. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
  • Cerentel (radacina). Decoct din doua lingurite de radacini taiate la o cana de apa, care se fierbe 15 minute. Se strecoara si se bea pe stomacul gol (efectul creste in amestec cu menta, musetel si sunatoare).
  • Porumbar (fructe). Decoct din o lingurita de fructe la o cana de apa. Se fierbe zece minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
  • Coada racului (planta intreaga). Infuzie sau decoct din doua linguri de plante maruntite la 500 ml apa clocotinda; se fierbe zece minute. Se strecoara si se bea toata cantitatea in cursul unei zile.
  • Turita mare (toata planta). Infuzie sau decoct din o lingura de plante maruntite la o cana de apa clocotinda; se fierbe zece minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
  • Stejar (coaja); Nuc (frunze); Coada racului (planta intreaga); Rachitan (planta intreaga); Turita mare (planta intreaga); Menta (frunze); Cimbrisor (planta intreaga). Infuzie din doua lingurite de amestec la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
  • Stejar (coaja): 40 g; Obligeana (rizomi): 10 g; Cimbrisor (planta intreaga): 10 g; Nuc (frunze): 40 g. Decoct din o lingura de amestec la o cana de apa, se fierbe zece minute. Se strecoara si se beau una-doua cani pe zi.
  • Coada racului (toata planta): 25 g; Troscot (toata planta): 25 g; Traista ciobanului (toata planta): 30 g; Menta (toata planta): 20 g. Infuzie din o lingura de amestec la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
  • Troscot (toata planta): 25 g; Menta (toate planta): 15 g; Afin (frunze): 25 g; Nuc (frunze): 20 g; Coada soricelului (flori): 15 g. Infuzie, prin fierbere zece minute, din o lingura de amestec la o cana de apa. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
Va recomandam sa cititi si: Sfaturi impotriva diareei

Foto: www.contraboli.ro