Genunchiul dureros (gonalgia). Din ce cauze ne dor genunchii?

 
Genunchiul dureros (gonalgia). Ma dor genunchii! Din ce cauze ne dor genunchii?
Patologia genunchiului este dominata pana la varsta de 40 de ani de afectiuni datorite accidentelor si sechelelor lor (entorse, meniscopatii), iar dupa aceasta varsta de reumatismul degenerativ, gonartroza primitiva si mai ales secundara traumatismelor, precum si tulburarilor statice.


Gonalgia posttraumatica

Aceasta articulatie a genunchiului, atat de expusa si de fragila, este sursa a numeroase accidente (de sport, profesionale) provocate printr-un mecanism indirect, simplu sau complex, care presupune miscari fortate de hiperextensie, hiperflexie sau torsiune, putand merge de la intindere pana la o rupere a ligamentelor rotulei. De aici si clasificarea entorselor genunchiului in entorse cu genunchiul stabil (benigne) ori cu genunchiul instabil in toate sensurile (foarte grave), din cauza rupturii ligamentare. Blocarea articulatiei („strigatul meniscului”) precum si aparitia unei hidartroze posttraumatice necesita consultul cu un ortoped, atat pentru diagnostic, cat si pentru fixarea atitudinii terapeutice, care poate consta intr-o interventie chirurgicala.


Cuprins articol:







Gonalgia afectiunilor reumatismale

1. Gonalgia in poliartrita reumatoida (P.R.). Formele mono- sau oligoarticulare ale P.R. constituie o problema dificila de diagnostic, mai ales daca examenul radiologic arata semne de artroza, intr-un moment cand simptomele caracteristice P.R. nu au aparut inca. Evidentierea unor modificari inflamatorii la nivelul altor articulatii, redoarea matinala, prezenta noduIilor subcutanati, cresterea V.S.H., testele pozitive pentru factorul reumatoid (Waaler Rose; latex), o anemie moderata si caracterele lichidului articular (leucocitoza cu neutrofilie, numar ridicat de ragocite, lichid bogat in proteine) sunt elemente care inclina diagnosticul in favoarea P.R.

2. Gonalgia in spondilita anchilozanta (S.A.) ridica probleme dificile in formele scandinave, care debuteaza periferic. Asocierea la aceasta gonalgie a tarsalgiei, precum si semnele radiografice (sacroileita si sindesmofitoza D12—L1) concura la stabilirea diagnosticului.

3. Reumatismul subacut curabil al adultului (tip Ravaut) prinde adesea genunchiul, dar nu solitar, ci concomitent cu alte articulatii. Debutul in general postanginos, caracterul inflamator trenant, modificarea probelor biologice de inflatie (V.S.H. si ASLO crescute; leucocitoza) si aspectul radiologic normal al genunchiului orienteaza mersul diagnosticului.






4. Gonalgia din cadrul eritemului nodos, al rectocolitei ulceroase sau al reumatismului psoriazic se insoteste de alte manifestari proprii fiecareia din aceste boli, care nu pot scapa observatiei medicale.

5. Gonartrozele debuteaza cu dureri ce survin de la primii pasi, se atenueaza mergand, reapar la capatul unui efort prelungit si se linistesc in repaus. Se pot insoti de blocarea genunchiului (in caz de acutizare) si de un grad de neputinta functionala (urcatul si coboratul scarilor). Deseori genunchiul apare marit de volum si deformat, cu soc rotulian, prezenta unor formatiuni in scobitura poplitee (chisturi Baker), sensibilitate perirotuliana si hipotrofia cvadricepsului. La miscari se percep cracmente, iar ruptura sau insertia sinovialei intre cele doua suprafete articulare duce la blocarea genunchiului.

Radiografic se constata: ingustarea spatiului articular; osteoporoza; osteofitoza; tendinta la condensarea suprafetelor marginale cu tasarea platoului tibial. Lichidul sinovial prezinta caractere inflamatorii reduse.






In forma sa primitiva, artroza genunchiului imbraca diverse aspecte clinice: a) lipoartroza uscata bilaterala si simetrica (Weissenbach si Francon) se prezinta ca un genunchi inecat intr-o masa care prelungeste impastarea grasoasa a intregului membru inferior. Obezitatea, laxitatea ligamentara, diverse tulburari legate de menopauza, varice, echimoze locale si o angiodermita purpurica completeaza tabloul; b) genunchiul uscat si dureros (Michotte). Acest alt aspect al gonartrozei arata un genunchi in permanenta flexiune si in varum. Palparea rotulei, a carei mobilitate este redusa, provoaca o durere localizata pe fata anterioara a genunchiului („tipatul rotulei”); c) hidartroza intermitenta periodica este o alta expresie a gonartrozei.

Gonartrozele secundare sunt legate fie de factori traumatizanti (meniscopatie; corp strain; fractura intraarticulara), fie de tulburari ale staticii (coxopatie; picior plat; genu varum sau valgum).

Mai exista un veritabil sindrom sechelar care se instaleaza in urma unui traumatism suferit de genunchi, datorita unor osificari periarticulare (boala Pellegrini-Stieda); unei lipoartrite (boala Hoffe) sau unei condromalacii rotuliene, sursa unor gonalgii persistente.

Va recomandam sa cititi si: Soldul dureros







Gonalgia artropatiilor inflamatorii

1. Artropatia infectioasa a genunchiului da nastere de timpuriu la fenomene locale, insotite de semnele caracteristice infectiei: leucocitoza, V.S.H. crescuta. Punctia exploratoare recolteaza un lichid seros, tulbure, bogat in fibrina si leucocite (90%). Examenul bacteriologic direct pune in evidenta agentul microbian.

2. Artropatia tuberculoasa a genunchiului evolueaza trenant, cu subfebrilitate si usoara alterare a starii generale. Local, genunchiul apare tumefiat, cu hidartroza moderata si sensibilitate de-a lungul interliniei. Palparea ofera o senzatie de impastare, oarecum caracteristica si prezenta unei adenopatii crurale satelite. Atrofia cvadricepsului este un semn precoce. I.D.R.-ul este hiperergic, iar lichidul articular arata limfocitoza; examinat direct, in cultura sau dupa inoculare la cobai, confirma natura tuberculoasa a artropatiei. Eventual biopsie.






Alte cauze de suferinta a genunchiului

1. Guta se poate traduce uneori prin atacuri la nivelul genunchiului. Caracterul brusc si intensitatea crizei survenite la un barbat, noaptea, aspectul intens inflamator al genunchiului, existenta crizelor anterioare la nivelul halucelui, prezenta tofilor gutosi; hiperuricemia si testul terapeutic la colchicina sunt suficiente elemente pentru fixarea diagnosticului.

2. Afectiunile sinovialei genunchiului, datorite transformarii metaplazice, de etiologie obscura, a acestei membrane, se intalnesc rar si aproape exclusiv la femei. Se caracterizeaza prin deformarea articulatiei, cu cracmente si neputinta functionala. Radiografic: demineralizare patata, iar daca expansiunile sinovialei sunt calcifícate, imaginea este edificatoare. Lichidul articular este caracteristic prin cristalele romboidale de pirofosfat de calciu care se vad la microscop.






3. Osteonecrozele aseptice esentiale se intalnesc la adolescenti: osteocondrita rotulei si apofizita tibiala anterioara (boala Osgood-Schlatter) manifestate prin dureri locale, exacerbate de contractura tendonului rotulian; precum si la adulti: osteocondrita disecanta (boala König). Dureri necaracteristice la inceput, intercalate de puseuri hidartrozice si blocari ale genunchiului sunt semnele acestor afectiuni care isi pierd individualitatea, luand aspectul unei artroze.

Foto: www.noene-italia.com




 

Afectiuni ale picioarelor: bataturile, crapaturile pielii, unghiile incarnate

 
Afectiuni ale picioarelor: bataturile, crapaturile pielii, unghiile incarnate
Le inghesuim in pantofi nepotriviti, uitam sa le acordam atentie si sa le ingrijim, le chinuim cu tocuri inalte, punem presiune datorita surplusului de kilograme. Toate aceste lucruri duc la imbolnavirea picioarelor. Asa cum ducem din cand in cand masina la revizie, verificam rotile si schimbam anvelopele, asa ar trebui sa ne ingrijim si de picioarele noastre.


Care sunt cele mai frecvente afectiuni ale picioarelor?

  • Unghiile incarnate. Cauza o reprezinta presiunea exercitata de colturile unghiei care sapa in pielea de pe margine. Pe masura ce unghia creste, inflamatia si durerea se accentueaza. Aceasta afectiune poate fi cauzata de purtarea pantofilor prea stramti, precum si de taierea sau pilirea colturilor unghiei. Pentru a preveni acest lucru, unghia trebuie taiata din lateral si fragmentul acesteia scos cu clestisorul. E cel mai bine ca aceasta procedura sa se efectueze la un salon de pedichiura, pentru a evita eventualele complicatii. Pentru ingrijirea acasa, se recomanda folosirea unei solutii cu rol de inmuiere a unghiilor, pentru prevenirea incarnarii acestora. In plus, se recomanda taierea pe drept a unghiilor si purtarea de incaltaminte comoda.
  • Bataturile. Sunt ingrosari in relief ale epidermei, cu rol de a proteja pielea de presiune sau alte traumatisme. Cel mai adesea sunt localizate pe suprafata din spatele degetelor picioarelor si acolo unde degetele se freaca intre ele. O caracteristica a bataturii este maduva pozitionata central, care ajunge adanc in piele si intra in contact cu vasele sanguine si nervii. Orice presiune a acestui loc provoaca disconfort. Pentru a scapa de durere, se recomanda utilizarea de produse speciale, care contin, de exemplu, acid salicilic, ce dizolva masele tari de cheratina. Daca aceasta terapie nu are efect, trebuie cerut ajutorul pedichiuristei.
  • Calusurile. Sunt ingrosari de forma rotunda sau vala ale epidermei. Se identifica prin pielea tare, cornoasa si pot aparea peste proeminentele osoase, insa cel mai adesea apar pe talpa, sub capetele metatarsienelor. Calusurile nu sunt inervate, insa un calus dur poate provoca durere in cazul in care pune presiune pe tesuturile invecinate inervate. Calusurile pot fi indepartate intr-un cabinet cu ajutorul unor instrumente speciale.
  • Crapaturile pielii. Apar cel mai adesea in locurile unde pielea este adunata, intinsa sau prezinta flexibilitate mica. Apar de obicei, pe calcai, talpa si degetul mare. Cauzele crapaturilor pot fi foarte diferite, pot rezulta datorita hidratarii insuficiente a straturilor exterioare ale pielii cauzata de tulburari de metabolism. Alte cauze sunt supraponderabilitatea, deformarea piciorului, iritatiile pielii provocate de incaltamintea incomoda sau bolile de piele, precum psoriazis sau ihtioza. Adesea se intampla ca motivul crapaturilor pielii sa fie imbatranirea generala a organismului. Crapaturile sunt adesea foarte adanci, pot sangera, necesita tratament si in primul rand ingrijire regulata. Pe langa ungerea zilnica a picioarelor cu creme (de exemplu cele cu vitamina A), se recomanda indepartarea pielii ingrosate la un salon de pedichiura, urmata de tratarea acestora cu o masca speciala pentru crapaturi.

Metoda inovatoare

Sosete exfoliante Parasoftin
Pedichiura, masajul clasic sau cel prin compresie, baile cu parafina, aromoterapia cu ierburi si uleiuri, peelingul si masca hranitoare, sunt metode cunoscute, pentru tratarea picioarelor cu probleme. O metoda inovatoare, care se poate folosi acasa si care poate preveni pielea ingrosata si bataturile dureroase, sunt sosetele exfoliante.

Procesul de exfoliere este un mecanism natural al pielii, de eliminare a celulelor moarte, cornoase. Acizii vegetali din compozitia sosetelor exfoliante - acid glicolic, acid salicilic, acid lactic - inmoaie intens pielea si o indeparteaza pe cea moarta. Dizolvand legatura dintre celulele pielii, duc la o exfoliere intensa.



Efectele procedurii depind de starea pielii picioarelor. Procesul de exfoliere incepe dupa aproximativ 5-6 zile de la efectuarea procedurii si poate dura timp de aproape 2 saptamani. Intensitatea acestuia difera de la un individ la altul si depinde de starea initiala a pielii. Acesta este un proces natural, deloc nociv pentru sanatate. Cel mai important, pielea care se exfoliaza lasa loc treptat pentru o pielea noua, moale si matasoasa.

Sursa: parasoftin.ro. Foto: www.kfetele.ro
 

Orange Imun – formula de surse vegetale pentru imunitate

 
Orange Imun: informatii, pret, pareri avizate
Complet diferit fata de celelalte structuri ale organismului, sistemul imunitar depinde de buna functionare a celorlalte sisteme, precum a celui respirator, digestiv si sistemului nervos. Legat de cel din urma, stresul favorizeaza scaderea imunitatii prin producerea in exces a hormonului numit cortizol, care nu numai ca expune organismul la bacterii si virusi, ci si in fata unor boli grave.

Stilul de viata pe repede inainte dezechilibreaza organismul si il forteaza sa se adapteze rapid noilor situatii: schimbari bruste de temperatura, diferente de fus orar, trecerea de la o stare emotionala la alta, precum si lipsa aerului si luminii naturale. Toti acesti factori actioneaza negativ in sensul reducerii capacitatii organismului de a capta radicalii liberi si de a-i neutraliza.


Traditii vechi versus concepte noi de intarire a imunitatii

Fiecare individ se naste cu o imunitate naturala, care este influentata la randul ei de trasaturile transmise ereditar. Ulterior, in functie de diferiti antigeni, corpul capata o imunitate adaptiva, sau dobandita. De aceea este important ca micronutrientii sa fie usor absorbiti de catre organism, fapt ce unele suplimente alimentare au inceput sa-l aiba in vedere in ceea ce priveste dezvoltarea de produse inovative.

In trecut, organismul uman rezista mult mai bine in fata bolilor, dat fiind si faptul ca nivelul de stres era mult mai redus, iar alimentatia se baza pe consumul din productia proprie sau din achizitia alimentelor de la taranii din piata (existau si mai multe ferme de subzistenta).

In alta ordine de idei, preventia racelilor se realiza prin tratamente naturiste care impulsionau organismul sa lupte singur impotriva racelilor. In medicina veche, erau des utilizate plante precum catina, ghimbir sau arnica.

Conceptele noi de intarire a imunitatii sunt concentrate in jurul stilului de viata, astfel ca pentru o imunitate puternica a omului modern se recomanda cel putin 8 ore de somn/noapte, cel putin 30 de minute de sport zilnic, consumul a cel putin 2 litri de apa/zi si evitarea purtarii in sezonul rece a multor straturi de haine groase.

Ca si surse imunomodulatoare se recomanda consumul ceaiului de ghimbir, echinaceea sau macese, evitarea consumului de antibiotice.


Simptomele unui sistem imunitar slabit

→ apatie;
→ oboseala;
→ infectii urinare;
→ vindecarea lenta a ranilor;
→ pierderea sau luarea in greutate;
→ afectiuni respiratorii constante si persistente;


Acerola – cea mai noua descoperire pentru imunitate puternica

Acerola - numita si visina de Barbados - incorporeaza un continut ridicat de vitamina C, responsabil printre altele si de absorbtia optima a fierului in organism, fapt ce induce stare de bine prin energizarea dupa instalarea virozei.

Cantitatea de vitamina C din acerola este de aproximativ 25 de ori mai mare decat cea continuta de portocale. Numita si visina tropicala, acerola se cultiva in Mexic, America Centrala si de Sud. Folosita si in tratarea unor afectiuni de sanatate precum alergii, ateroscleroza, depresie, diabet, inflamatii, actiunea puternic imunostimulatoare ii atribuie calitati speciale in tratarea racelilor si in sustinerea sistemului imunitar. Constatarile oamenilor de stiinta asupra efectelor acerolei amintesc si faptul ca acerola poate contribui la reducerea zaharului si poate combate stresul oxidativ datorita continutul de vitamina C ridicat.

Acerola este apreciata si pentru ca:
→ ajuta la reglarea indicelui glicemic;
→ imbunatateste rezistenta la efort;
→ protejeaza organismul impotriva infectiilor;
→ reduce starea de oboseala.


Orange Imun: protectie completa pe 3 planuri: imunitar, respirator si digestiv

Informatii despre Orange Imun
B!TONIC a lansat toamna aceasta un nou produs axat pe intarirea imunitatii, proaspat dezvoltat in Austria alaturi de profesori internationali din cadru Universitatii de Nutritie din Viena. Principalele sale ingrediente sunt acerola, ghimbirul, zincul si prebioticele.

Acerola este cunoscuta pentru continutul sau ridicat de vitamina C, care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. In plus, vitamina C poate sustine si intari sistemul imunitar in timpul si dupa o activitate fizica intensa. In perioadele solicitante si stresante si mai ales pentru fumatori, vitamina C se recomanda sa fie suplimentata zilnic. In capsulele Orange Imun este folosita exclusiv o sursa naturala de vitamina C, din cirese Acerola, pentru a pastra calitatea substantelor active si a usura absorbtia lor.



Extractul de ghimbir folosit 100% natural, este specific din medicina traditionala in multe culturi, fiind considerat un imunomodulator si imunostimulator puternic. Ghimbirul ajuta la decongestionarea cailor respiratorii, induce transpiratia, detoxifica organismul si ajuta lupta cu virusii si bacteriile.

Inulina poate contribui prin fibre prebiotice pentru a stimula sistemul imunitar, avand o influenta pozitiva asupra compozitiei florei intestinale. In Orange Imun prebioticele provin dintr-un amestec de ingrediente naturale, din plante, pentru mentinerea unui sistem digestiv sanatos si optimizarea absorbtiei de micronutrienti.

Foto: www.csid.ro
 

Lipsa de energie nejustificata – semn ce indica nevoia de minerale

 
Lipsa de energie nejustificata – semn ce indica nevoia de minerale

Cum sa ai o zi plina de energie in mod natural

Ziua buna se cunoaste de dimineata, in functie de calitatea somnului. Pentru ca organismul sa functioneze in parametri normali, unui adult i se recomanda sa se odihneasca intre 7-8 ore pe noapte. Astfel, in timpul somnului, celulele nervoase se regenereaza si sunt pregatite sa primeasca informatii noi. De aceea, conform ceasului biologic al organismului, se recomanda ca somnul sa inceapa in jurul orei 22:00 pentru o noua zi plina de energie. Iata 3 idei de tinut minte...

Scurta energizare la trezire – se recomanda 10 minute de exercitii fizice in fiecare dimineata insotite de exercitii de respiratie pentru o buna oxigenare a sangelui. Astfel, se intensifica circulatia sangelui in tot corpul, iar sistemul respirator se va accelera si va capta suficient oxigen.

1 pahar mare de apa – acest obicei japonez este apreciat de cei cu stil de viata sanatos pentru ca apa are rolul de „a trezi” toate organele si de a le repune in functiune. Pe timpul noptii, acestea isi reduc activitatea. Cercetatorii sustin faptul ca un pahar de apa baut pe stomacul gol purifica sangele si accelereaza metabolismul, scade aciditatea gastrica, imbunatateste musculatura.

Marele secret – micul dejun: nutritionistii includ micul dejun ca cea mai importanta masa a zilei, de aceea pentru o zi plina de energie, se recomanda includerea in masa de dimineata a alimentelor bogate in proteine si grasimi precum: cereale, avocado, nuci, iaurt, fructe, seminte.


Semne ca te confrunti cu lipsa de energie

Lipsa de energie este cauza mai multor factori, precum lipsa somnului, deshidratarea, stresul sau nutritia dezechilibrata. Oboseala persistenta indica o posibila oboseala cronica, ce poate da simptome false de raceala, care nu trec dupa cele 8 ore de somn. De asemenea, starea de oboseala poate fi si reactia organismului la unele alimente, fapt ce se manifesta prin intoleranta alimentara.

Din fericire, pe piata suplimentelor alimentare exista produse premium care iau in considerare si acest aspect, fiind dedicate persoanelor care se confrunta cu intolerante la gluten sau lactoza. Alte semne care apar sunt: trezire ingreunata, dificultate la concentrare, stare de nervozitate, dureri de cap si de gat, dureri de muschi si articulatii.


Minerale active pentru un impuls de energie

Organismul uman este obisnuit sa absoarba mineralele atat din surse vegetale, cat si animale. De cele mai multe ori, nici una din aceste surse nu este cea optima. Fructele au din ce in ce mai putine vitamine. Produsele ce contin carne, contin si hormoni.

Complex de minerale naturale si vitamina C pentru energie si performanta
O echipa de experti in nutritie din Viena au dezvoltat un produs axat pe aceasta nevoie a omului modern, sub numele Red Energy. Scopul a fost de a suplimenta mineralele de care are nevoie corpul, avand in vedere doua aspecte: absorbtie optimizata si calitate premium.

Toate mineralele contribuie la un organism energetic, cu precadere fierul si magneziul - de aceea ingredientele continute de Red Energy lupta impotriva oboselii alaturi de vitamina C.

Red Energy este singurul supliment de pe piata suplimentelor alimentare care are in compozitie strict minerale si doar vitamina C pentru sustinerea absorbtiei.



Absorbtia de fier este una din problemele secolului XXI, iar solutia este ca aceasta sa fie extrasa din sursa vegetala in combinatie cu vitamina C pentru o mai buna absorbtie. Anemia nu este o boala, ci un indiciu al carentei de fier. Fierul este responsabil pentru dezvoltarea si buna functionare a tuturor organelor, iar atunci cand fierul lipseste, intregul organism se resimte, pe fondul lipsei de energie.

Calciul este responsabil pentru energizarea inimii, a muschilor, a sangelui si a nervilor. Lipsa de calciu se manifesta prin furnicaturi la nivelul degetelor, pierderi de memorie si palpitatii.

Zincul este responsabil si pentru intarirea imunitatii, de aceea a fost inclus in compozitia Red Energy, deoarece pe fondul oboselii riscul de contactare a diferitelor bacterii creste. In plus, acesta intareste unghiile si confera parului stralucire.

In lipsa manganului, organismul reuseste cu greu sa descompuna glicogenul in glucoza, un furnizor de energie si sustinator al activitatii celulare. De asemenea, o lipsa a manganului duce la o deficienta a sintetizarii proteinelor si grasimilor, corelate cu nivelul de energie. Alaturi de fier, lupta impotriva anemiei si reda starea de bine.

De cele mai multe ori, la efectuarea analizelor de sange se constata lipsa de magneziu sau de fier, aceasta fiind cauza generalizata a lipsei de energie. Magneziul este adesea numit si mineralul creierului si este responsabil pentru procesul de concentrare si nivelul de energie. La sportivi, minerale precum magneziu, calciu si vitamina C cresc performanta sportiva si anduranta.

Iodul are efect energizant si reda starea de bine, marind capacitatea mentala. Cea mai mare concentrare de iod se afla in glanda tiroida, de aceea in cazul unei disfunctii la nivelul acesteia apar frecvent simptome precum lipsa de energie, epuizare, extenuare.

Seleniul contribuie alaturi de iod la o buna functionare a glandei tiroide. In plus, protejeaza ipotriva stresului oxidativ si ADN-ul.

Cromul ajuta la transferul glucozei in sange si ajuta la o buna sintetizare a proteinelor si grasimilor.

De cele mai multe ori cand creierul se gandeste la energie, se gandeste la alimente precum dulciuri, cafea sau fructe. In realitate, energia nu inseamna zahar sau cafeina, ci un aport optim de minerale! Lipsa de calciu, fier sau magneziu sunt de obicei cauzele unei oboseli resimtite si chiar reducerea poftei de mancare.

Foto: www.edenspa.ro
 

Care sunt cauzele osteoartritei? Ce articulatii sunt atacate de osteoartrita?

 
Care sunt cauzele osteoartritei? Ce articulatii sunt atacate de osteoartrita? Tratamentul farmacologic al osteoartritei
Odata cu inaintarea in varsta, incepem sa avem probleme cu articulatiile, cauza fiind imbatranirea naturala a tesutului articular si aparitia leziunilor anatomice. Aceste leziuni incep de la cartilajul articular care isi pierde elasticitatea si finetea caracteristica, in plus, pe marginile articulare ale oaselor sau vertebrelor, apar excrescente osoase care provoaca durere prin iritarea tesuturilor invecinate.


Care sunt cauzele osteoartritei?

Aceasta este o urmare a faptului ca am fost adaptati, in cursul evolutiei, la mersul pe patru membre, motiv pentru care leziunile degenerative apar mai ales acolo unde aceasta functie a fost schimbata prin postura verticala, respectiv la genunchi si solduri.






Pe parcursul procesului degenerativ este distrus cartilajul articular. Acesta devine mai putin functional, nu mai are capacitatea sa amortizeze bine greutatile. Drept rezultat, apare deformarea articulatiei, deteriorarea osului subcondral, a tendoanelor, a ligamentelor sau a capsulei articulare.

Afectiunea are legatura cu avansarea in varsta, deoarece cartilajul incepe la un moment dat sa se uzeze mai rapid. Un factor direct este reprezentat cel mai adesea de diverse supraincarcari ale articulatiilor cauzate, de exemplu, de defecte de postura, traumatisme puternice, microtraumatisme de lunga durata sau de excesul de greutate care suprasolicita articulatiile.






Durerea caracteristica

Osteoartrita se dezvolta lent - provoaca insa o distrugere profunda a cartilajului articular si a tesutului subcondral.

Simptomul de baza al afectiunii este durerea puternica la miscare, mai ales la inceputul acesteia (asa-numita durere de pornire), precum si durerea care apare la prelungirea unei activitati (in timpul plimbarii, al exercitiilor de miscare etc.) In imediata vecinatate a leziunilor degenerative se pot dezvolta stari inflamatorii.

Limitarile de mobilitate, daca apar, sunt de obicei minore, in general nu se ajunge la rigidizari. Insa durerea persistenta perturba modul de viata al persoanei afectate.






Ce articulatii sunt atacate de osteoartrita?

Osteoartrita ataca cel mai adesea articulatiile coloanei vertebrale, soldului si genunchiului. Leziunile degenerative ale coloanei vertebrale se localizeaza, de exemplu, la nivelul coloanei cervicale (boala profesionala a soferilor). Durerea radiaza atunci catre zona occipitala sau centura scapulara. Curbarea coloanei vertebrale favorizeaza degenerarea coloanei vertebrale toracice. Durerea nu este foarte puternica si poate fi confundata cu o durere din zona pieptului. Defectele de constructie ale vertebrei 5, ale discurilor vertebrale, curbarea coloanei vertebrale, pot cauza boala degenerativa a coloanei vertebrale lombare. Un simptom specific este durerea persistenta, paralizanta, denumita lumbago. In cazul iritarii terminatiilor nervoase, durerea numita sciatica radiaza prin fesa catre picior.






Boala degenerativa a articulatiei soldului apare cel mai adesea din cauza defectelor congenitale ale acestei articulatii, care nu au fost tratate in copilarie. Durerea apare la ridicare si la mersul prelungit, radiaza catre vintre, fesa, uneori catre pulpa. Bolnavul are dificultati in a pune piciorul cu probleme peste cel sanatos. Boala degenerativa a articulatiei genunchiului apare cel mai adesea la persoanele obeze si in varsta.


Miscarea trateaza cel mai bine

In ciuda parerilor populare, in tratarea afectiunilor articulare este valabila o singura regula - mentinerea articulatiei in miscare. Initial, este dificil de explicat pacientului, deoarece durerea reumatica se reduce de obicei impreuna cu imobilizarea articulatiei. Nu e deci de mirare, ca persoanele cu probleme incearca sa se miste cat mai putin. Aceasta e insa o greseala! Miscarea este necesara in tratarea majoritatii afectiunilor reumatice. Terapia prin miscare, adaptata capacitatii bolnavului, previne oprirea hranirii articulatiilor de catre organism si implicit rigidizarea acestora in urma insuficientei lichidului sinovial si a altor fluide fiziologice, a atrofiei musculare si a relaxarii ligamentelor.






Tratament farmacologic

Pana in prezent tratamentul se baza in mare masura pe analgezice sporadice, in cazurile mai grave terapia avand loc sub supravegherea specialistilor. In acest caz, tratamentul farmacologic consta in administrarea steroizilor, a citostaticelor sau a medicamentelor biologice. Ultimele apartin celei mai avansate metode de tratament din punct de vedere tehnologic si sunt capabile sa blocheze eficient mediatorii proceselor inflamatorii, care fac cele mai mari ravagii in organismele bolnavilor.

Informatii despre Supramax articulatii
In multe cazuri, o foarte buna solutie este suplimentarea cu colagen. Acesta joaca un rol de baza in organism - pe cel al unei substante adezive care uneste elementele celulare, inlesnind in acelasi timp formarea de tesuturi si organe.






Colagenul, ca produs, contine proteine de colagen usor asimilabile, a caror compozitie este apropiata de a celor care exista in tesutul conjunctiv al organismului. Acest lucru asigura o regenerare rapida a tendoanelor si articulatiilor. Proteina de colagen are un impact pozitiv asupra regenerarii generale a aparatului locomotor, fortifica tendoanele, muschii si articulatiile suprasolicitate. Sa retinem, insa, ca acesta nu este un produs care se administreaza temporar. Este cel mai bine sa fie utilizat in doze semnificative, cel putin in cure de 3 luni. In aceasta privinta, este recomandat sa cereti sfatul farmacistului.

Bibliografie: Sanatatea A-Z. Foto: www.i-medic.ro, www.myriam.ro




 

Parere personala despre SYNERGY ulei facial anti-aging

 
SYNERGY ulei facial anti-aging: parere personala; rewiew; opinie personala; discutii; informatii
Atunci cand ai un produs bun la indemana, tentatia de a il folosi in fel si chip este foarte mare. Mi se intampla si cu apa termala Herculane in spray, si cu lotiunea micelara. Urmatorul pe lista, o mare iubire: serul SYNERGY, destinat repararii si (doi intr-unul) prevenirii urmelor lasate pe piele de inaintarea in varsta.

Explicit, acest lucru s-ar traduce in refacerea nivelului de hidratare si protejarea pielii impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi si agresiunii expunerilor la soare ca prima cauza a fotoimbatranirii. Serul este un amestec sinergic de sapte uleiuri de origine vegetala, obtinute prin presare la rece, deci fara a afecta in niciun fel proprietatile lor miraculoase.

Utilizarea serului imediat dupa demachiere si inainte de aplicarea cremei de ingrijire este un obicei mai recent introdus in rutina noastra de ingrijire, dar fara cale de intoarcere. Utilizarea unui ser impreuna cu o crema, pentru a completa si imbunatati efectul cremei, devine vizibila in imbunatatirea conditiei tenului in cel mai scurt timp, estomparea ridurilor fine si a celor profunde, aspectul mai luminos si o stralucire proprie pielii sanatoase, caracterizata de echilibrul apei si lipidelor din tesuturi.

Cel mai rapid efect de reparare l-am observant insa aplicandu-l pe unghiile mele deshidratate grav de atatea diluante si lacuri colorate, fie ele si aplicate peste baze nutritive de tot felul. Unghiile, lasate la vedere pentru o saptamana, fara a le mai ascunde pudic in spatele ojei decorative, aratau destul de rau, exfoliate pe la varfuri si cu brazde albe si aspre strabatandu-le vertical. Tocmai aspectul lor bolnavicios m-a indemnat sa iau o atat de drastica hotarare: fara lacuri timp de o saptamana, chiar in miez de vara cocheta si plina de culoare. Fara luciu, lipsite de nuanta rozalie a unghiilor sanatoase, aratau slabite, zdrentuite si terne. Crema de maini pare sa nu ma ajute prea mult, desi o masez in piele si pe unghii de mai multe ori pe zi.

Sansa mea a fost o colega, in fata careia m-am plans de necazul cu unghiile pe care le tot ascundeam in pumn. Mi-a soptit secretul ei: serul SYNERGY in locul uleiului pentru cuticule, picurat la radacina unghiei, masat pe unghie si lasat sa actioneze mai multe minute. Am urmat sfatul de doar trei ori pe numarate, cu o cantitate infima de ser, iar unghiile mele arata acum nesperat de bine intr-un timp atat de scurt. De la prima aplicare, efectul a fost vizibil reparator: un inceput de luciu, estomparea dungilor albicioase si rugoase, o culoare usor modificata a unghiei.

Daca efectul pe unghii este atat de vizibil reparator si revigorant, as mai avea cum sa ma indoiesc de efectul sau asupra pielii? Peste 30, minunea SYNERGY. Me, happy!

Andreea