Ceaiuri pentru dispepsie (indigestie)

 
Ceaiuri pentru dispepsie (indigestie)
Sindroamele dispeptice cuprind un grup mare de tulburari digestive care se manifesta diferit: prin greata, cand se recurge, dupa caz, la vomitive sau antivomitive; prin hiperaciditate sau anaciditate, cand se apeleaza la produse farmaceutice specifice acestor sindroame.

Tot in cadrul sindroamelor dispeptice caracterizate prin balonari - la randul lor fie datorita inghitirii unor cantitati mai mari de aer o data cu alimentele, fie datorita unor procese chimice sau biochimice (fermentative) - care pot surveni in procesele digestive, apar colici puternice.


Senzatia de balonare, ca si o varianta a ei cunoscuta sub denumirea de meteorism, sunt produse de acumularea in exces a gazelor in tubul digestiv, iar eliminarea lor se numeste flatulenta.

In cazuri usoare si medii de tulburari dispeptice se poate recurge la fitoterapie, utilizand plante sau produse vegetale cunoscute si sub numele de carminative.

Pentru absorbtia gazelor se utilizeaza drept cel mai simplu adsorbant carbunele vegetal (preferabil din lemn de tei si crusin). Ceaiurile medicinale carminative contin, in special, plante cu uleiuri volatile si se administreaza, de obicei, cu o jumatate de ora inainte de mesele principale.


Ceaiuri pentru dispepsie (indigestie)

  • Chimion (fructe): 20 g; Fenicul (fructe): 20 g; Tintaura (toata planta): 10 g; Roinita (frunze): 30g; Talpa gastii (toata planta): 20 g. Infuzie din o lingura de amestec la o cana de apa. Se bea o jumatate de cana cu 30 de minute inainte de mesele principale. Cealalta jumatate de cana cu infuzie se bea dupa masa.
  • Chimion (fructe): 20 g; Coriandru (fructe): 10 g; Musetel (flori): 20 g; Mataciune (toata planta): 30 g; Hamei (conuri): 20 g. Infuzie din o lingura de amestec la o cana de apa. Se bea cate o jumatate de cana cu 30 de minute inainte de mesele principale.
  • Fenicul (fructe): 10 g; Coriandru (fructe): 10 g; Coada soricelului (flori): 40 g; Menta (frunze): 40 g. Infuzie din o lingura de amestec la o cana de apa clocotinda; se lasa sa traga zece minute. Se strecoara si se beau doua cani pe zi, intre mesele principale.
Cele trei retete sunt contraindicate, fie datorita uleiurilor volatile, fie substantelor amare pe care le contin, in gastrite hiperacide si in ulcerul gastroduodenal.

  • Galbenele (flori): 20 g; Musetel (flori): 10 g; Nalba mare (radacina): 20 g; Lemn dulce (radacina): 20 g; Obligeana (radacina): 20 g; Valeriana (radacina): 10 g. O lingura din acest amestec de plante, bine fragmentate, se pune la macerat, peste noapte, intr-o jumatate cana cu apa. Se trec, presand plantele, printr-un tifon dublu. Peste plantele din tifon se toarna o cana cu apa clocotita, intr-un alt vas si se lasa sa infuzeze 15 minute. Dupa ce se strecoara si infuzia, cele doua extracte se amesteca. Apoi se bea cate o jumatate de cana inainte si dupa mesele principale.
Va recomandam sa cititi si: Tipuri de dispepsii

Foto: www.secretele.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa