Parodontoza - cauze, tratament, paste de dinti recomandate
Incidenta parodontozei...
Forma avansata a parodontozei, care necesita tratament specializat (de exemplu, reconstructia partilor afectate ale osului) se manifesta la unul din zece romani. Ca si comparatie, incidenta diabetului este de doua ori mai mica, parodontoza fiind o problema de sanatate mult mai des intalnita decat hipertensiunea arteriala sau obezitatea.
Pana de curand, s-a crezut ca aceasta afectiune este cauzata de slabirea gingiilor, iar pentru intarirea lor, se recomanda stimularea circulatiei sanguine prin masarea acestora cu ajutorul periutei de dinti. De cele mai multe ori, efectul a fost opus celui asteptat: perii raneau gingiile, amplificandu-se astfel procesul de inflamare si tumefierea acestora.
Cum putem avea probleme cu gingiile in doar 4 zile...
In prezent, parodontoza este asociata cu periajul incorect al dintilor, in urma caruia se depun reziduuri alimentare ce se transforma in tartru. Acesta este cauza directa a aparitiei parodontozei la circa 90% din cazuri.
Sunt suficiente doar 4 zile, in care, daca nu ne spalam pe dinti, la nivelul gingiilor se poate dezvolta o infectie (gingiile devin umflate, iritate, se inrosesc), acesta fiind primul pas spre aparitia parodontozei.
Primele simptome: inflamarea gingiilor...
Inrosirea si inflamarea gingiilor reprezinta primele semnele vizibile ale unei posibile infectii, iar in timpul periajului poate aparea si sangerarea gingivala. La o forma avansata a bolii parodontale, sangerarea se poate produce si in timpul masticatiei alimentelor tari.
Aceste simptome sunt deseori insotite de respiratie urat mirositoare, care poate provoca un disconfort real persoanelor care se confrunta cu aceasta situatie, determinandu-i pe acestia sa caute ajutor medical si, implicit, sa urmeze un tratament special.
Boala parodontala este o afectiune extrem de grava, iar intr-o faza avansata, datorita pungilor create la baza dintilor care pot cuprinde chiar si radacinile, se poate ajunge la distrugerea tesuturilor de sustinere a dintilor, la mobilitatea dintilor si la deplasarea acestora.
Acest proces este insotit de distrugerea osului, vizibila la analiza cu raze Roentgen. Daca dintele isi pierde punctul de fixare, devine, desigur, mobil si poate exista pericolul de a-l pierde. In perioada acutizarii bolii, se poate forma puroi si poate aparea durerea.
Cauzele dezvoltarii parodontozei...
Cel mai important factor al dezvoltarii acestor complicatii este crearea placii bacteriene, care constituie un focar de microorganisme si bacterii, ce contribuie la dezvoltarea cariilor si la infectarea gingiei. Aceste infectii apar in urma igienei necorespunzatoare a cavitatii bucale, in special, in zonele interdentare, unde curatarea este dificila.
Profilaxia si tratamentul parodontozei...
Datorita tendintei permanente de refacere a placii bacteriene, este necesara inlaturarea ei mecanica in timpul periajului si curatarea spatiilor interdentare cu ata dentara, scobitori sau periute de dinti. Igiena corecta a cavitatii bucale sta la baza profilaxiei si are un rol esential in cadrul tratamentului gingivitei sau a parodontozei.
Intrucat aceste afectiuni sunt de natura progresiva, foarte importanta este inlaturarea precoce a simptomelor, oprirea sau incetinirea evolutiei bolii, reconstructia si restaurarea functiei si esteticii dintilor. Acest lucru poate fi realizat prin indepartarea in mod regulat a tartrului (detartraj), prin tratarea radacinii dintilor si prin interventii chirurgicale de refacere a tesutului parodontal, care se completeaza cu tratament pe baza de medicamente.
Folosirea produselor chimice de mentinere a igienei pe termen lung este utila, de exemplu, in cazul cariei avansate. In acest scop, se foloseste clorhexidina sub forma de apa de gura, gel, irigare, tablete de supt sau ca adaos la pastele de dinti (agentii patogeni prezinta o sensibilitate deosebita la acest element chiar si in concentratii scazute).
Pastele de dinti recomandate...
Pentru o actiune completa asupra danturii si gingiilor, pastele de dinti trebuie sa contina si alte ingrediente care ajuta in procesul de vindecare a parodontozei cum ar fi compusii fluorurati care previn cariile dentare si reduc sensibilitatea dintilor, extractele din plante si alte substante cu actiune antiinflamatoare.
Printre acestea, un ingredient ce merita mentionat este lactatul de aluminiu. Chiar si in concentratie mica, acest compus intareste mucoasa, asupra careia actioneaza astringent, asigurand astfel protectia impotriva iritatiei provocate chimic sau mecanic si prevenind infectiile bacteriene.
Lactatul de aluminiu imbunatateste etanseitatea epiteliului, contribuind la reducerea sangerarii gingiilor si accelereaza vindecarea ranilor. Datorita acestui ingredient important, resturile de saliva ce contin mucus concentrat sunt eliminate, facilitand astfel clatirea. Saliva proaspat secretata are deja o densitate mult mai mica, curatand eficient cavitatea bucala.
Lactatul de aluminiu actioneaza, de asemenea, ca un analgezic usor asupra gingiilor iritate si inflamate. Tratarea parodontozei este cu atat mai eficienta, cu cat se iau masurile adecvate din timp. Cu toate acestea, eficacitatea interventiilor si succesul tratamentului depind de aplicarea cu regularitate a recomandarilor medicului specialist.
Bibliografie: Sanatatea A-Z. Foto: dsdentalclinic.ro