Eclampsia - prevenirea crizelor, tratament

 
Eclampsia - prevenirea crizelor, tratament
Convulsiile din eclampsie sunt expresia celei mai grave forme de toxemie gravidica si pot fi intalnite atat in timpul sarcinii, cat si al nasterii, sau dupa expulzarea placentei. Accesul de eclampsie prezinta o faza de invazie, alta tonica sau de contracturi, o a treia, clonica sau de convulsii si se termina cu o stare comatoasa.

Prevenirea crizelor de eclampsie este posibila si revine consultatiei materno-infantile din policlinica, care trebuie sa depisteze bolile predispozante la eclampsie (nefrita hipertensiva, hidramniosul, sarcina gemelara) si mai ales semnele premergatoare: albuminuria, edemul, hipertensiune, cefalee violenta, tulburari de vedere (ceata pe ochi, amauroza).

Un tratament judicios intreprins din aceasta faza impiedica aparitia eclampsiei. El va fi axat pe aceleasi elemente terapeutice ca si conduita din disgravidie: repaus izolat la pat, regim de foame si sete timp de 24—48 de ore, sedarea sistemului nervos cu neuroleptice, tranchilizante, hipotensoare pe cale intravenoasa, eventual flebotomie.

Prognosticul depinde de numarul acceselor, de profunzimea comei si de gradul de hipertermie.

Foto: www.momjunction.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa