Cat conteaza ce fel de apa minerala bei si la ce temperatura

 
Cat conteaza ce fel de apa minerala bei si la ce temperatura
De multe ori neglijata, combinatia dintre felurile de mancare si apa minerala care le insoteste a devenit o practica uzuala, in special in marile restaurante. Si nu intamplator: gustul unor feluri de mancare poate fi accentuat, diminuat sau chiar usor modificat, in functie de tipul de apa minerala utilizat.

Ca si in cazul vinurilor, somelierii recomanda, pe parcursul unei mese, pentru fiecare fel, o anumita apa minerala. Desi nu exista reguli stricte, general valabile, pot fi enuntate anumite principii care stau la baza modului in care ne alegem apa minerala potrivita la masa.

Nu toti termenii ce caracterizeaza o apa minerala naturala au aceeasi importanta atunci cand vrem sa asociem cel mai bine apa cu mancarea: in proportie de 75% conteaza continutul apei in dioxid de carbon (textura sa), mineralizatia apei are o importanta de 20%, pentru ca, in final, pH-ului sa-i revina un rol minor de 5%, mai ales in cazul apelor plate.



Senzatia dezvoltata la nivelul gurii de bulele de dioxid de carbon este deci cea mai importanta si trebuie sa completeze cel mai bine textura mancarii. Ea poate, de asemenea, sa amplifice unele arome sau sa contribuie la persistenta lor la nivelul cavitatii bucale.

Cu mancarurile grase sau fripturile la gratar se potrivesc cel mai bine apele carbogazoase cu un continut ridicat de C02, in timp ce fructele de mare sau pestele slab se asorteaza cu o apa plata. Veti simti diferenta.

Luand in considerare principiul complementaritatii si al contrastelor, pentru mancaruri crocante, foarte picante sau la dulciuri cea mai buna apa este cea minerala usor carbogazoasa sau plata.

In ceea ce priveste temperatura, obiceiul de a bea apa rece de la frigider sau direct de la gheata nu este sanatos. Pe de o parte, apa foarte rece blocheaza digestia, pe de alta parte nu ne permite sa deosebim unele caracteristici subtile ale aromei.

Degustatorii rafinati sustin ca apa minerala trebuie consumata la temperatura sursei. Doar asa apa isi dezvolta toate aspectele gustului si ale texturii.

Apele imbuteliate romanesti prezinta temperaturi la sursa cuprinse intre 6-16°C. In general, se recomanda ca apele minerale sa fie consumate la temperaturi cuprinse intre 11-18°C.

Unii specialisti in gastronomie recomanda adaptarea temperaturii in functie de continutul apei in dioxid de carbon. Cu cat o apa imbuteliata contine mai mult C02, cu atat se recomanda o temperatura de consum mai ridicata, pentru a evita senzatia de „explozie” ce intervine la nivelul cavitatii bucale, in momentul iesirii gazului din apa.

Daca o apa plata poate fi bauta si la temperatura camerei (22°C), nu se recomanda ca apele carbogazoase sa se bea la temperaturi mai mari de 17°C.

Foto: www.libertatea.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa