Prematuritatea. Diagnosticul si tratamentul prematuritatii

 
Informatii despre nasterea prematura. Diagnosticul si tratamentul prematuritatii

Diagnostic clinic

Prematuritatea este definita printr-o greutate la nastere sub 2500 g si o lungime sub 47 cm. Prematuritatea se caracterizeaza prin fontanele si suturi larg deschise, fata triunghiulara, pavilioanele urechilor fara relief, tegumente subtiri, unghii care nu ating extremitatea falangelor, abdomen evazat cu perete subtire, respiratie superficiala, tipat slab, termolabilitate, tendinta la colaps si la hipotermie, usurinta de a face criza de apnee si cianoza, predispozitie la hemoragii.


Diagnostic diferential

Este necesara urmarirea, pe cat posibil, continua (monitorizarea) a parametrilor vitali: temperatura corporala, ritm cardiac, frecventa respiratiei.


Diagnostic paraclinic

Probleme de diagnostic pun o serie de imbolnaviri oligosimptomatice ale prematurului: bronhopneumonia latenta, hemoragia cerebromeningeala, septicemiile, fibroplazia.


Tratament

Prematurii sub 1800-2000 g si cei traumatizati sau bolnavi impun ingrijire in incubator, unde vor fi asezati de preferinta complet dezbracati, pentru a se putea observa culoarea pielii, miscarile respiratorii, atitudinea.

Temperatura se va regla in raport invers cu greutatea copilului, incepand de la 37° in jos; umiditatea va fi de la 90% in jos; oxigenarea de 30-40%. In lipsa incubatorului, scutecele vor fi captusite cu vata si prematurul asezat intre sticle calde. Curatenie si asepsie riguroasa.

Alimentele pentru prematur, in ordinea preferintei: laptele matern, lapte de la doica, lapte praf semiecremat. Cantitatea zilnica de lapte pana la varsta de 2 saptamani se va calcula dupa formula (pentru ziua n): Ln=(n-1)x1/50 din greutate; seva completa cu lichide (ceai cu 5% zahar, solutie glucoza 5%) cate 5-10 ml la fiecare masa.

Tehnica de administrare: la prematurii care au prezent reflexul de deglutitie si cel de supt - san sau biberon; la cei care nu au reflex de supt - cu lingurita, sau cu pipeta; la cei care nu au nici supt, nici deglutitie - gavaj.

Medicamente: vitamina K 1/2 fiola intramuscular, vitamina C, vitamina P, vitamina B complex. Calciu si vitamina D de la varsta de 10 zile (doze fractionate). Fier de la o luna si jumatate.

Foto: www.divahair.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa