Afectiuni ale picioarelor: bataturile, crapaturile pielii, unghiile incarnate

 
Afectiuni ale picioarelor: bataturile, crapaturile pielii, unghiile incarnate
Le inghesuim in pantofi nepotriviti, uitam sa le acordam atentie si sa le ingrijim, le chinuim cu tocuri inalte, punem presiune datorita surplusului de kilograme. Toate aceste lucruri duc la imbolnavirea picioarelor. Asa cum ducem din cand in cand masina la revizie, verificam rotile si schimbam anvelopele, asa ar trebui sa ne ingrijim si de picioarele noastre.


Care sunt cele mai frecvente afectiuni ale picioarelor?

  • Unghiile incarnate. Cauza o reprezinta presiunea exercitata de colturile unghiei care sapa in pielea de pe margine. Pe masura ce unghia creste, inflamatia si durerea se accentueaza. Aceasta afectiune poate fi cauzata de purtarea pantofilor prea stramti, precum si de taierea sau pilirea colturilor unghiei. Pentru a preveni acest lucru, unghia trebuie taiata din lateral si fragmentul acesteia scos cu clestisorul. E cel mai bine ca aceasta procedura sa se efectueze la un salon de pedichiura, pentru a evita eventualele complicatii. Pentru ingrijirea acasa, se recomanda folosirea unei solutii cu rol de inmuiere a unghiilor, pentru prevenirea incarnarii acestora. In plus, se recomanda taierea pe drept a unghiilor si purtarea de incaltaminte comoda.
  • Bataturile. Sunt ingrosari in relief ale epidermei, cu rol de a proteja pielea de presiune sau alte traumatisme. Cel mai adesea sunt localizate pe suprafata din spatele degetelor picioarelor si acolo unde degetele se freaca intre ele. O caracteristica a bataturii este maduva pozitionata central, care ajunge adanc in piele si intra in contact cu vasele sanguine si nervii. Orice presiune a acestui loc provoaca disconfort. Pentru a scapa de durere, se recomanda utilizarea de produse speciale, care contin, de exemplu, acid salicilic, ce dizolva masele tari de cheratina. Daca aceasta terapie nu are efect, trebuie cerut ajutorul pedichiuristei.
  • Calusurile. Sunt ingrosari de forma rotunda sau vala ale epidermei. Se identifica prin pielea tare, cornoasa si pot aparea peste proeminentele osoase, insa cel mai adesea apar pe talpa, sub capetele metatarsienelor. Calusurile nu sunt inervate, insa un calus dur poate provoca durere in cazul in care pune presiune pe tesuturile invecinate inervate. Calusurile pot fi indepartate intr-un cabinet cu ajutorul unor instrumente speciale.
  • Crapaturile pielii. Apar cel mai adesea in locurile unde pielea este adunata, intinsa sau prezinta flexibilitate mica. Apar de obicei, pe calcai, talpa si degetul mare. Cauzele crapaturilor pot fi foarte diferite, pot rezulta datorita hidratarii insuficiente a straturilor exterioare ale pielii cauzata de tulburari de metabolism. Alte cauze sunt supraponderabilitatea, deformarea piciorului, iritatiile pielii provocate de incaltamintea incomoda sau bolile de piele, precum psoriazis sau ihtioza. Adesea se intampla ca motivul crapaturilor pielii sa fie imbatranirea generala a organismului. Crapaturile sunt adesea foarte adanci, pot sangera, necesita tratament si in primul rand ingrijire regulata. Pe langa ungerea zilnica a picioarelor cu creme (de exemplu cele cu vitamina A), se recomanda indepartarea pielii ingrosate la un salon de pedichiura, urmata de tratarea acestora cu o masca speciala pentru crapaturi.

Metoda inovatoare

Sosete exfoliante Parasoftin
Pedichiura, masajul clasic sau cel prin compresie, baile cu parafina, aromoterapia cu ierburi si uleiuri, peelingul si masca hranitoare, sunt metode cunoscute, pentru tratarea picioarelor cu probleme. O metoda inovatoare, care se poate folosi acasa si care poate preveni pielea ingrosata si bataturile dureroase, sunt sosetele exfoliante.

Procesul de exfoliere este un mecanism natural al pielii, de eliminare a celulelor moarte, cornoase. Acizii vegetali din compozitia sosetelor exfoliante - acid glicolic, acid salicilic, acid lactic - inmoaie intens pielea si o indeparteaza pe cea moarta. Dizolvand legatura dintre celulele pielii, duc la o exfoliere intensa.



Efectele procedurii depind de starea pielii picioarelor. Procesul de exfoliere incepe dupa aproximativ 5-6 zile de la efectuarea procedurii si poate dura timp de aproape 2 saptamani. Intensitatea acestuia difera de la un individ la altul si depinde de starea initiala a pielii. Acesta este un proces natural, deloc nociv pentru sanatate. Cel mai important, pielea care se exfoliaza lasa loc treptat pentru o pielea noua, moale si matasoasa.

Sursa: parasoftin.ro. Foto: www.kfetele.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa