Remedii naturiste contra transpiratiei excesive a picioarelor

 
Remedii naturiste contra transpiratiei excesive a picioarelor
Chiar si in lipsa unor neplaceri precum micozele si mirosul neplacut, transpiratia abundenta de la nivelul talpilor creaza un mare disconfort. Pe toata durata sezonului calduros va trebui sa acordam o mai mare ingrijire picioarelor, mai ales daca avem o predispozitie catre hiperhidroza (transpiratie abundenta).

Din motive lesne de inteles, zona talpilor este una prielnica pentru populatiile bacteriene. Cand, in plus, zona plantara prezinta bataturi, portiuni ingrosate de piele moarta sau crapaturi, bacteriile si fungii gasesc cel mai bun mediu de expansiune, in conditiile in care beneficiaza de umiditate si de substante pe care le pot degrada pentru a-si obtine nutrientii necesari. Desigur, de vina este si incaltamintea nepotrivita anotimpului si care nu permite patrunderea aerului si zvantarea pielii.


La triburile primitive, la care umblatul descult este normal, este foarte probabil ca nu exista aceste probleme. In schimb, omul modern se vede nevoit sa suporte rigorile unei mode nu intotdeauna potrivita cu fiziologia corpului. Nu ne putem descalta oriunde si oricand! Unora dintre barbati, ce pot transpira si de trei ori mai mult decat majoritatea femeilor, o tinuta prea oficiala sau conditiile de munca nu le permit nici macar purtarea sandalelor.

Va recomandam sa cititi si: Sfaturi pentru monturi


Hiperhidroza, micozele si mirosul dezagreabil

Hiperhidroza poate fi una fiziologica, normala pentru organismul respectiv, dar poate fi si consecinta unor afectiuni, precum hipersecretia glandei tiroide (hipertiroidia). Pentru multi nu este surprinzator sa afle ca, in zona plantara si in cea a palmelor, glandele sudoripare sunt prezente in numar foarte mare. Daca in cazul mainilor, eliminarea abundenta de sudoare nu pune probleme, intrucat intervine o evaporare rapida, in cazul picioarelor mediul inchis poate favoriza macerarea pielii moarte.

Incaltamintea veche, necuratata periodic la interior si o transpiratie intensa pot determina un miros neplacut al picioarelor chiar daca sosetele sunt schimbate de doua ori pe zi. In cazul purtarii zilnice a incaltamintei confectionate din materiale plastice, mirosul dezagreabil este inerent, iar riscul aparitiei unei micoze sporeste. Ori de cate ori avem posibilitatea, vom purta incaltari care sa permita aerisirea picioarelor si evaporarea umiditatii.

Micozele aparute in spatiul interdigital sau in zona de insertie a unghiei trebuie tratate adecvat inca de la aparitie, dupa indicatiile dermatologului. Odata ce acapareaza tesuturile, micozele vor deveni foarte rezistente chiar si la tratamentele dure. Este important de stiut ca, singura, transpiratia excesiva nu duce obligatoriu la infectarea micotica, ci adesea sunt implicate un raspuns imunitar deficitar, carentele vitaminice, o circulatie periferica insuficienta sau diabetul.


Remedii naturiste contra transpiratiei excesive a picioarelor

Multi dintre noi nu stiu ca exista remedii traditionale ce pot inlatura transpiratia excesiva si efectele sale nedorite, uneori la fel de eficient precum solutiile omologate. Vom prezenta, acum, cateva dintre ele!
  • Decoctul concentrat de salvie si radacina de cerentel (Geum urbanum) se foloseste pentru spalaturi, efectuate de doua ori pe zi, in caz de transpiratie excesiva a mainilor si picioarelor.
  • Decoctul din frunze de nuc va fi folosit pentru bai locale. Adaugam un pumn de frunze la 500 ml de apa, se fierb 5 minute si se infuzeaza 15-20 minute. Analog, putem folosi decoctul din coji de nuci verzi (3-4 linguri coji de nuci verzi la 500 ml apa).
  • Decoctul de salcie se utilizeaza pentru bai ale picioarelor. Adaugam 2-3 linguri de scoarta maruntita la 200 ml apa si fierbem vreme de un sfert de ora.
  • Decoctul de iarba rosie (Polygonum persicaria), folosit in bai locale, combate transpiratia excesiva a picioarelor. Se adauga 5 linguri de planta uscata si maruntita la 500 ml de apa si se fierbe 5-10 minute.
  • Tinctura de coada calului - umplem cu planta, pe jumatate, o sticla de culoare inchisa, apoi adaugam alcool, astupam si lasam la macerat 14 zile. Dupa ce picioarele au fost spalate si uscate, vor fi frictionate cu aceasta tinctura. De asemenea, se bea, dimineata pe stomacul gol, cu 30 de minute inainte de masa, o infuzie de coada calului (o lingurita la 250 ml de apa clocotita). In tratamentul general al hiperhidrozei vom adauga la apa de baie un decoct concentrat de planta.
  • Decoctul de stejar - se fierb cateva minute 100 g pulbere de scoarta la un litru de apa. Cu preparatul rezultat se fac bai locale.
Va recomandam sa cititi si: Beneficiile masajului plantar

Foto: healthyfocus.org


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa