Cum grabiti vindecarea in cazul leziunilor

 
Cum grabiti vindecarea in cazul leziunilor
Imprevizibilul se poate intampla oricand si oriunde - caderi, arsuri, taieturi sau, mai grav, un accident rutier. Unele nu va provoaca decat un soc neplacut, insa altele pot duce la leziuni, cum sunt fracturile, luxatiile si entorsele (afectarea ligamentelor), intinderile musculare sau tendinoase, taieturile sau vanataile.

Desi ele pot fi dureroase, pot crea o dizabilitate temporara si pot necesita initial tratament in spital, majoritatea celor afectati isi revin complet. Corpul are o capacitate de vindecare remarcabila. Insa accidentele cotidiene pot avea consecinte mai serioase in cazul persoanelor debilitate sau al varstnicilor.


Indiferent ce incident apare, tratamentul imediat de prim-ajutor este important. Insa pot fi necesare ingrijirea continua si recuperarea, pentru a fi siguri ca problema este complet vindecata. Iata cateva sfaturi care sa va ajute sa depasiti cat mai repede accidentele minore sau chiar pe cele mai grave.


Sfaturi generale

Insanatosirea dupa un accident major necesita rabdare. Acordati-va timp pentru a va vindeca si pentru a depasi efectele fizice si emotionale ale traumei suferite, insa tineti minte ca puteti face foarte multe lucruri pentru a ajuta procesul de vindecare. Indiferent de tipul leziunii, componentele esentiale ale programului de recuperare ar trebui sa includa:
  • Odihna. Corpul se vindeca in timpul somnului. Beneficiati de multa odihna, chiar daca asta inseamna sa luati analgezice sau sa invatati tehnici de relaxare.
  • Miscarea. Fizioterapeutul va poate recomanda o serie de exercitii care grabesc vindecarea regiunii afectate. De asemenea, ar trebui sa antrenati articulatiile si muschii de pe partea corpului care nu a fost afectata.
  • O dieta nutritiva. Dieta dumneavoastra ar trebui sa fie bogata in alimente si nutrienti care grabesc vindecarea. Cereti sfatul medicului sau al unui nutritionist.
  • Masuri de auto-ajutor. Puteti apela la diverse metode, de la tehnici de relaxare, meditatie si automasaj pana la ceaiuri de plante, uleiuri de aromaterapie sau consultarea unor terapeuti recunoscuti. Toate va pot ajuta pe parcursul recuperarii, facandu-va sa va simtiti mai bine, in timp ce corpul dumneavoastra si tratamentele prescrise de medic se ocupa de procesul de vindecare.
  • Prevenirea recaderilor. Este important sa examinati cauzele si sa gasiti metode pentru a va asigura ca nu veti suferi accidente similare pe viitor, deoarece traumatismele repetate pot produce leziuni de doua ori mai severe.

Cereti ajutorul!

  • Daca banuiti ca este vorba despre un traumatism de coloana vertebrala sau de gat, chemati intotdeauna ambulanta.
  • Daca traumatismul este relativ minor, puteti economisi timp transportand voi insiva ranitul la spital. Detalii despre unitatile de primiri urgente, unitatile pentru urgente minore sau centrele ambulatorii locale puteti gasi pe www.cnas.ro.
Foto: www.i-medic.ro
 

Hraniti-va corect cainele!

 
Hraniti-va corect cainele!
Acum, iarna, cainele dumneavoastra iese des afara din casa? Daca da, atunci are nevoie de mai multa energie decat in perioada de vara, pentru a isi putea pastra temperatura normala a corpului: 38,5 grade.

Asta presupune ca animalul trebuie sa manance mai mult ca de obicei. Indiferent daca il hraniti cu conserve sau cu mancare pregatita de dumneavoastra, alimentele pe care i le dati trebuie sa contina: albumina, grasime, hidrati de carbon, saruri minerale si vitamine.

Hrana de baza ar trebui sa fie compusa din 2/3 carne si 1/3 hidrati de carbon (fulgi de cereale sau orez). Foarte important: carnea trebuie neaparat gatita (fiarta sau prajita). Cea cruda poate sa contina virusi care sa duca la imbolnavirea grava a animalului.

Din cand in cand, pentru vitamine si saruri minerale, amestecati-i cainelui in mancare legume fierte: morcovi, cartofi, telina etc. O data pe saptamana dati-i un os moale de vitel sau de vaca, fiert, ca sa-l roada. Niciodata un os de pasare, cu care s-ar putea ineca!

Un caine sanatos, care alearga mult pe afara, are nevoie de mai multa mancare decat un caine de casa, lenes, care coboara rar de pe canapea. Varsta si greutatea corporala joaca si ele un rol important: un pui de caine intarcat (a 25-a zi de la nastere) trebuie sa primeasca patru mese pe zi, dupa un an - doar doua sau trei, iar un caine matur, doar o singura masa consistenta.

Un animal de casa trebuie hranit si ingrijit. Veti avea in el un tovaras mai credincios decat prietenii cei mai buni.

Foto: www.hranaacana.ro
 

Ceaiuri pentru arterita

 
Ceaiuri pentru arterita; remedii naturiste contra arteritei
Arterita - inflamatie a arterelor. Anatomic, leziunile inflamatorii se pot limita doar la un singur perete arterial sau se pot extinde la toti trei: endarterita (peretele, tunica interna); mezenterita (peretele, tunica mijlocie); periarterita (peretele, tunica externa); panarterita (inflamatia cuprinde toate cele trei tunici vasculare).

Arterita poate fi raspandita in intreg organismul, localizata la un anume teritoriu vascular (la membrele inferioare, de exemplu), la un singur vas (artera temporala, in boala lui Horton) sau chiar doar la portiuni dintr-un vas (periarterita nodoasa). Boala poate fi acuta sau cronica. Semnele sunt, de obicei, dureri de tip crampa, schiopaturi la mers, carcei, in cel mai rau caz gangrena.


Ceaiuri pentru arterita:

  • Maces (fructe), catina alba (fructe). Infuzie din o lingurita din acest amestec de plante maruntite, puse in parti egale peste care se toarna o cana de apa clocotita. Se lasa sa traga cateva minute, se strecoara si se beau trei cani pe zi.
  • Papadie (partea aeriana a plantei). Tinctura din o lingura planta maruntita pusa in 100 ml alcool. Se lasa sa stea opt zile, se strecoara si se iau 10 picaturi de trei ori pe zi.
  • Coacaz negru (fructe), sulfina (partea aeriana a plantei). Infuzie din o lingura de amestec de plante, luate in parti egale, la o jumatate de litru de apa clocotinda. Se beau doua cani pe zi. Determina dilatarea vaselor periferice, duce la cresterea permeabilitatii, inlatura vasoconstrictia.
  • Salvie (frunze). Infuzie din o lingura de frunze maruntite la 100 ml apa clocotinda. Se lasa sa stea cateva minute, se strecoara si se bea tot ceaiul pe parcursul unei zile.
  • Ghimpe (frunze). Infuzie sau decoct din doua lingurite de frunze maruntite la o cana de apa clocotinda. Se lasa sa traga cateva minute, se strecoara si se bea intreaga cantitate de ceai pe parcursul unei zile. Evita formarea de tromburi.
  • Vasc (frunze). Macerat la rece din trei lingurite de frunze maruntite la 500 ml de apa, timp de opt ore. Se strecoara si se bea indulcit cu miere de albine, pe parcursul unei zile.
  • Vasc (frunze). Pulbere din planta, din care se consuma unu-trei varfuri de cutit pe parcursul unei zile.
  • Podbal (teci). Comprese cu o infuzie din o lingura de teci maruntite la o cana de apa clocotinda. Se lasa sa traga cateva minute si se strecoara.
  • Rozmarin (extract). Bai cu extract de rozmarin (una-doua linguri), adaugat la apa de baie, la temperatura de 35 °C; durata: 15-20 de minute. Se fac 20 de bai.
  • Casul-popii (partea aeriana a plantei). Bai cu o infuzie din o lingura de planta maruntita la o cana de apa clocotinda. Se lasa sa traga cateva minute, se strecoara si se adauga la apa de baie, la temperatura de 35 °C; durata: 20 de minute. Se fac 20 de bai.
  • Maces (fructe si flori). Infuzie sau decoct din doua linguri de planta maruntite la o jumatate de litru de apa clocotinda. Se lasa sa traga cateva minute, se strecoara si se bea, treptat, pe parcursul unei zile. Datorita vitaminelor C si P mentine elasticitatea si permeabilitatea vaselor capilare.
  • Catina alba (fructe). Infuzie cu o lingurita de fructe zdrobite la o cana de apa clocotinda. Se lasa sa traga cateva minute, se strecoara si se beau doua cani pe zi. Se mai poate folosi ca suc, sirop, marmelada si gem. Are un continut ridicat de vitamine (C, B1 si B2).
  • Coacaz negru (fructe). Infuzie din doua lingurite de fructe zdrobite la o cana de apa clocotinda. Se lasa sa traga cateva minute, se strecoara si se beau doua cani pe zi. Se poate folosi si ca sirop si gem. Fructele contin cantitati insemnate de vitamina C, rutozid, saruri de potasiu.
  • Sulfina (partea aeriana a plantei). Infuzie cu o lingurita de planta maruntita la o cana de apa clocotinda. Se lasa sa traga cateva minute, se strecoara si se beau doua cani de ceai pe zi. Determina dilatarea vaselor periferice, creste permeabilitatea vaselor si inlatura vasoconstrictia.
  • Lemn dulce (coaja). Decoct din o lingura de coaja maruntita la 500 ml de apa. Se fierbe 15 minute, se strecoara si se beau doua-trei cani pe zi.
  • Lumanarica (flori). Infuzie din doua lingurite de flori la 500 ml de apa clocotinda. Se lasa sa traga cateva minute, se strecoara si se beau doua cani de ceai, pe zi.
Foto: www.retetanaturista.ro