Luteina - solutia salvatoare pentru ochi
Cum putem avea grija de ochii nostri?
Pielea din jurul ochilor este foarte sensibila, delicata si predispusa la iritatii, fiind astfel expusa usor la diversele excese cotidiene. Cu toate acestea, produsele cosmetice selectate in mod corespunzator, tratamentul de demachiere din „trusa personala” si odihna suficienta pot face minuni.
Alegeti un preparat adecvat tipului de ten!
Datorita sensibilitatii ochilor, inca din perioada tineretii, trebuie sa avem grija in mod regulat de acestia si de pielea din jurul lor.
Incepand cu varsta de 20 de ani, se recomanda folosirea cremelor hidratante cu o textura usoara pentru aplicare „sub ochi”, iar dupa varsta de 30 de ani, este indicata apelarea la produse cosmetice cu rol de regenerare activa. Acestea reduc cearcanele si pungile din jurul ochilor si contracareaza procesul de imbatranire.
Dupa varsta de 40 de ani, un rol benefic pentru ochi il au tratamentele intensive cu ser anti-cearcane, care hidrateaza, hranesc si intaresc pielea.
Dupa varsta de 50 de ani, in cazul in care pielea devine mai putin elastica si ridurile din jurul ochilor se adancesc, specialistii recomanda utilizarea unei creme speciale pentru mentinerea fermitatii pielii, iar pentru persoanele de varsta inaintata acele creme care imbunatatesc densitatea pielii din jurul ochilor si pot avea un efect puternic de lifting si de regenerare.
Care sunt solutiile alternative?
Pentru restabilirea stralucirii ochilor, de ajutor pot fi si remediile traditionale facute in casa sub forma de comprese cu infuzii de plante si decocturi.
Luteina - solutia salvatoare pentru ochi...
Deoarece nu totul poate fi reparat prin ingrijirea la exterior, persoanelor care isi folosesc in mod excesiv vazul (lucrul indelungat in fata calculatorului sau privitul la televizor), li se recomanda sa apeleze la luteina, un compus chimic organic apartinand xantofilei (pigment din plante din grupul carotenoidelor).
In organismul nostru, cantitatea cea mai mare de luteina se acumuleaza in macula (elementul structural al ochiului responsabil de distingerea culorilor si claritatea imaginii). Carenta de luteina afecteaza functionarea maculei.
Pe langa rolul de protectie pe care il are asupra ochilor, luteina imbunatateste capacitatea de memorare si infrumuseteaza pielea. Cantitati mari de luteina se gasesc in legumele verzi (varza, varza de Bruxelles, spanacul) si in galbenusul de ou.
Din pacate, acest compus organic este „pretentios” si isi pierde din proprietatile miraculoase, atunci cand legumele sunt fierte sau cand sunt taiate cu cutitul. Din acest motiv, aceasta trebuie administrata sub forma de preparate speciale.
Utilizarea luteinei ca supliment alimentar de catre pacientii care sufera de degenerescenta maculara a dus la imbunatatirea vederii, ceea ce sugereaza posibilitatea de folosire a suplimentelor atat pentru profilaxie, cat si in tratamentul afectiunilor oculare.
Degenerescenta maculara (AMD - Age-related Macular Degeneration) este considerata, in prezent, ca o boala a societatii moderne. In tarile dezvoltate, AMD este cea mai frecventa cauza a pierderii vederii la persoanele cu varsta de peste 65 de ani. Datele epidemiologice arata ca este o boala sociala si afecteaza circa 25 de milioane de oameni.
Bibliografie: Sanatatea A-Z. Foto: adevarul.ro