Cauzele si tratamentul hipersensibilitatii dentare

 
Hipersensibilitatea dentara: ce provoaca durerea acuta; cauzele hipersensibilitatii dentare; alimentatia joaca un rol important in aparitia hipersensibilitatii dentare; profilaxia si tratamentul hipersensibilitatii dentare
Beti cafea, vreti sa va Incalziti cu o farfurie fierbinte de supa, mancati inghetata sau beti o bautura rece, dar dintr-o data durerea mistuitoare va ia cheful de orice. Asa se manifesta hipersensibilitatea dentara.

Aceasta este o „afectiune”, cu care se confrunta unul din patru adulti. Indispozitia apare cel mai frecvent la persoanele cu varsta in jur de treizeci de ani, mai frecvent in cazul femeilor decat al barbatilor. Paradoxal, una din cauzele acestei stari, este grija prea mare pentru igiena cavitatii bucale.







Ce provoaca durerea acuta?

→ Factori externi precum alimentele si bauturile reci sau fierbinti, substantele acre sau dulci.
→ Factorii mecanici: de exemplu, perierea dintilor cu o periuta prea tare.
Durerea acuta se poate intensifica la contactul cu dispozitivele de prindere ale aparatelor ortodontice.


Cauzele hipersensibilitatii dentare

In cazul persoanelor adulte, cea mai frecventa cauza este dezvelirea radacinii dintilor ca urmare a retragerii gingiilor. Acest proces este legat de varsta. Baza dintelui, neprotejata de smalt, este mai sensibila la actiunea stimulilor externi si reactioneaza prin durere la cald, rece sau presiune. In plus, dintii devin mai vulnerabili la dezvoltarea cariilor, odata cu inaintarea in varsta.

Alte cauze ale durerii pot fi perierea prea energica, incorecta a dintilor, cu o periuta tare si folosirea pastelor cu substante abrazive, precum cele de albire. Abraziunea suprafetei smaltului poate fi cauzata si de scrasnirea dintilor (bruxism), inclestarea maxilarelor, roaderea unghiilor sau muscarea obiectelor tari.






Alimentatia

Joaca un rol important in aparitia hipersensibilitatii dentare. De exemplu, compozitia alimentelor influenteaza aciditatea salivei. Citricele, carnea, bauturile carbogazoase dulci si dulciurile favorizeaza hipersensibilitatea.

Se pare ca si sarcina poate duce la aparitia acestei afectiuni. Greturile si varsaturile, care sunt frecvent resimtite de femeile insarcinate, provoaca distrugerea smaltului de catre sucurile gastrice. Un caz similar este cel al varsaturilor provocate de persoanele bolnave de bulimie.


Profilaxia

Presupune, in principal, o igiena corecta a cavitatii bucale: spalarea zilnica, delicata a dintilor, recomandat cu pasta cu fluor, care ajuta la intarirea smaltului dentar si la „etanseizarea” canaliculilor dentinari.






Medicul stomatolog poate de asemenea sa prescrie un gel cu fluor pentru aplicare pe dinti sau o solutie de clatire cu fluor. Pentru igiena zilnica trebuie folosite paste cu un continut redus de substante abrazive, destinate dintilor hipersensibili si trebuie folosita o periuta moale.

Pe piata se gasesc periute speciale, cu peri deosebit de moi (atat traditionale, cat si electrice). Deseori, din cauza durerii, pacientul isi curata sarguincios dintii si se expune suplimentar la dezvoltarea cariilor si a afectiunilor gingivale.


Tratamentul hipersensibilitatii dentare

Sensodyne repair and protect
Lupta cu hipersensibilitatea dentara presupune: schimbarea alimentatiei, cumpararea unei periute noi (moi) si a unei paste de dinti cu fluor pentru dinti hipersensibili (pasta ar trebui sa contina 1400 ppmF, adica fluorura de sodiu).

Sa retinem ca dintii nu sunt o suprafata pe care trebuie sa o agresam, ci sa o curatam cu miscari de maturare, fara sa uitam de gingii. Este recomandat sa folosim in fiecare zi ata dentara si solutii profesionale pentru clatirea dintilor sensibili.






Cel putin o data la 6 luni dintii trebuie curatati de tartru si de depuneri, la cabinetul stomatologic. Medicul poate de asemenea acoperi smaltul deteriorat si dentina descoperita, cu produse speciale pentru hipersensibilitate. Se poate folosi, de exemplu, fluorizarea cu spuma, geluri sau lacuri speciale, sau pot fi blocati canaliculii dentinari deschisi, aplicand pe ei rasina fotopolimerizabila.

Sensodyne Repair and Protect protejeaza canaliculele dentinare si ajuta si la repararea zonelor vulnerabile. Atentie! Utilizarea acestei paste de dinti trebuie sa se faca pentru o anumita perioada de timp si nicidecum permanent.

Sensodyne Pro Smalt este recomandata persoanele cu dinti sensibili dar pentru o utilizarea zilnica si care ajuta la protejarea smaltului dintilor impotriva eroziunii acide, intareste smaltul si protejeaza impotriva cariilor datorita continutului de fluor.

Bibliografie: Sanatatea A-Z. Imagine: www.dentfix.ro, www.thedrum.com





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa