Complicatiile si tratamentul tusei convulsive (tratarea tusei magaresti)

 
Complicatiile tusei convulsive; tratamentul tusei convulsive; tratarea tusei magaresti

Accidente

Ulceratie sublinguala, varsaturi, hemoragii (subconjunctivale, retiniene, palpebrale, nazale, cutanate, meningiene), emisiuni involuntare de urina si fecale, prolaps rectal, hernie (inghinala, ombilicala), emfizem pulmonar, pneumotorax.


Complicatii

Febra, in perioada de stare, anunta complicatii care pot fi rinite, rinofaringite, laringite, laringospasm, bronsita, bronhopneumonie (acuta, subacuta, trenanta, supraacuta), encefalite. Recidivele sunt rare.


Tratament

Regimul la pat este indicat in prima faza a bolii si numai in caz de febra si complicatii. Camera bolnavului trebuie sa fie bine aerisita. Aerul rece, proaspat, are efect favorabil; cvintele devin mai rare, copilul se calmeaza si adoarme.

Vara va sta afara cea mai mare parte a zilei, iar iarna, 4-5 ore. Adultii trebuie sa se ocupe mai mult de copiii bolnavi pentru a le indrepta atentia asupra altor lucruri, in acest fel obtinandu-se rarirea acceselor de tuse.

Hrana va fi cat mai bogata in calorii, intrucat varsaturile epuizeaza organismul. Alimentatia bolnavului nu trebuie sa fie deosebita de cea a copilului sanatos. La sugari este de preferat alimentatia la san.

Tratamentul medicamentos consta mai mult in administrarea de tonice. Numai complicatiile se trateaza cu antibiotice (cloramfenicol, streptomicina, hidrazida). Fiind o boala contagioasa din grupa B, copilul va fi internat facultativ in spitalul de boli contagioase, numai cand este mic si are complicatii.


Profilaxie

Contactii vor fi izolati pana la 21 de zile. Bolnavii vor fi izolati la domiciliu timp de 21 de zile. Dezinfectia se face cu metode cunoscute. Cazurile de boala trebuie anuntate circumscriptiei sanitare. Vaccinarea cu vaccin antipertussis da rezultate bune.


Foto: www.copilul.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa