Diagnosticul si tratamentul abcesului cerebral
Se produce prin propagare directa de la un focar apropiat (sinuzita, otomastoidita) sau prin metastaze septice (in acest caz abcesele sunt de obicei multiple) pornite de la piodermite epicraniene sau faciale, supuratii pulmonare, interventii chirurgicale amigdaliene sau sinuzale.
Tabloul simptomatic:
- Sindrom de hipertensiune intracraniana cu cefalee, dureri nucale, bradicardie, varsaturi, uneori crize convulsive, apatie sau agitatie, somnolenta.
- Sindrom neurologic, variabil dupa localizare: lob frontal in caz de propagare de la sinus, lob temporal sau cerebel in cele otomastoidiene, care sunt cele mai frecvente. Crize jacksoniene la fata sau membrele superioare, hemipareza, paralizie faciala de tip central, afazie - cand afecteaza emisferul dominant; ataxie, tulburari de echilibru, nistagmus in localizarea cerebeloasa.
- Sindrom infectios exprimat nu prin frisoane si febra mare ci prin inapetenta, slabire in greutate, adinamie.
Diagnostic paraclinic...
L.C.R. cu tensiunea crescuta si pleiocitoza. Hiperleucocitoza si cresterea V.S.H. datorite mai mult focarului septic rinofaringian sau pulmonar.
Diagnostic diferential...
Uneori greu de diferentiat de o tromboza de sinus cerebral venos sau de o tumoare si este nevoie de investigatii speciale: ventriculo- sau pneumoencefalografia, scintigrafia etc.
Tratament...
Tratamentul vizeaza scaderea tensiunii intracraniene (injectii sau perfuzii i.v. cu ser glucozat hipertonic, sulfat de magneziu 25%, Manitol 10-20%) si combaterea infectiei (antibiotice cu spectru larg). Eventual drenaj chirurgical.
Foto: m.csid.ro