Produse naturiste pentru boala Parkinson: Evening Primrose Oil...
Boala Parkinson este, de fapt, un grup de tulburari neurologice, cele mai frecvente fiind tremorul, rigiditatea musculara, bradichinezia si instabilitatea posturala.
Simptomele bolii
Tipul si severitatea simptomelor bolii Parkinson variaza mult de la un bolnav la altul si in functie de stadiul bolii.Tremorul parkinsonian (oscilatii minore si consecvente, incontrolabile, de cele mai multe ori ale bratului, piciorului sau capului) apare in 70% din cazuri, ca un prim simptom. Acesta se accentueaza in conditii de stres emotional si de oboseala.
Bradichinezia se traduce printr-o lentoare a miscarilor. Ridicarea de pe scaun sau schimbarea pozitiei in pat pot fi foarte anevoioase, iar scrisul de mana se micsoreaza si devine ilizibil.
Bolnavul de Parkinson clipeste mai rar si are vocea diminuata (hipofonie). De asemenea, se observa reducerea abilitatii de a indeplini activitati de rutina, cum ar fi imbracatul, barbieritul sau hranirea.
Instabilitatea posturala se refera la serioase dificultati in deplasare si in mentinerea dificila a echilibrului. Bolnavii fac pasi marunti, deficitar coordonati, tarandu-si picioarele (acestea fiind foarte apropiate, la deplasare) si se pot inclina putin in fata din talie (o pozitie garbovita).
Paralizia brusca si de scurta durata poate surveni, uneori, in timpul mersului. Si inghitirea poate deveni dificila, iar bolnavii pot pierde saliva pe la colturile gurii. Vorbirea este greoaie, monotona si soptita. Insomnia, tulburarile dispozitiei si ale gandirii se pot instala si ele, pe fondul anxietatii, depresiei si oboselii fizice.
Suferinzii de Parkinson pot deveni dependenti de cei din jur, fiind marcati de fobii, indecizie ori pasivitate. Este posibil ca ei sa nu mai simta nevoia de comunicare si sa se retraga in sine, chiar si fata de familie.
Remedii din farmacia verde in boala Parkinson
Pe langa medicatia alopata, exista si cateva produse obtinute din plante medicinale, utile pentru suferinzii de boala Parkinson.Suplimentul Evening Primrose Oil contine capsule cu ulei de luminita noptii. Administrat mai multe luni, cate 3 capsule pe zi (1500 mg/zi), acesta amelioreaza tremorul. Uleiul de luminita noptii (Oenothera biennis) contine acid gama-linoleic (GLA), un acid gras esential, pe care organismul il transforma in compusi asemanatori hormonilor, numiti prostaglandine, care regleaza o serie de functii somatice. GLA e un constituent esential al membranelor celulare, avand functia de reparare a membranelor lezate si de a le face mai rezistente la ulterioarele agresiuni.
Ginkgo Plus contine extract standardizat de frunze de Ginkgo biloba si Passiflora incarnata („floarea pasiunii”). Ginkgo biloba, un remediu folosit, mai degraba, in recuperarea de dupa accidentele vasculare cerebrale si in tratamentul bolii Alzheimer, este de folos, de asemenea si in boala Parkinson, deoarece imbunatateste circulatia la nivelul creierului, fiind transportata mai multa L-dopa decat in mod obisnuit. Floarea pasiunii are proprietati sedative, anxiolitice si antispastice. Principalele proprietati medicinale ale plantei sunt legate de actiunea inhibitoare asupra sistemului nervos central. A nu se administra impreuna cu anticoagulante!
Mucuna Pruriens („velvet bean”) este un soi de fasole ce provine din regiunile tropicale. Mucuna Pruriens reduce colesterolul, micsoreaza nivelul glicemiei si incetineste progresia bolii Parkinson. Mucuna contine aminoacidul L-dopa, ce poate fi convertit de organism in dopamina, care ajuta la buna functionare a creierului, a muschilor si a sistemului cardiovascular. Dopamina este raspunzatoare - totodata - si pentru senzatia de bine. Ea ne face mai optimisti, mai veseli si mai relaxati, ne ajuta sa dobandim un somn mai linistit.
Foto: sanatate.acasa.ro; testosteroneresource.com