Femeia dupa varsta de 50 de ani
Cum se manifesta menopauza?
Gradul schimbarilor tipice pentru menopauza, este resimtit diferit de la femeie la alta - incepand de la un disconfort minor, periodic si terminand cu simptome severe ale menopauzei, care ingreuneaza viata cotidiana. Menopauza se instaleaza in jurul varstei de 49 de ani, insa, pot aparea deviatii.Menopauza este un proces care include 3 etape: premenopauza - cu o durata de 4-6 ani, perioada in care ciclul menstrual devine neregulat, scade productia de progesteron si estrogen, menopauza - cand se opreste definitiv menstruatia si postmenopauza - perioada de 2-6 ani, in care inceteaza complet activitatea ovariana. Din pacate, pentru un grup semnificativ de femei, tot acest proces presupune stari depresive, insomnii, migrene, iritabilitate, bufeuri, schimbari ale dispozitiei.
Tulburarile psihice si osteoporoza
In urma incetarii ciclului menstrual, apar si tulburari in sfera psihica. Cel mai adesea se observa o puternica instabilitate emotionala, o iritabilitate intensificata, slabirea memoriei, tulburari de concentrare si depresie. In aceasta perioada, eficienta fizica si mentala a femeilor este slabita, ceea ce ingreuneaza functionarea eficienta in viata casnica, sociala si profesionala.In perioada menopauzei se accelereaza semnificativ procesul de decalcifiere a oaselor si apar afectiunile reumatice. Creste foarte mult pericolul imbolnavirii de osteoporoza. Organismul elimina mai mult calciu decat asimileaza, drept urmare masa si densitatea oaselor scad si acestea devin casante. Osteoporoza poate provoca dureri, cel mai adesea de coloana, solduri si genunchi, care ingreuneaza lucrul si deplasarea.
Solutii
Simptomele descrise, tipice pentru perioada de menopauza, sunt considerate drept un lucru natural, inevitabil si tranzitoriu. Medicina moderna poate combate si acest fenomen, cu ajutorul terapiei hormonale de substitutie, care consta in furnizarea de hormoni naturali similari sau identici cu cei produsi de ovare, respectiv prin utilizarea estrogenilor si progestogenilor naturali in doze minime eficiente. De obicei, in urma acestui tratament dispar bufeurile, este mai usor de controlat incontinenta urinara, trec tulburarile de indispozitie si insomnia, toate legate de menopauza.Perioada minima de tratament de substitutie, suficient pentru a elimina simptomele precoce ale menopauzei (bufeuri, transpiratii nocturne, tulburari psihice) este de obicei de doi ani. In opinia majoritatii medicilor, pentru a preveni consecintele tarzii ale menopauzei - osteoporoza si ateroscleroza, este necesara utilizarea THS pe o perioada de minimum 5 ani.
Sa adaugam ca uneori terapia hormonala estrogenica implica anumite pericole (enumerate mai jos), pe care doar medicul le poate evalua in functie de caracterul individual al pacientului. O alta solutie care nu atrage riscuri, consta in utilizarea estrogenilor existenti in mod natural in anumite plante, de exemplu in soia, fitocompusi organici similari in actiune cu estrogenii si care poarta denumirea de fitoestrogeni. In farmacii sunt disponibile suplimente alimentare care contin substante recomandate in terapia menopauzei.
Climenum este un supliment alimentar cu efect benefic in urmatoarele cazuri:
→ in timpul menopauzei;
→ asupra bufeurilor;
→ asupra starilor de neliniste;
→ asupra sanatatii oaselor;
→ asupra sistemului nervos.
Modul de administrare Climenum Day&Night este urmatorul:
→ 1 comprimat Climenum Day dimineata;
→ 1 comprimat Climenum Night seara.
Terapia hormonala de substitutie (THS)
Beneficii:
Beneficii:
- eliminarea sau ameliorarea simptomelor precum: bufeuri, transpiratii nocturne, palpitatii, etc;
- atenuarea modificarilor atrofice ale sistemul urogenital;
- incetinirea proceselor degenerative ale pielii;
- profilaxia osteoporozei;
- profilaxia aterosclerozei;
- ameliorarea starii de spirit, reducerea nelinistii, eliminarea insomniilor.
- posibilitatea dezvoltarii cancerului mamar si uterin;
- riscul de crestere a presiunii arteriale a sangelui;
- cresterea frecventei aparitiei trombozelor (nu se aplica in cazul tratamentului de lunga durata cu estrogeni naturali);
- tulburari ale metabolismului glucozei;
- riscul de acutizare a colelitiazei.
Bibliografie: Sanatatea A-Z. Foto: ladyhealthnet.com, www.catena.ro