Diagnosticul si tratamentul agranulocitozei

 
Diagnosticul si tratamentul agranulocitozei
Diagnostic clinic...

Hemopatie datorita in primul rand unei hipersensibilitati alergice fata de anumite substante (medicament, toxine chimice ori fizice) si care se caracterizeaza prin scaderea masiva, pana la disparitie, a granulocitelor, iar clinic prin ulceratii necrotice cu tendinta la suprainfectie, in special in cavitatea bucala.

In perioada de stare, bolnavul prezinta un sindrom toxiinfectios, cu stare generala alterata, febra, torpoare (stare de amortire generala fizica si psihica insotita cel mai des de momente de atipire), amigdale ulcerate si acoperite cu un depozit difteroid si ganglionii regionali mariti si durerosi.




Diagnostic paraclinic...

In sangele periferic se constata o leucopenie marcata (<2000/mm3) cu granulocitopenie, care merge uneori pana la disparitia completa a granulocitelor. Prezenta monocitozei si persistenta eozinofilelor imbraca o semnificatie prognostica favorabila.

In maduva oaselor se constata fie o hipoplazie mergand pana la disparitia seriei albe (forma aplastica), fie o bogatie de celule cu predominanta promielocitelor (inhibitia de maturare din forma hiperplazica).

In unele cazuri se produce si anemie cu trombocitopenie si manifestari hemoragice. V.S.H. accelerata. Hemoculturile pot fi pozitive, cu diversi germeni de invazie secundara. Rezervele medulare de granulocite pot fi stabilite cu ajutorul testului cu pyrexal; se injecteaza 0,1-0,2 g i.v. si dupa 3-5 ore numarul absolut al granulocitelor trebuie in mod normal sa se dubleze.


Diagnostic diferential...

Diagnosticul diferential trebuie facut cu unele boli infectioase: febra tifoida, rubeola, rujeola, gripa; cu diverse angine: angina difterica, angina Vincent, angina monocitara, stomatita ulceromembranoasa; cu unele hemopatii: leucoza acuta aleucemica si panmielopatia.


Tratamentul agranulocitozei...

Tratamentul urmareste: suprimarea cauzei; combaterea starii infectioase (penicilina) si stimularea productiei medulare de leucocite, cu inhibarea reactiei antigen-anticorp (Leucovorin, B12, transfuzii si mai ales corticoizi). In formele idiopatice, precum si in cele secundare dupa ce corticoterapia a esuat, se recurge la splenectomie (operatie de splina).

Foto: www.ymed.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa