Tipuri de tuse la copii
- Boli pulmonare -
Tusea uscata, seaca
Tusea uscata este cauzata, cel mai frecvent, de raceala, gripa sau de o infectie a tractului respirator inferior. Daca este insotita de simptome precum durere in gat, secretii nazale, este vorba de o raceala, care este de obicei virala.Acest tip de tuse poate persista chiar si timp de o saptamana dupa insanatosire. In cazul in care copilul nu are febra si se simte bine in general, nu exista motive de ingrijorare, tusea va disparea de la sine.
Tusea umeda, expectoranta
Tusea umeda este insotita de o cantitate ridicata de secretii si mucus, produse in trahee, uneori si in bronhiile mai mari. Copilul incearca sa elimine aceste lichide prin tuse.Tusea expectoranta poate indica o bronhiolita, care este cel mai adesea un rezultat al unei infectii virale. In special copilul mic respira cu un efort evident, are respiratia accelerata, insotita de gemete, din cauza blocarii bronhiolelor de catre epiteliul descuamat al membranei.
Tusea dupa boala
Tusea poate sa persiste timp de mai multe zile dupa o raceala sau gripa. Copilul este deja sanatos, insa tusea nu il lasa sa doarma, il oboseste noaptea si dimineata si se declanseaza la fiecare modificare de temperatura.Mucoasa distrusa de virusi este deosebit de sensibila, motiv pentru care trebuie avut grija ca pe perioada de reconvalescenta, copilul sa nu aiba contact cu persoane bolnave, deoarece se poate infecta din nou.
Tusea magareasca, convulsiva
Acest tip de tuse este foarte obositoare, ataca in serii succesive, este uneori insotita de raguseala si este mai agresiva noaptea. O astfel de tuse indica o inflamatie a laringelui, copilul se sufoca, ii este greu sa traga aer in piept, la inspirare se aude un suierat (uneori chiar de la distanta).Copilului ii fac bine inhalatiile, iesirea la aer curat. Atunci cand acest lucru nu ajuta, trebuie solicitat ajutor medical, mai ales in cazul bebelusilor pentru ca au cai respiratorii inguste, iar un edem minor poate duce la o dispnee grava cu consecinte periculoase.
Tusea alergica
Este tipica pentru alergia inhalatorie. Este precedata de stranut convulsiv si secretii nazale apoase abundente. In cazul in care copilul tuseste mai ales acasa, noaptea sau dimineata, probabil are o alergie la ceva din mediul inconjurator (acarieni, pene, mucegai, blana de animale).Tusea alergica este de obicei uscata si superficiala, nu este insotita de alte simptome de infectie.
Tusea cronica
Are loc frecvent in casele fumatorilor, iar cauza acesteia este iritarea cailor respiratorii. Fumul paralizeaza cilii, a caror sarcina este indepartarea bacteriilor, a virusurilor si a corpurilor straine din mucoasa cailor respiratorii.Copilul, care este un fumator pasiv, se imbolnaveste mult mai des, deoarece sistemul sau respirator, expus permanent la lupta cu fumul, este sensibil in fata virusurilor si a bacteriilor.
Sfaturi utile:
- Dati-i inainte de culcare un ceai de melisa - ar trebui sa il ajute in tusea uscata!
- Siropurile pentru copii disponibile in farmacii au in primul rand actiune expectoranta, ar trebui prin urmare sa fie utilizate exclusiv in tusea umeda.
- Umeziti aerul din camera copilului. Puneti pe calorifer prosoape umede, recipiente cu apa, folositi umidificatoare curatate bine!
- Umeziti gatul uscat - aveti grija sa bea portii mici de apa! In tusea umeda va fi de ajutor un ceai cu suc de zmeura sau lamaie, deoarece inlesneste expectorarea secretiei dense.
- Renuntati la fumat in prezenta copilului!
- In cazul tusei alergice, aspirati frecvent, schimbati lenjeria de pat!
- Utilizati comprese calde aplicate in zona gatului, sau unguente cu uleiuri esentiale pentru zona pieptului, cu rol de calmare a simptomelor!
- In starea inflamatorie a gatului, insotita de durere si dificultati la inghitire, pot fi utile acadelele disponibile in farmacie, ale caror ingrediente, pe langa proprietatile bactericide, favorizeaza refacerea mucoasei si restabilirea functiei sale de protectie.
Va recomandam sa cititi si: Tusea la cei mici
Foto: www.suntmamica.ro, www.suplimentealimentare247.ro