Senzatia de apasare in stomac nu este o boala ci, de obicei, un simptom al unei gastrite vechi.
- Gentiana (radacini): 25 g; Sunatoare (planta intreaga, fara radacina): 25 g; Maghiran (frunze): 25 g; Coada soricelului (flori): 25 g; Cicoare (rizomi): 25 g; Pelin (toata planta): 25 g. Se fierb trei lingurite de amestec cu trei cani de apa timp de cinci-zece minute. Se strecoara. Se beau, in cursul zilei, trei cesti de ceai cald.
- Cicoare (radacini). Macerat din o lingurita plina cu radacini, taiate marunt, puse la o cana cu apa rece. Dupa 12 ore se incalzeste, se strecoara si se beau doua cani de ceai de-a lungul unei zile.
- Nalba (planta intreaga, fara radacina). Macerat dintr-o lingurita cu varf de planta maruntita pusa intr-o cana cu apa rece. Dupa 12 ore se incalzeste, se strecoara si se beau doua cani de ceai de-a lungul unei zile.
- Musetel (flori). Infuzie din o lingurita plina cu flori pusa la o cana cu apa clocotinda; se lasa o jumatate de minut. Se strecoara si se beau doua-trei cani de ceai pe zi.
- Salvie (toata planta). Infuzie din o lingurita plina cu flori pusa la o cana cu apa clocotinda; se lasa o jumatate de minut. Se strecoara si se beau doua-trei cani de ceai pe zi.
- Urzica (planta intreaga, fara radacina). Infuzie din o lingurita plina cu flori pusa la o cana cu apa clocotinda; se lasa o jumatate de minut. Se strecoara si se beau pana la patru cani de ceai pe zi.
- Ventrilica (planta intreaga, fara radacina). Infuzie din o lingurita plina cu flori pusa la o cana cu apa clocotinda; se lasa o jumatate de minut. Se strecoara si se beau doua-trei cani de ceai pe zi.