skip to main |
skip to sidebar
Colitele sunt inflamatii ale colonului (intestinului gros) asociate uneori cu cele ale intestinului subtire (enterocolite). O colita se manifesta cu diaree, puroi si sange in scaun, fecale lichide, nevoie permanenta si dureroasa de a defeca (tenesme), falsa dorinta de defecatie, dureri abdominale difuze. Febra poate sau nu sa existe. Cauzele declansarii colitelor sunt infectioase bacteriene (colita si rectocolita dizenterica), toxiinfectioase alimentare, toxice (enterocolita mercurica), parazitare, autoimunitare (rectocolita hemoragica), virotice.
Ceaiuri bune pentru colite
- Iarba neagra (flori): 100 g; Maghiran (frunze): 100 g; Trandafir (muguri florali): 100 g; Cimbru (frunze): 100 g; Roinita (frunze): 100 g. Infuzie din cinci linguri de amestec de plante puse la un litru de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute intr-un vas acoperit. Se strecoara si se bea, zilnic, un litru de ceai.
- Nalba mare (radacini): 25 g; Afin (frunze): 25 g; Soc negru (flori): 25 g; Musetel (flori): 25 g; Galbenele (flori): 25 g; Coada soricelului (planta fara radacina): 25 g. Se fierb trei lingurite de amestec cu trei cani de apa, timp de cinci-zece minute. Se strecoara si se beau, zilnic, trei cesti de ceai cald.
- Musetel (flori). Este un puternic antiseptic datorat continutului ridicat in azulene. Infuzie din una-doua lingurite de flori puse la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se beau doua cani pe zi, dupa mese.
- Musetel (flori). Extractie dubla. Macerat la rece din una-doua lingurite de flori la o jumatate de cana de apa, timp de 30 minute; se filtreaza iar florile se infuzeaza cu alta jumatate de cana de apa clocotinda, apoi se strecoara. Cele doua lichide se amesteca si se beau in cursul unei zile una-doua cani.
- Coada soricelului (flori). Infuzie din doua linguri de flori la o jumatate de litru de apa care clocoteste; se lasa sa traga zece minute, acoperita. Se strecoara si se bea intreaga cantitate de ceai, pe parcursul unei zile.
- Cimbrisor si Cimbru de cultura (planta intreaga, fara radacina). Infuzie din una-doua lingurite de plante la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute, acoperita. Se strecoara si se beau doua cani pe zi.
- Cimbrisor si Cimbru de cultura (planta intreaga, fara radacina). Infuzie din o lingura din amestecul de plante la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute, acoperita. Se strecoara si se iau doua-trei linguri pe zi.
- Cerentel (radacina). Decoct din doua lingurite de radacina, taiata marunt, la o cana de apa fierbinte; se lasa sa fiarba doua-trei minute. Se strecoara si se bea asociat cu musetel, menta, sunatoare.
- Sunatoare (planta intreaga, fara radacina). Infuzie din o lingurita de plante maruntite la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga cinci minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
- Musetel (flori); Coada soricelului (flori); Sunatoare (planta fara radacina); Roinita (frunze); Menta (frunze); Talpa gastii (frunze); Fenicul (fructe). Infuzie din una-doua lingurite din amestecul de plante la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se beau doua-trei cani, pe zi, dupa mese.
- Musetel (flori): 20 g; Coada soricelului (flori): 30 g; Menta (frunze): 20 g; Salvie (frunze): 10 g; Mataciune (planta intreaga): 10 g; Coriandru (fructe): 10 g. Infuzie din o lingura de amestecul de plante la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se beau una-doua cani, pe zi, dupa mese.
- 2 capsule de Angelica. Se iau inainte de fiecare masa.
- 2 capsule de Urzica moarta. Se iau in timpul micului dejun si al pranzului.
Foto: okmedical.ro