Diabetul insipid: diagnostic si tratament

 
Diabetul insipid: diagnostic clinic, diferential si paraclinic; tratament

Diagnostic clinic

Ce este diabetul insipid? Este un sindrom hipotalamoretrohipofizar, caracterizat clinic prin poliurie (peste 2 litri in 24 de ore) hipostenurica, aglicozurica si polidipsie cu sete, din cauza unei tulburari in biosinteza ori utilizarea hormonului antidiuretic.


Diagnostic diferential

Daca la testul setei, la care bolnavul este supus timp de 6 ore, densitatea urinii nu se modifica, putem conchide in sensul unui diabet insipid prin leziune organica, in scopul aceleiasi determinari se recurge la testul hipertoniei saline: serul clorurat 2,5% administrat intravenos trebuie sa reduca diureza in cele 30 de minute care urmeaza perfuziei, altfel se conchide ca sistemul hipotalamoretrohipofizar este lezat.

Testul la nicotina se bazeaza pe proprietatile nicotinei de a stimula sistemul hipotalamoretrohipofizar. Fumatul a 1-3 tigari antreneaza in mod normal cresterea densitatii urinare si scaderea diurezei; raspunsul negativ pledeaza pentru un diabet insipid prin leziune organica, dereglare sau tulburari in utilizarea hormonului antidiuretic.

Testul oliguriei provocate de vasopresina (5 ml) aduce scaderea cantitatii de urina si cresterea densitatii acesteia (1010-1020), in diabetul hipofizar.


Diagnostic paraclinic

In diabetul zaharat densitatea urinara este crescuta (1030-1035) si glicozuria prezenta.

Nefropatiile cronice prezinta poliurii care nu depasesc 3-4 l/24 ore si se arata insensibile la testul cu vasopresina, iar in urina se gasesc elemente de atingere renala cronica (albumina, leucocite, hematii, cilindri).


Tratament

Problema tratamentului se pune in raport cu etiopatogenia cazului. Patogenic, primul loc este detinut de terapia de substitutie. In diabetul insipid tumoral roentgenterapie; in cel functional tranchilizante.


Foto: www.divahair.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa