skip to main |
skip to sidebar
Invata de la copilul tau bucuriile simple ale vietii. Lasa in urma grijile, seriozitatea si preocuparile de adult si paseste in lumea pura si luminoasa a primilor ani de viata. Te simti incordata? Joaca-te in zapada. Esti anxioasa? Mergi la muzeu. Ti-e teama chiar si de umbra ta? Citeste o poveste. Iti lipsesc vlaga si pofta de viata? Creeaza hainute pentru papusi. Da cenusiul vietii de adult pe curcubeul zilelor copilariei! Iata in ce moduri mai poti copilari:
- Iarta si da uitarii! Iti amintesti? Te suparai pe parinti pentru o nimica toata si spuneai ca nu o sa ii ierti toata viata. Acum, nu iti mai amintesti de la ce va luati la cearta. Dar, cu siguranta, iti staruie in minte ca nu te puteai duce la culcare fara sa ceri iertare si fara ca mama sa te sarute tandru pe frunte. Cand suferi de insomnie, adu-ti aminte sa te impaci la timp cu cel care te-a necajit!
- Permite-ti sa gresesti! Ca parinte, ti se pare de neconceput sa o dai din cand in cand in bara in fata propriilor copii. Nimic mai fals! Nu ai puteri paranormale, asa ca ia-o incetisor si accepta ca a gresi este omeneste, nu este o forma de neputinta. Fii flexibila, procesul de invatare nu se termina in copilarie, ci dureaza toata viata. Razi atunci cand gresesti si mergi mai departe!
- Relaxeaza-te! Copiii nu se streseaza. O sa zici ca problemele lor nu sunt la fel de mari ca ale noastre. Te-ai gandit insa ca adultii exagereaza din cand in cand? Lasa timpul sa lucreze in favoarea ta, nu te ingrijora pentru ziua de maine - daca problema se rezolva, asta e foarte bine, iar daca nu, la ce bun sa te mai agiti?
- Exerseaza ingaduinta! Pe masura ce imbatranesti, ai tendinta sa vezi doar jumatatea goala a paharului. Percepi lumea ca pe un loc mai sumbru si mai periculos decat e in realitate si inmagazinezi aceleasi idei in mintea copilului tau. Ce-ar fi sa te lasi prada „hazardului”? Ai intalnit copii care sa isi faca griji pentru ziua de maine? Priveste-i cu cata intensitate se bucura de prezent si invata de la ei!
- Urmeaza-ti visurile! Cand erai copil, aveai multe visuri. De ce sa renunti la ele cand devii adult? Poate ca nu mai ai cum sa ajungi astronaut, dar inca ai timp sa inveti sa canti la pian, sa iei lectii de dans ori sa inveti o limba straina.
Bibliografie: Sanatatea de azi. Foto: www.edusoft.ro