Disconfort? Durere? Jena in zona intima? Cauzele pot fi:
Desi multe femei sufera de uscaciune vaginala, cauzele fiind diverse, foarte putine trec peste pudoare pentru a discuta despre un subiect atat de sensibil.
Folosesti anticonceptionale?
30% dintre femei sufera de uscaciune vaginala cauzata de contraceptivele hormonale.
Administrarea anticonceptionalelor, chiar si a preparatelor cu doze mici de hormoni, inhiba productia proprie de estrogen a organismului.
O concentratie insuficienta de estrogen la nivel vaginal duce la subtierea si sensibilizarea mucoasei vaginale, care nu mai este la fel de irigata si hidratata si devine, asadar, predispusa la uscaciune.
Astfel, administrarea de contraceptive hormonale determina uscaciune vaginala.
Esti insarcinata?
Viata intima a femeii insarcinate este profund afectata de „revolutia” hormonala din timpul sarcinii, care determina uscaciune vaginala. Studiile arata ca:
-
85% dintre femeile insarcinate acuza dureri destul de mari la penetrare.
-
83% dintre femeile insarcinate refuza sa mai intretina relatii intime cu partenerii lor.
Ai nascut recent?
100% dupa sarcina, toate femeile sufera de uscaciune vaginala cauzata de scaderea drastica a nivelului de estrogen si progesteron. Estrogenul scade si mai mult pe perioada alaptarii, productia de estrogen fiind blocata de prolactina, hormonul ce declanseaza si intretine lactatia. Astfel, nivelul scazut de estrogen determina subtierea si uscarea mucoasei vaginale.
Ai avut interventii chirurgicale?
100% dintre femei refuza sa mai intretina relatii intime cu partenerii lor din cauza leziunilor chirurgicale.
Toate interventiile chirurgicale ginecologice produc leziuni ale mucoasei vaginale ce necesita refacerea epiteliului lezat si cicatrizarea rapida.
- Interventii chirurgicale ginecologice.
- Chiuretaje.
- Cauterizari.
- Biopsii.
Chimioterapie? Radioterapie?
100% dintre femei refuza sa intretina relatii intime cu partenerii lor din cauza durerilor foarte mari la penetrare.
Femeile care sunt supuse tratamentelor chimioterapice/radioterapice, au adesea simptome ale „menopauzei precoce”. Aceste simptome includ bufeuri, perioade menstruale neregulate, precum si uscaciune si inflamatie vaginala.
In cazul acestor femei, mucoasa vaginului se subtiaza drastic, fapt ce cauzeaza dureri foarte mari la penetrare si aparitia sangerarilor in urma relatiilor intime.
Esti alergica? Suferi de astm?
- Antihistaminice.
- Corticosteroide.
Medicatia antihistaminica administrata in cazul alergiilor si racelilor dar si corticosteroizii administrati pacientelor astmatice produc vasoconstrictie.
Utilizarea cronica a acestor medicamente conduce la scaderea secretiilor, determinand aparitia uscaciunii mucoaselor, inclusiv a mucoasei vaginale.
Durere si sangerari in zona intima? Cauzele pot fi:
S-o recunoastem! Pentru cele mai multe femei, atrofia vaginala nu este chiar cel mai popular subiect de discutie. Si totusi, este o problema reala si foarte des intalnita mai ales printre femeile aflate in preajma menopauzei sau la menopauza.
40-60% dintre femei in perioada de premenopauza, menopauza sufera de atrofie vaginala.
In perioada de premenopauza, menopauza, productia ovariana de estrogen si progesteron se reduce treptat. Deficitul hormonal rezultat afecteaza multiple arii ale organismului, prima afectata fiind mucoasa vaginala.
Ca urmare a reconfigurarii hormonale, mucoasa vaginala devine mai subtire, mai sensibila, isi pierde lubrifierea si se usuca, in timp ce pH-ul vaginal creste atingand valori cuprinse intre 5,5 si 6.
Uscaciunea vaginala este la fel de deranjanta ca si bufeurile sau schimbarile de dispozitie, insa mai grav este ca, spre deosebire de acestea, uscaciunea vaginala nu trece de la sine, nu se atenueaza in timp, ci se agraveaza si poate provoca infectii grave.
Histerectomie? Ovarectomie?
Interventiile chirurgicale de tip histerectomie/ovarectomie conduc la modificari hormonale profunde, care afecteaza in primul rand productia de estrogen, ce scade brusc in urma interventiei chirurgicale.
Absenta sau nivelul foarte scazut al estrogenului conduce la subtierea si atrofierea mucoasei vaginale.
Nu mai scapi de vaginita, candidoza? Cauzele pot fi:
Secretii abundente cu miros intepator, mancarimi, senzatie de arsura, uscaciune, dureri; aproape orice femeie va recunoaste macar unul dintre aceste simptome.
Suferi frecvent de vaginita, candidoza?
75% dintre femei sunt afectate, cel putin o data pe parcursul vietii, de recurenta candidozei sau vaginitei bacteriene.
Terapia medicamentoasa pentru infectiile vaginale are in vedere doar eradicarea microorganismelor patogene, insa conform nenumaratelor studii efectuate s-a constatat ca, in ciuda ratei mari de vindecare in prima luna dupa tratamentul traditional (70,5-80%), rata recurentei infectiilor vaginale la 3 luni de la tratament este de 50% si poate urca la 80% la 12 luni de la tratament.
Acest lucru se intampla deoarece, odata cu indepartarea bacteriilor patogene, sunt indepartati si lactobacilii, creandu-se astfel un teren favorabil reinfectarii cu microorganisme patogene.
Ai luat antibiotice?
Antibioticele, indiferent de calea de administrare, distrug bacteriile patogene, dar si flora saprofita, ceea ce duce la crearea unui mediu favorabil reinfectarii cu patogeni ce nu sunt sensibili la actiunea antibioticelor.
Iei anticonceptionale? Esti stresata? Alaptezi?
Administrarea de contraceptive hormonale, nivelul scazut al estrogenilor din timpul alaptarii, precum si cantitatile mari de cortizol (hormonul stresului) din stresul cronic sunt situatii ce determina scaderea sintezei de glicogen si acid lactic, ceea ce duce la dezechilibrarea pH-ului si a florei saprofite.
Ai fost la piscina?
Studiile epidemiologice au aratat ca
Trichomonas vaginalis, una dintre tulpinile cel mai adesea incriminate in infectiile vaginale, are capacitatea de a supravietui in apa din jacuzzi, precum si in apa clorinata din piscine, femeile care frecventeaza des piscina fiind expuse la infectii vaginale.
Suferi de disconfort vaginal dupa menstruatie sau dupa relatiile intime?
Pe parcursul menstruatiei, pH-ul vaginal este mai putin acid (pH > 6) deoarece odata cu eliminarea sangelui menstrual este eliminat si acidul lactic prezent in vagin.
Mai mult decat atat, numarul lactobacililor de la nivelul mucoasei vaginale scade deoarece acestia, in loc sa ramana la nivelul epiteliului vaginal care acopera mucoasa vaginala, se leaga de sangele menstrual si sunt eliminati.
Prin urmare, menstruatia devine un factor de risc pentru mentinerea florei vaginale sanatoase, fapt ce explica de ce multe femei reclama adesea disconfort vaginal dupa menstruatie.
Sperma este un agent alcalinizant care reduce aciditatea vaginala si mentine pH-ul crescut (pH 6-7) timp de cateva ore dupa contactul intim creand un mediu favorabil dezvoltarii patogenilor.
Prin urmare, datorita prezentei spermei in vagin, mecanismele naturale de aparare sunt neutralizate. Aceasta poate explica de ce multe femei sufera de disconfort vaginal dupa perioadele cu relatii intime frecvente.
Crezi ca ai o igiena intima corecta? Afla mai multe!
O igiena personala corecta nu se refera doar la a avea un par superb, piele stralucitoare si dinti albi... este necesara si o igiena adecvata a zonei intime si a vaginului.
Folosesti zi de zi produse special concepute pentru igiena intima?
2 din 3 femei nu utilizeaza produse special concepute pentru igiena intima.
Majoritatea femeilor considera ca trebuie sa utilizeze produse adecvate pentru igiena intima doar atunci cand au probleme intime precum iritatii, mancarime, uscaciune sau roseata la nivelul zonei genitale externe.
Mentinerea igienei intime este foarte importanta, nu doar pentru senzatia de curatenie si prospetime, ci si pentru evitarea dezechilibrului florei vaginale si a disconfortului vaginal.
Crezi ca dusul zilnic este suficient pentru igiena intima?
Dusul zilnic ne ajuta sa scapam de celulele moarte ale pielii, de transpiratie si murdarie, dar unele parti ale corpului necesita o ingrijire si o atentie speciale.
Cu toate ca dusul zilnic ne invioreaza, nu este suficient pentru o igiena ideala, completa a zonei intime. Igiena intima adecvata nu se realizeaza prin utilizarea sapunului obisnuit sau a gelului de dus.
Crezi ca sapunul si apa sunt adecvate pentru igiena intima?
PH-ul zonei vaginale si al zonei intime externe este cuprins intre 3,5 si 4,5.
Majoritatea sapunurilor pentru igiena corporala au un pH mai mare, iar utilizarea lor zilnica va dezechilibra pH-ul zonei intime. Chiar si apa, care are pH 7, este departe de a fi ideala pentru echilibrarea pH-ului zonei intime externe si al vaginului.
O igiena intima inadecvata poate distruge bariera naturala de aparare si conduce astfel la infectii vaginale si ale colului uterin dificil de tratat.
Foto: acasatv.ro