Controlul medical periodic – un moft sau o necesitate?

 
Controlul medical periodic – un moft sau o necesitate?
Deviza noastra este ca a trai nu inseamna doar a fi viu, ci a fi activ, sanatos, chiar... perfect. De aceea, controlul medical periodic trebuie sa devina o obisnuinta pentru fiecare dintre noi, sanatatea fiind atributul pe care trebuie sa-l pretuim cel mai mult. Mergand regulat la medic, nu numai cand suntem bolnavi, inseamna totodata un semn de educatie, civilizatie si cel mai important, principalul mijloc de preventie, oferind o detectie precoce a diferitelor boli.

Asadar, examenul fizic anual efectuat la medicul de familie este o necesitate, indiferent de varsta. Acesta poate identifica orice modificare patologica chiar in absenta simptomelor clinice aparente, prin analize medicale de laborator, ecografii, electrocardiograma etc. Astfel se pot descoperi hipertensiunea arteriala, maladii endocrine in faza precoce, cresterea lipidelor in sange, denumita si hipercolesterolemie sau, Doamne fereste, un cancer, care cu cat este descoperit timpuriu, cu atat mai mult cresc sansele de a fi tratat.

Bineinteles ca unele dintre aceste investigatii le putem efectua chiar noi insine daca dispunem de aparatura de specialitate, iar un bun exemplu in acest sens il reprezinta luarea tensiunii, proces care se efectueaza cu ajutorul unui aparat numit tensiometru. Pentru acest demers, pe internet este plin de tensiometre digitale, care, in teorie au avize pentru lansarea lor pe piata. Acestea din pacate, daca faceti un test cu 3-4-5 masuratori, o sa observati diferente relativ mari intre masuratori.

Tensiometru Riester
Pentru o precizie mai buna, se recomanda intotdeauna tensiometrele clasice, precum tensiometru riester. Chiar daca tensiometrul clasic este mai greoi de utilizat deoarece trebuie sa ai niste cunostinte minime de a identifica valorile corecte, aparatele digitale folosesc componente electronice pentru a determina aceste valori ale tensiunii arteriale, urmand a fi afisate pe un ecran cu cristale lichide fara mai folosi stetoscopul.

Fara indoiala ca pana la o anumita varsta, mersul regulat la medicul de familie a cazut in responsabilitatea mamelor sau a bunicilor, dar si adultul trebuie sa aiba grija de propria persoana, iar de cele mai multe ori lucrurile stau exact pe dos, multi considerand acest demers un moft.

Trebuie sa tineti seama ca medicul de familie este singurul care poate - pe baza informatiilor pe care i le dati, referitoare la regimul dumneavoastra alimentar, efortul fizic depus, somn, obiceiuri nocive (fumat, consum de alcool), antecedentele personale (alergii , boli, medicamente administrate) si afectiuni existente in familie – sa va recomande analizele si investigatiile cele mai potrivite pentru dumneavoastra.

Hartie ekg
Iar acestea, oricat de autodidact ati fi, nu mai pot fi efectuate de catre dumneavoastra insiva, ci de laboratoarele si medici de specialitate.

Un control amanuntit la inima presupune, de exemplu, o electrocardiograma (EKG sau ECG) – care se efectueaza cu ajutorul unor electrozi atasati pe piele, ce sunt conectati la un aparat care reproduce activitatea inimii pe hartie ekg, poate chiar si o angiografie, radiografie toracica sau poate chiar o tomografie computerizata.


Iar daca suferiti de o anumita boala cardiaca sau daca aveti in antecedentele familiale persoane cu anumite maladii, frecventa vizitelor la medic este obligatoriu sa creasca.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa