Cistoscopia - cand este necesara si cum se desfasoara interventia?

 
Cistoscopia - cand este necesara si cum se desfasoara interventia? Cistoscopia este dureroasa?

Ce este cistoscopia?

Cistoscopia reprezinta examinarea endoscopica a vezicii urinare cu ajutorul cistoscopului (endoscop adaptat pentru observarea vezicii). Examinarea poate fi extinsa la uretere si pelvis renal (ureterorenoscopie).

Cistoscopia permite observarea peretelui vezicii, in vederea diagnosticarii eventualelor leziuni, sangerari, tumori, obstructii, etc.

Este metoda de electie pentru diagnosticul sangerarii in urina si permite stabilirea cauzei pentru tulburarile de golire a vezicii urinare. Cistoscopia permite si prelevarea de fragmente de tesut (biopsia), care vor fi analizate in laborator pentru stabilirea cu exactitate a diagnosticului. De asemenea, cistoscopia se poate efectua si in scop terapeutic (exemplu: ablatia de polipi vezicali).




Cand este necesara cistoscopia?

Exista o serie de motive care argumenteaza necesitatea unei cistoscopii:
  • Hematurie (prezenta sangelui in urina).
  • Suspiciunea prezentei unei tumori, a unui calcul sau a unui corp strain.
  • Suspiciunea ingustarii ureterelor.
  • Ca masura preventiva dupa o operatie de cancer vezical.
  • Infectii urinare repetitive.
  • Dureri neclarificate in timpul urinarii.
  • Tulburari de golire a vezicii urinare.

Cum se desfasoara interventia?

Citoscopia este destinata in majoritatea cazurilor diagnosticului si se desfasoara fara anestezie in cazul femeilor si cu anestezie locala uretrala la barbati (se introduce un gel anestezic pe canalul uretrei). Cand se efectueaza in scop terapeutic, este necesara anestezia locala peridurala sau chiar anestezia generala.

Pacientul nu trebuie sa se pregateasca in niciun fel. El se va aseza pe masa speciala de consult in pozitia de litotomie, folosita si pentru consultul ginecologic.

Dupa dezinfectarea regiunii genitale pana la solduri si dupa anestezierea eventuala, se introduce cistoscopul prin uretra si, odata cu acesta, este aplicat continuu un jet de apa sterila pentru o vizualizare mai buna.


Examinarea este rapida si nedureroasa

Intreaga procedura dureaza 5-10 minute. Pacientul ar putea resimti nevoia de urinare in timpul procedurii. Multi dintre pacienti declara ca nu au simtit nimic in timpul interventiei, reusind sa-si reia activitatea imediat dupa. Altii, insa, au nevoie de 1-2 zile pentru a-si reveni complet. Complicatiile severe sunt rare.

In primele ore dupa procedura, pot sa apara durere si arsuri la urinare, sangerari minore, incontinenta urinara de scurta durata - aceste simptome se rezolva spontan. Exista situatii in care, in ciuda celor mai atente masuri de prevenire, pot ajunge agenti patogeni in vezica si uretere, dand nastere unei infectii.

Pentru a reduce la minimum acest risc, pacientilor li se administreaza un antibiotic dupa procedura, ca masura preventiva.

Bibliografie: Revista Alphega Farmacie. Foto: www.ginecologia-incontinencia.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa