Afectiuni musculo-scheletale: stadii, factori de risc, recomandari

 
Afectiuni musculo-scheletale: stadii, factori de risc, recomandari
Este foarte greu sa avem un stil de viata echilibrat/sanatos, atunci cand munca presupune petrecerea unei perioade indelungate la birou, in fata calculatorului, in cabinet, la ghiseu, in farmacie sau la volan.

Pozitia inadecvata in scaun poate da multe batai de cap. Lipsa unui spatar adecvat genereaza o biomecanica anormala a coloanei vertebrale. Curburile coloanei sunt afectate si actioneaza asupra nervilor, cu aparitia unor simptome precum amorteala sau furnicaturi.

De multe ori apar si suferinte ale nervului sciatic. Pentru a evita aceste situatii, se recomanda un suport lombar adecvat, talpile trebuie sa fie fixate pe podea sau pe un suport de picioare, nu trebuie sa existe nicio presiune cauzata de marginea din fata a sezutului scaunului la nivelul coapselor.


Partea superioara a corpului trebuie sa fie in pozitie verticala, iar partea inferioara a spatelui, ferm sprijinita de spatarul scaunului sau de suportul lombar. Umerii trebuie sa fie relaxati, nu indoiti, iar coatele si antebratele sa fie apropiate de corp.

Frecvent adoptam posturi gresite care genereaza dureri musculo-scheletale, dureri la nivelul coloanei, umerilor, bratelor, degetelor, dureri de cap.

Este foarte important sa nu petrecem timp indelungat in pozitie sezanda. Pauzele de 1-2 minute la fiecare 25- 0 de minute si plimbarile scurte evita instalarea oboselii la nivelul musculaturii de sustinere.


Afectiuni musculo-scheletale

Cunoscand semnele si simptomele obisnuite ale afectiunilor musculo-scheletale (AMS) putem preveni aparitia leziunilor. Semnele pot fi vazute, cum ar fi roseata, umflatura, sau doar se fac simtite fara a fi vizibile: parestezii, furnicaturi sau durere (ascutita, surda), sensibilitate, caldura sau senzatie de arsura, intepaturi, senzatie de greutate, senzatie de ameteala si slabiciune.


Stadii ale afectiunilor musculo-scheletale

Recunoscand semnele si simptomele aparitiei afectiunilor musculo-scheletale si stiind raspunsul la ele putem preveni afectiunile viitoare.

In stadiul de debut al afectiunii, disconfortul cum ar fi senzatia de durere sau oboseala pot fi prezente la locul de munca, dar se diminueaza sau dispar dupa repaus sau odihna (de exemplu - pauzele de masa, peste noapte sau in weekenduri). De obicei, nu sunt afectate activitatile zilnice. Acest stadiu dureaza saptamani sau luni.

In stadiul acut al bolii, durerea si oboseala sunt prezente si la serviciu si acasa. Semnele vizibile sunt si ele prezente, iar simptomele nu dispar dupa perioada de repaus. Activitatile zilnice pot fi afectate intr-o anumita masura. Acest stadiu poate dura cateva luni.

In afectiunile cronice, durerea si oboseala pot fi prezente tot timpul, chiar si atunci cand portiunea afectata a corpului se afla in repaus. Activitatile zilnice si somnul sunt semnificativ afectate, chiar si activitatile usoare sunt dificil de indeplinit. Acest stadiu poate dura luni sau ani.

Leziunile aparute in stadiile incipiente sau acute au o sansa mare de ameliorare daca se respecta perioada de repaus sau sarcinile de serviciu sunt modificate pentru a reduce presiunea pe partea de corp afectata. In stadiile cronice, leziunile nu pot fi vindecate complet, dar efectele pot fi minimizate daca sunt tratate asa cum trebuie.


Intelegerea factorilor de risc al afectiunilor musculo-scheletale

Intelegerea factorilor de risc si identificarea momentului si locului cand ei apar pot preveni afectiunile musculo-scheletale.

Efortul. Efortul fizic, care suprasolicita muschii, tendoanele, ligamentele si articulatiile cresc nevoile energetice ale organismului si maresc posibilitatea de afectare a unor anumite parti ale corpului. De exemplu, manipularea unor obiecte grele presupune depunerea unui efort puternic. Chiar si sarcinile mai usoare pot provoca leziuni daca sunt mentinute pe o perioada lunga. Pe cat se poate, solicitati ajutor cand ridicati obiecte grele.

Postura statica. Pozitia nemiscata a corpului pentru o lunga perioada de timp. Muschii obosesc repede in postura statica deoarece fluxul sangvin este limitat.

Postura incorecta. Apare atunci cand sarcinile de serviciu presupun ca o parte a corpului sa stea intr-o pozitie „nefireasca”.

Repetitia. O atributie de serviciu repetitiva este o sarcina care presupune utilizarea in mod repetat a acelorasi grupe de muschi. Muschii si tendoanele implicate in respectivele miscari repetitive, acumuleaza oboseala, nu au timpul necesar pentru revenire si poate exista pe termen mediu si lung o afectare importanta la nivelul respectiv (exemplu: sindromul de tunel carpian care are semne si simptome bine definite).

Stresul de contact. Apare atunci cand o anumita parte a corpului vine in contact cu obiecte tari sau ascutite. Stresul de contact poate duce la leziuni ale nervilor sau tesuturilor. Spre exemplu, sprijinirea pe o suprafata dura poate cauza stres de contact asupra cotului, sau ingenuncherea pentru a ajunge la un raft situat foarte jos, poate cauza stres de contact asupra genunchilor.


Recomandari pentru ridicarea, coborarea sau transportul obiectelor grele

• Stabiliti-va traseul inainte de a ridica si a transporta obiectele.
• Inainte de a ridica un obiect, testati-i greutatea pentru a vedea daca este suficient de usor pentru a-l ridica.
• Separati incarcaturile mari in pachete multe si mici si faceti mai multe drumuri, utilizati un carucior sau rugati un coleg sa va ajute.
• Utilizati un carucior pentru a impinge sarcina in loc de a o cara.
• Evitati prinderea si caratul sarcinii sub jumatatea coapsei si deasupra umerilor.
• Manipulati obiectele grele sau dezechilibrate din pozitia in picioare nu din pozitia sezut.
• Asigurati-va ca obiectul incape in spatiul destinat.
• Asigurati-va ca degetele mainii nu sunt sub obiectul pe care il asezati.
• Asigurati-va ca stati cu greutatea pozitionata intre picioare.
• Tineti bratele si greutatea cat se poate de aproape de corp.
• Nu rotiti sau aplecati spatele.
• Incordati-va muschii abdominali si ai trunchiului, dar nu va tineti respiratia.
• Indreptati-va talpile in directia de mers pentru a evita rasucirea spatelui.
• Nu faceti miscari rapide sau bruste cand ridicati sarcina, in special cand ridicati sarcini grele.


Recomandari pentru impingerea sl tragerea obiectelor grele

• Intotdeauna folositi-va de ambele maini cand impingeti sau trageti; nu trageti cu o singura mana intinsa in spatele corpului.
• Daca vederea va este blocata atunci cand impingeti o greutate din spate, impingeti incarcatura dintr-o parte; evitati sa trageti incarcatura.
• Tineti bratele lipite de corp, cu coatele indoite; tineti mainile la nivelul/sau usor deasupra nivelului taliei; talpile sa fie departate la nivelul umerilor.
• Indoiti usor genunchii si mutati incarcatura prin transferarea greutatii dumneavoastra. De exemplu, cand impingeti, pasiti plasand un picior inaintea celuilalt, indoiti genunchii si mutati incarcatura prin transferarea greutatii de pe piciorul din spate pe piciorul din fata.
• Deplasati-va cu pasi mici cand cotiti pentru a evita rasucirea spatelui.


Recomandari pentru prinderea obiectelor grele

• Utilizati dispozitive si alte unelte care sunt proiectate pentru a opera cu intreaga mana nu doar cu un deget sau cu degetul mare.
• Daca aveti nevoie de manusi, asigurati-va ca vi se potrivesc.


Recomandari pentru repetitia acelorasi miscari

• Alternati statul jos cu statul in picioare.
• Alternati pozitiile de lucru pentru a evita suprasolicitarea unui singur muschi sau a unui grup de muschi.
• Incercati sa combinati sau sa eliminati anumite sarcini de lucru.
• Alternati mainile pentru a indeplini sarcinile de lucru.
• Stabiliti un anumit ritm cand efectuati sarcini repetitive.

Expert: dr. Alin Nicolae Popescu, medic primar medicina sportiva. Foto: masaj24.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa