Uleiul de mac combate cu succes osteoporoza
- Diete -
Mentionat si de Homer in Iliada si Odiseea, macul a fost cultivat din timpuri stravechi pentru semintele sale bogate in ulei. Proprietatile analgezice ale opiumului erau binecunoscute medicinei antice grecesti. Anticii apreciau uleiul de mac cu proprietati terapeutice, folosit cu succes in bucataria mediteraneana inca din Antichitate. In Asia, macul este intens cultivat.
Semintele minutios pisate reprezinta un agent de ingrosare clasic in bucataria in stil Moghul din India de Nord. A fost creat chiar si un soi special, alb-crem, pentru sosurile deschise la culoare. Bucataria din Bengal (nord-estul Indiei) foloseste deseori macul, care se armonizeaza perfect cu stilul culinar delicat aromat. Gustul macului este indragit si de catre niponi, care il folosesc pentru mancarurile subtil condimentate tipice Tarii Soarelui Rasare. Amestecul japonez de condimente „shichimi togarashi” contine si seminte de mac.
Uleiul de mac are un statut curativ stiintific confirmat
In Europa, uleiul de mac este o specialitate mai putin obisnuita si se produce numai in cantitati reduse, fiind obtinut de cele mai multe ori prin presare la rece si la o calitate potrivita. El este utilizat in scopuri alimentare, mai mult in salate. Din punct de vedere nutritional, el contine 73% acid linoleic, 10% acid palmitic si 13% acid oleic. Dar cea mai importanta proprietate a sa deriva din faptul ca ajuta la fixarea calciului si in tratarea osteoporozei.Nu sunt putine cazurile in care s-a obtinut normalizarea parametrilor analizelor in doar cateva luni de cura zilnica cu ulei de mac. Consumul de ulei obtinut prin presarea delicata si la temperaturi scazute a semintelor de mac combate cu succes osteoporoza, avand un continut ridicat de fosfor, care faciliteaza o mai buna absorbtie a calciului.
Aceasta proprietate a fost observata cu ocazia mutarii unui cimitir vechi dintr-un sat slovac. Atunci s-a constatat ca oasele celor inhumati acolo nu erau atinse deloc de osteoporoza. Cauza ciudatului fenomen a fost pusa pe seama faptului ca locuitorii satului erau, odinioara, mari cultivatori si consumatori de seminte de mac, ulei de mac si miere.
Cercetatorii slovaci au confirmat aceasta presupunere printr-un studiu efectuat pe doua grupuri a cate 20 de femei care sufereau de osteoporoza. Primului grup i s-au administrat medicamentele clasice contra osteoporozei, iar celui de-al doilea grup i s-a administrat doar ulei de mac.
A rezultat, fara dubii, ca persoanele tratate cu ulei de mac scapasera de osteoporoza dupa administrarea unei lingurite de ulei de mac zilnic, timp de cateva luni. Femeile din celalalt grup inca mai prezentau osteoporoza dupa exact aceeasi perioada, iar oasele lor prezentau valori ale calciului aflate sub limitele normale.
Cura de ulei de mac contra osteoporozei este mult mai eficienta in sezonul estival. Efectele acestei cure sunt sporite de prezenta vitaminei D intr-o cantitate suficienta, asimilata prin expunerea la soare. O contributie importanta la succesul acestui tratament o aduc si celelalte vitamine acumulate de organism, multumita alimentatiei de vara, mult mai bogata in legume si fructe decat in sezonul rece.
Gustul placut si parfumul usor, exotic, asemanator cu al piperului, dar mult mai fin, fac din uleiul de mac produs prin presare la rece un ingredient foarte potrivit pentru salatele obisnuite, dar si pentru retetele speciale si foarte variate din dieta raw-vegana!
Nu este recomandat a se folosi in mancaruri gatite termic uleiul de mac, pentru ca incalzirea sa l-ar preschimba intr-un ulei obisnuit, care isi va fi pierdut valentele sale.
Aveti in uleiul de mac un aliat incontestabil in lupta cu osteoporoza. Fara reactii adverse, obtineti rezultate evidente, confirmate medical.
Foto: www.herbalsana.ro