Ce este emfizemul pulmonar si cum puteti preveni boala

 
Ce este emfizemul pulmonar si cum puteti preveni boala
Asemenea unor baloane vechi sau sparte, milioanele de alveole din plamani nu mai functioneaza bine daca au fost lezate de fumul de tigara sau de factorii poluanti din mediu. Rezultatul: emfizem pulmonar. Va simtiti obositi si respirati greu, deoarece alveolele nu mai expulzeaza suficient aer statut din plamani. Pentru a preveni boala, este esential sa va protejati caile respiratorii impotriva fumului de tigara produs de dumneavoastra si de altii. Iata strategiile care va ajuta sa respirati mai usor:
  • Renuntati la fumat! Circa 90% dintre bolnavii de emfizem sunt fumatori. Daca fumati, riscul imbolnavirii de emfizem pulmonar este de 1 din 4. Fumul de tigara paralizeaza perisorii minusculi (cilii) care indeparteaza microbii din caile respiratorii, particulele si compusii iritanti. Ca urmare, factorii iritanti invadeaza alveolele de aer din plamani si, in cele din urma, le distrug. Riscul de emfizem este crescut si la cei care fumeaza trabucuri sau pipa. Renuntand la fumat, riscul producerii unor noi leziuni scade. La noua luni dupa ultima tigara, cilii functioneaza din nou normal. Desi renuntarea la fumat nu vindeca leziunile existente, incetineste evolutia bolii.
  • Evitati fumatul pasiv! Fumatul pasiv - acasa, la serviciu sau in oras - afecteaza plamanii sanatosi si mareste riscul crizelor de emfizem daca suferiti deja de aceasta boala. Cand cercetatorii americani au examinat plamanii a 61 de adulti, au descoperit ca 35% dintre cei expusi in mod regulat la fumul produs de altii prezentau semne de leziuni pulmonare incipiente.
  • Asigurati-va ca acasa respirati aer curat! Daca aveti deja emfizem, reduceti riscul crizelor evitand vaporii de vopsea si de parfum, mirosul de lumanari aprinse si de betisoare parfumate. Chiar si gatitul in casa va poate face sa tusiti sau sa respirati greu. Mentineti in locuinta o umiditate cuprinsa intre 40 si 50% si verificati lunar filtrele sistemului de aer conditionat. Curatati-le sau schimbati-le daca par murdare, pentru a avea parte de aer fara agenti iritanti.

Foto: www.romedic.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa