Dieta vegetariana este utila hipertensivilor?

 
Dieta vegetariana este utila hipertensivilor?
Publicului larg ii este binecunoscuta realitatea ca presiunea sporita a sangelui in artere expune pe oricine la bolile cardiace si ca prin imbunatatirea stilului de viata, in special prin miscare zilnica si prin eliminarea unor alimente daunatoare, riscul de a suferi un atac de cord sau alte probleme la nivel cardiac este diminuat.

Dar de prea putine ori s-a discutat si importanta vegetarianismului in reglarea tensiunii arteriale! Opiniile de pana acum au fost caracterizate de multe ori prin dogmatism, existand tendinta de a desconsidera vegetarianismul fara argumentari solide.


Pentru a fi clarificata chestiunea eficientei vegetarianismului in reducerea tensiunii arteriale, la Osaka (Japonia) s-a efectuat o analiza vasta a rezultatelor statistice obtinute prin anterioare studii. Sa vedem ce a reiesit, precizand inainte ca rezultatele au fost publicate in „JAMA Internai Medicine”. Numarul de testari clinice folosite la aceasta meta-analiza a fost de peste 300, iar studiile stiintifice luate in calcul au fost efectuate cu implicarea a peste 20.000 de subiecti.

Cum a fost definita dieta vegetariana? Simplu! Vegetarieni au fost considerati subiectii care consumau carne, oua si lapte arareori sau deloc. In paranteza fie spus, mierea, desi e un produs de origine animala, e consumata de multi vegetarieni (nu si de vegani!), in continutul ei fiind prezenta o cantitate cvasi-nula de lipide ce duc la cresterea colesterolemiei.

Rezultatul? A fost unul dezamagitor pentru adeptii infocati ai dietei omnivore. A reiesit clar ca vegetarienii au, comparativ cu omnivorii, un risc mai redus de hipertensiune. In general vegetarienii au avut si un indice de masa corporala mai redus si un risc de obezitate mai scazut (indiferent de constitutia somatica nativa). Oamenii de stiinta pun aceste rezultate pe seama cantitatii mari de fibre vegetale ingerate si a continutului mai mic de lipide al dietei vegetariene.

In ceea ce priveste tensiunea sistolica a sangelui, oamenii de stiinta au constatat ca, in genere, presiunea sangelui a fost cu 4,8 mmHg mai scazuta decat la omnivori in studiile clinice si cu 6,9 mmHg in studiile statistice (efectuate asupra unor mari esantioane). Cat priveste tensiunea diastolica, vegetarienii aveau o presiune a sangelui cu 2,2 mmHg mai mica in testarile clinice si cu 4.7 mmHg in observatiile statistice, fata de omnivori.

Pot fi, pana la urma, cifre care pot face diferenta intre o zi obisnuita si ziua nefericita in care pacientul e dus de urgenta la spital, in urma unui infarct sau a unui atac vascular cerebral!

Diminuarea tensiunii arteriale inregistrata la vegetarieni este echivalenta circumstantei in care greutatea pacientului afectat s-ar reduce cu 5 kg sau ar fi urmata, pe termen lung, o dieta hiposodica.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa