Preventia impotriva accidentului vascular cerebral

 
Preventia impotriva accidentului vascular cerebral
Aproape 90% dintre accidentele vasculare cerebrale (AVC) sunt consecinta unui cheag de sange sau a placii care intrerupe irigarea cu sange a unei portiuni din creier. Celelalte au loc cand se rupe un vas de sange din creier sau din apropiere, intrerupand alimentarea cu oxigen a celulelor cerebrale din jur. lata cateva metode de preventie:
  • Mergeti pe jos de cinci ori pe saptamana! O plimbare de o ora in ritm rapid, de 5 ori pe saptamana, reduce aproape la jumatate riscul unui accident vascular cerebral. Iar o plimbare de o jumatate de ora il reduce cu aproximativ 25%. Dar orice activitate fizica viguroasa, care arde intre 1.000 si 3.000 calorii pe saptamana, reduce riscul producerii unui accident vascular cerebral.
  • Cultivati arta flexibilitatii! Respirati profund, cantati, faceti yoga sau dansati. Daca invatati sa lasati deoparte stresul si anxietatea, riscul producerii unui accident vascular cerebral scade cu 24%.
  • Mancati peste! Consumul de ton sau alte tipuri de peste, de 1-4 ori pe saptamana, gatit prin fierbere ori la cuptor, reduce riscul unui accident vascular cerebral cu 27%. Grasimile sanatoase din peste mentin flexibilitatea vaselor sanguine si inhiba formarea placii. Dar evitati pestele prajit si sendvisurile crocante cu peste de la fast-food!
  • Beti alcool cu moderatie! Cateva sorbituri de alcool diminueaza riscul producerii unui accident vascular cerebral, dar excesul il mareste. Aceasta este concluzia unor cercetatori chinezi, care au urmarit 64.000 de barbati, timp de noua ani. Intre unul si sase pahare de alcool pe saptamana au redus riscul cu 8%, dar peste 21 de pahare l-au marit cu 22%.
  • Mancati fructe! Creierul dumneavoastra adora portocalele, dar si capsunile, ardeii grasi rosii si grepfrutul zemos. Cercetatorii britanici au constatat ca participantii la un studiu cu cel mai ridicat nivel de vitamina C in sange aveau un risc de accident vascular cerebral cu 42% mai mic decat cei cu nivelul cel mai scazut.
Foto: sanatate.bzi.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa