Secretie gastrica deficitara? Aceste ceaiuri te pot ajuta

 
Secretie gastrica deficitara? Aceste ceaiuri te pot ajuta
Intr-un stomac sanatos digestia se realizeaza cu ajutorul secretiilor acestuia: acidul clorhidric, pepsina si labfermentul. Aceste sucuri digestive sunt secretate de anumite celule din peretele stomacului. In unele boli, sucul gastric este secretat in cantitati insuficiente sau poate fi total absent (achilie). Absenta totala a sucului gastric si a pepsinei este un simptom al cancerului de stomac.

In cazul unor afectiuni biliare sau ale canalului coledoc, in anumite forme de gastrita si in modificari ale mucoasei stomacale, sucul gastric poate fi prezent doar in cantitati mici sau acidul clorhidric lipseste complet. Absenta sucului gastric poate fi intalnita si in anemia pernicioasa, in cloroanemia achilica (o boala a sangelui), dupa rezectii stomacale, cateodata in tuberculoza pulmonara, in colita, in unele boli infectioase, in anumite forme de constipatie, in utilizarea indelungata a atropinei si in dizenterie.

Medicina dispune de preparate excelente prin care sa suplineasca sucul gastric deficitar. Aceste preparate sunt completate foarte eficient de ceaiurile din plante medicinale.

  • Obligeana (radacini): 15 g; Trifoiste de apa (frunze): 15 g; Gentiana (radacini): 15 g; Portocala (coaja): 15 g; Tintaura (planta intreaga, fara radacina): 20 g; Pelin (planta intreaga, fara radacina): 20 g. Se fierb trei lingurite de amestec cu trei cani de apa timp de cinci-zece minute. Se strecoara. Se beau, in cursul zilei, trei cesti de ceai cald.
  • Schinel (toata planta): 40 g; Pelin (toata planta): 40 g; Tintaura (toata planta): 40 g. Infuzie din o lingurita de amestec pusa la o cana de apa clocotinda; se lasa sa stea cinci minute. Se strecoara si se beau, zilnic, doua-trei cani de ceai proaspat preparat.
  • Portocala (coaja): 20 g; Trifoiste de apa (frunze): 20 g; Schinel (toata planta): 20 g; Pelin (toata planta): 20 g; Tintaura (toata planta): 20 g. Infuzie din o lingurita de amestec pusa la o cana de apa clocotinda; se lasa sa stea cinci minute. Se strecoara si se beau, zilnic, doua-trei cani de ceai proaspat preparat.
  • Scortisoara (coaja): 5 g; Obligeana (radacini): 10 g; Trifoiste de apa (frunze): 10 g; Portocala (coaja): 20 g; Tintaura (toata planta): 20 g; Pelin (toata planta): 20 g. Se fierb trei lingurite de amestec cu trei cani de apa timp de cinci-zece minute. Se strecoara. Se beau, in cursul zilei, trei cesti de ceai cald.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa